Elena Rybakina a rescris istoria tenisului din Kazakhstan, fiind prima sportivă care reprezintă această țară într-o finală de Grand Slam, după ce a trecut de Simona Halep, 6-3, 6-3, în semifinale.
În ciuda talentului enorm, sportiva născută la Moscova nu a primit niciun ajutor de la Federație de Tenis din Rusia, astfel că, înainte de a împlini 18 ani, a început să studieze posibilitatea de a reprezenta altă țară. Părinții ei nu își permiteau să o mai susțină financinar, iar resursele sunt fundamentale într-un sport atât de scump, precum tenisul.
Tatăl său a început să caute soluții și cele mai interesante oferte au venit din Statele Unite. Americanii au remarcat potențialul uriaș al sportivei care acum reprezintă Kahakhstanul, dar aceasta nici nu a vrut să audă de propunerile prestigioaselor Colegii din SUA.
Wimbledon
Rybakina a dezvăluit cine e tenismenul preferat, dintre Federer, Nadal și Djokovic! Cine o inspiră
15/07/2022 LA 13:02
"Am avut oferte din SUA, mi s-a propus să merg să fac colegiul acolo. Eram pe locul 3 în Rusia, la junioare, la vremea respectivă. Nu știu de ce nu am luat în calcul această variantă, pentru că îmi oferea posibilitatea să primesc un wildcard pentru US Open, dar și pentru alte turnee. Nu știu ce a fost în mintea mea atunci, dar pur și simplu am considerat că nu este pentru mine. Le-am spus părinților mei asta și, țin minte cum tatăl meu încerca să mă convingă "Uite ce bună e oferta asta! Fii atent ce îți oferă ăștia!". Dar nu, nu mă vedeam plecând în State, dar nu am un motiv anume pentru această atitudine", a dezvăluit Rybakina, în conferința de presă de după victoria cu Halep.
Întrebată ce ar fi studiat în SUA, în măsura în care ar fi acceptat în cele din urmă una dintre oferte, Rybakina a dat și răspunsul pentru care nu a vrut să facă trecerea la cetățenia americană: a înțeles că studiul și tenisul nu se împacă, cel puțin în cazul ei. Ca atare, a vrut să se concentreze exclusiv pe cariera în sportul alb, abandonând școala după terminarea liceului.
"Nu știu ce aș fi studiat, pentru că la vremea aceea era un adevărat coșmar în viața mea. Țin minte că aveam examene și jucam și semifinală de Roland Garros, la junioare. Și nu știam cum să le împart, zilele se succedau cu repeziciune, a fost foarte greu, foarte complicat. Părinții mei voiau să învăț, dar vedeau și ce rezultate aveam în tenis. Cumva, pentru mine, era clar că urmează să renunț la studii și să mă dedic total tenisului", a mai spus Rybakina.

Kazakhstanul, salvarea pentru Elena Rybakina, finalista Wimbledon 2022

Kazakhstanul, o țară cu resurse enorme, ca urmare a exploatărilor de petrol, i-a întins o mână de ajutor în urmă cu aproximativ 5 ani. I s-a propus să renunțe să mai reprezinte Rusia și să aleagă să "apere" drapelul bleu-galben. În schimb, Rybakinăi i s-au promis sprijin material și acces la cele mai bune metode și terenuri de antrenament.
"Cred că a fost timingul perfect, pentru că ei căutau o jucătoare de valoare care să le reprezinte țara, iar eu aveam nevoie de ajutor. Au crezut în mine și pot spune că neam găsit într-un moment perfect. A fost o colaborare excelentă", spunea Rybakina, citată de The Guardian. La 18 ani, Elena alegea așadar să părăsească Rusia natală pentru Kazakhstan.
Importul de tenismeni ruși a devenit în ultimele decenii o practică comună pentru Kazakhstan, planul fiind finanțat de Bulat Utemuratov, milardarul care ocupă și funcția de Președinte al
Federației. El a avut tot timpul în demersul său sprijinul lui Nursultan Nazarbayev, fostul președinte al țării.
Această metodă a dat roade, pe lângă Rybakina existând o serie de jucători de tenis de prim plan care au renunțat la Rusia în favoara Kazakhsantului. Yulia Putintseva, sfertfinalistă la Roland Garros și US Open și Alexander Bublik (numărul 39 ATP) sunt alte două nume importante care în ultimii ani au făcut "switchul".
Elena Rybakina - Ons Jabeur este marea finală de la Wimbledon 2022. Partida are loc sâmbătă și va fi în direct pe Eurosport și Eurosport Player.
Wimbledon
Incredibil! De ce nu s-a uitat Ash Barty la finalele de la Wimbledon, unde era campioană en-titre
15/07/2022 LA 12:09
Wimbledon
Incredibil ce a făcut Rybakina, jucătoare născută la Moscova, cu banii câștigați la Wimbledon
15/07/2022 LA 06:24