Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

ATP amenință LTA cu excluderea din competiții în 2023, dacă rușii vor fi interziși iar la Wimbledon

Nicu Savin

Publicat 07/12/2022 la 14:32 GMT+2

ATP și WTA au făcut front comun împotriva Asociației Britanice de Tenis (LTA), după ce sportivii ruși și bieloruși au fost interziși la Wimbledon în acest an. Forul care guvernează tenisul britanic a fost amendat și chiar amenințat cu excluderea tenismenilor britanici din competiții în 2023 dacă situația de la Wimbledon se va repeta.

Daniil Medvedev en la Centre Court de Wimbledon

Credit imagine: Getty Images

Războiul din Ucraina a declanșat o adevărată revoluție în sportul mondial, majoritatea disciplinelor interzicându-le echipelor și sportivilor din Rusia și Belarus să participe la competițiile internaționale. Tenisul a făcut însă excepție, iar rușii și bielorușii au avut interzis numai la Wimbledon.
Britanicii au vrut să dea un exemplu prin măsura lor, dar decizia a dus la un război între Asociația Britanică de Tenis (LTA) și forurile care guvernează destinele tenisului masculin și feminin, ATP și WTA. LTA a fost amendată cu câte un milion de $ de către WTA în urmă cu câteva luni, iar sancțiunea a fost aplicată acum și de ATP.

Britanicii, amenințați cu excluderea din turneele ATP, dacă rușii și bielorușii vor fi interziși din nou la Wimbledon

Mai mult, LTA a fost amenințată cu excluderea din competițiile ATP în 2023 dacă decizia de interzicere a rușilor și bielorușilor la Wimbledon va fi menținută și anul viitor. Șefii tenisului britanic au emis un comunicat aspru la adresa ATP, subliniind că vor contesta decizia, una care afectează grav tenisul britanic din punct de vedere financiar.
"LTA este profund dezamăgită de acest rezultat. ATP, în constatarea sa, nu a arătat nicio recunoaștere a circumstanțelor excepționale create de invazia Ucrainei de către Rusia sau a comunității sportive internaționale și a răspunsului guvernului britanic la acea invazie.
ATP pare să considere această chestiune ca o încălcare simplă a regulilor lor – cu o surprinzătoare lipsă de empatie arătată pentru situația din Ucraina și o neînțelegere clară a circumstanțelor unice cu care se confruntă LTA.
Impactul financiar atât al acestei amenzi, cât și al amenzii WTA va avea un impact material asupra capacității LTA de a dezvolta și găzdui tenisul în această țară. De exemplu, intenționam să găzduim o serie de evenimente la nivel ATP Challenger pentru a oferi mai multe oportunități jucătorilor cu un rang inferior în primul trimestru al anului 2023 și acum nu vom putea face acest lucru, în special din cauza posibilității unor amenzi suplimentare.
Vom analiza cu atenție răspunsul nostru și așteptăm rezultatul contestației noastre împotriva deciziei și sancțiunii ATP.", a fost comunicatul emis de LTA.
Interzicerea tenismenilor ruși și bieloruși la Wimbledon a creat un adevărat haos în circuitele feminine și masculine. Șefii tenisului au decis să nu se acorde puncte în clasament, pentru ca sportivii din cele două țări să nu fie afectați, dar ulterior au apărut altfel de probleme. Spre exemplu, Elena Rybakina, campioană la All England Club, a fost orivată de o eventuală participare la Turneul Campioanelor pentru că nu a primit cele 2000 de puncte aferente câștigării unui turneu de Grand Slam.
Șefii ATP și WTA nu mai doresc ca istoria să se repete și în 2023, astfel că au luat această măsură radicală împotriva britanicilor. Rămâne de văzut cum se va soluționa acest litigiu, dar e clar că totul poate degenera într-un scandal de propoții în lumea tenisului.
Australian Open se vede în perioada 16 - 29 ianuarie 2023 în direct pe canalele Eurosport, dar și pe aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo