Surorile Williams și Roger Federer sunt printre cei mai în vârstă jucători din tenisul mondial și, deși nu mai pot presta același tenis magic care a făcut ca zeci de milioane de fani din întreaga lume să se îndrăgostească de ei, refuză să "agațe racheta în cui". Se vorbește în cazul Serenei despre egalarea recordului lui Margaret Court, în timp ce pentru "FedEx" miza ar fi duelul cu Nadal și Djokovic privind GOAT-ul din tenisul masculin. Dar e evident că aceste argumente se susțin până la un punct, fiind aproape imposibil să îi mai vedem pe acești doi super-campioni triumfând într-un Mare Șlem. În fapt, e vorba de un adevărat "drog", dat de iubirea nemărginită pentru tenis, crede Martina Navratilova.
Probabil că de aceeași pasiune putem vorbi și în cazul lui Nadal și Djokovic, iar fosta mare campioană regretă că nu există mai mulți astfel de sportivi, care să "respire" pentru sportul care i-a făcut celebri.
"Înțeleg 100% de ce vor să continue. Apreciezi cu adevărat tenisul, realizezi cât de norocos ești. Este un drog. Este un drog foarte legal pe care mulți și-ar dori să-l aibă, dar nu îl pot obține. Întrebați un medic sau un avocat cât de mult va continua să profeseze? E meseria lor, asta știu să facă și le e greu să se depărteze de ceea ce iubesc", a explicat Navratilova în New York Times.
Wimbledon
Rybakina a dezvăluit cine e tenismenul preferat, dintre Federer, Nadal și Djokovic! Cine o inspiră
15/07/2022 LA 13:02

Navratilova și oboseala mentală, în tenis

În ultimii ani, în tot mai multe discipline s-a vorbit despre o epuizare psihică, astfel că tot mai mulți sportivi renunță la carierele lor devreme, găsind o justificare în păstrarea sănătății mentale. Navratilova e de părere că astfel de cazuri vin la cei care lucrează mereu sub o presiune constantă și care nu au o dragoste reală pentru ceea ce fac. Atâta vreme cât iubești să concurezi, nu poate fi vorba de un stres emoțional atât de puternic, crede fosta mare campioană.
"Dacă ar trebui să o iau de la capăt, în nicio secundă nu aș vorbi despre oboseala mentală. Părerea mea este că, dacă îți place să joci și scoți ceva din asta, atunci trebuie să continui. Venus continuă să se joace și oamenii spun că îi dăunează carierei avute. Nu, toate acele titluri sunt încă acolo, ce a obținut nu poate fi șters", a mai spus Navratilova.
În vârstă de 65 de ani, sportiva născută la Praga și stabilită în SUA, a câștigat 18 titluri de Grand Slam doar la simplu. Ea e un exemplu clar de sportiv care refuză să se retragă, simțindu-se prea bine pe teren pentru a își imagina viața fără tenis. Ca atare, deși nu a mai evoluat la simplu în ultima parte a carierei, a continuat să joace până după 50 de ani. În 2006, s-a impus la US Open, la dublu mixt, la 32 de ani distanță de la primul său titlu de Grand Slam câștigat.
https://i.eurosport.com/2022/07/05/3404771.jpg
Turneul de la Wimbledon, al treilea Grand Slam al anului, este programat în perioada 27 iunie - 10 iulie și va fi transmis în direct pe Eurosport și Eurosport Player.
Wimbledon
Incredibil! De ce nu s-a uitat Ash Barty la finalele de la Wimbledon, unde era campioană en-titre
15/07/2022 LA 12:09
Wimbledon
Incredibil ce a făcut Rybakina, jucătoare născută la Moscova, cu banii câștigați la Wimbledon
15/07/2022 LA 06:24