Nadal, cel mai mare luptător din istoria sportului? Cum ar fi arătat cariera lui fără accidentări

Cristian Mihală

Publicat 09/07/2022 la 09:32 GMT+3

Rafael Nadal a fost forțat să abandoneze Wimbledon 2022 din cauza problemelor medicale. Multe din acestea vin ca urmare a atitudinii din teren a "Matadorului" și cu siguranță fanii tenisului s-au întrebat de multe ori unde ar fi ajuns ibericul fără accidentări.

Wimbledon 2022, Rafael Nadal

Credit imagine: Getty Images

Visul lui Nadal de a face Marele Șlem în 2022 s-a năruit din cauza unei rupturi de 7 milimetri în zona abdominală. Problema e una mai veche, aceasta împiedicându-l să câștige Indian Wells și forțându-l, apoi, să rateze jumătate din sezonul de zgură. Chiar și așa, Rafa a dat încă o dată măsura devotamentului total, reușind să îl învingă în aceste condiții pe Taylor Fritz, în sferturile Wimbledon, deși tatăl și sora i-au cerut insistent să abandoneze. O victorie specială, care va rămâne în istoria Wimbledon, și care vine la o lună după ce Nadal a câștigat Roland Garros "într-un picior".
Măcinat de sindromul Muller-Weiss din 2005, lui Rafa medicii i-au spus la momentul respectiv că nu va putea să mai joace tenis la cel mai înalt nivel și că trebuie să se opereze. A refuzat intervenția chirurgicală și, cu o abnegație ieșită din comun, a luptat să își atingă visurile.
Un deceniu și jumătate mai târziu, spaniolul are 22 de Grand Slamuri în palmares și continuă să fie dominant. Rafa nu ar fi ajuns aici fără a fi un luptător, iar Toni Nadal a explicat că "a renunța" nu există în vocabularul nepotului său. În ciuda tuturor problemelor, ibericul continuă să lupte, iar ceea ce a făcut în partida cu Fritz nu trebuie văzut ca ceva atât de ieșit din comun pe cât pare, din exterior: Nadal e capabil de orice sacrificiu pentru a se impune, acest setup mental ajuntându-l în toată cariera să treacă peste obstacole și să rescrie istoria tenisului.
"Rafa nu concepe să renunțe. Nu ar avea nici jumătate din titlurile de Grand Slam pe care le are fără suferință, fără să se fi împins la extrem. Competiția îl obligă să dea tot ce e mai bun, iar el nu face rabat de la nimic. Dă totul pe teren și asta îi creează mult mai multe afecțiuni decât își dorește", a dezvăluit Toni Nadal, cel care l-a ghidat o mare parte din carieră, pentru El Pais.

Nadal, 25 de Grand Slamuri în care a fost afectat de accidentări

Rafa este cel mai titrat jucător din istorie, dar cu siguranță că CV-ul său ar fi fost mult mai bogat dacă ar fi avut o carieră în care problemele medicale să nu îi fi dat atâtea bătăi de cap.
Evident, Djokovic și Federer, ceilalți doi "titani" care au pretenții îndreptățite la titlul de "GOAT" în tenis, au avut la rândul lor probleme de sănătate de-a lungul carierei (elvețianul nu mai joacă de ani buni la cel mai înalt nivel din cauza accidentărilor), dar "Matadorul" pare să fi fost cel mai ghinionist din acest punct de vedere.
Astfel, el a ratat, de-a lungul timpului, 12 turnee de Mare Șlem din cauza accidentărilor, în alte 13 evoluând cu frâna de mână trasă din cauza problemelor de sănătate. E greu de pronosticat câte turnee în plus ar fi câștigat Nadal, dacă avea o carieră normală, dar cert e că CV-ul său ar fi fost cu siguranță unul mult mai bogat.
Dincolo de orice, Nadal rămâne un mare campion atât pe teren, cât și în afara lui. După ce a fost forțat să abandoneze la Wimbledon 2022, Rafa a ținut să își ia rămas bun de la fiecare persoană implicată în organizarea turneului. Un gest impresionant, care ne arată încă o dată că, dincolo de a fi un mare campion, ibericul este o persoană cu un caracter uriaș.
Fără a trebui să îl înfrunte pe Nadal, în semifinale, Nick Kyrgios a mers în ultimul act al Wimbledon, acolo unde îl va întâlni pe uriașul Novak Djokovic. Marea finală de la All England Club e duminică, de la ora 16:00, în direct pe Eurosport și Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo