Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Wimbledon: Angelique Kerber și Novak Djokovic revin în lumina reflectoarelor

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 18/07/2018 la 14:16 GMT+3

Triumfurile celor doi câștigători ale turneelor de simplu de la All England Club pot semnifica revenirea lor la cel mai înalt nivel.

Djokovic and Kerber dance together at Wimbledon party

Credit imagine: Eurosport

Când Angelique Kerber a ridicat trofeul după finala câștigată cu Serena Williams pe Centre Court de la Wimbledon, germana a tras un semnal clar: a revenit! O zi mai târziu, Novak Djokovic a făcut același lucru la capătul celei de-a doua finale de pe iarba londoneză.
Kerber și-a trecut în cont al treilea turneu de Mare Șlem al carierei și a făcut-o în fața unei adversare de care o leagă și primul ei astfel de succes, dar și finala pierdută la Wimbledon în 2016. Revenită la cel mai înalt nivel după nașterea fetiței sale, Williams a fost de partea cealaltă a fileului la Australian Open în 2016, când Kerber și-a început seria care a dus-o până pe locul 1 mondial.
Nimeni nu poate spune că nu poate să ajungă în vârf din nou. Acel an început cu succesul de la Melbourne a continuat cu o finală, pierdută la Wimbledon în fața lui Williams, dar și cu succesul de la US Open – al doilea ei turneu de Mare Șlem câștigat. Pentru Kerber a urmat o cădere, ea fiind eliminată de două ori în turul întâi la turneele majore din 2017.
A început anul acesta pe locul 21 mondial, însă parcursul său de la Openul Australian a semnalat o posibilă revenire. A fost învinsă de Simona Halep în semifinale, iar tot Halep a învins-o pe zgura franceză de la Paris – probabil suprafața cea mai slabă a germanei. Revenită pe iarba rapidă de la Wimbledon, Kerber a demonstrat că este o jucătoare care poate învinge pe oricine dacă este în formă.
După ce a avut mici emoții în turul secund, fiind condusă de tânăra Claire Liu, germana nu a mai cedat niciun set. A învins-o clar pe Naomi Osaka, a câștigat cu Belinda Bencic, după care a trecut cu bine un test foarte greu în compania Dariei Kasatkina, una dintre cele mai talentate jucătoare ale anilor ce vin. Jelena Ostapenko nu a pus-o în pericol pe Kerber cu jocul ei agresiv, defensiva germanei fiind la nivel înalt, ca de obicei. Finala cu Williams a fost tranșată de Kerber în două seturi, ea având acum două victorii în trei meciuri – finale de Mare Șlem, chiar – în fața americancei în ultimii trei ani.
Anul ei cel mai bun, 2016, poate că nu va mai fi replicat, însă Kerber este una dintre jucătoarele cu mari șanse și la victoria de la US Open. Într-un circuit WTA în care de multe ori constanța sportivelor de top lipsește, Kerber poate profita pentru a reveni în vârful clasamentului în perioada următoare. Momentan, pasul numit Wimbledon a dus-o înapoi în top 4 și i-a oferit o încredere importantă în propriile forțe.
Tot la cea mai bună formă a sa pare să fi revenit și Djokovic. Sârbul se afla pe locul 21 ATP la începutul turneului de la Wimbledon. După ce s-a retras de la ediția de anul trecut datorită unei accidentări, pentru fostul lider mondial a urmat o perioadă de reabilitare, iar când a revenit în circuit în ianuarie, Djokovic era departe de a juca cel mai bun tenis al său.
Eliminarea în optimile de finală de la Australian Open a fost urmată de o nouă pauză, mai scurtă, și de două înfrângeri surprinzătoare pe hard-ul american. Nici pe zgură nu a avut mult mai mult succes, el jucând o semifinală la Roma înainte de a fi din nou eliminat din postura de favorit în sferturile de finală ale Openului Francez.
Trecerea pe iarbă a semnalat însă un nou început pentru Djokovic. A participat la turneul de la Queen’s, unde a ajuns până în finală, iar la Wimbledon sârbul a impresionat încă din primul tur. Întâlnirea cu Kyle Edmund din turul al treilea a fost prima provocare majoră întâlnită, dar una trecută cu bine. După ce l-a învins și pe Karen Khachanov – a treia victorie în trei seturi din primele sale patru meciuri la Wimbledon – Djokovic se anunța ca un jucător cu șanse reale la titlu.
A urmat victoria împotriva lui Kei Nishikori, un adversar potențial dificil în condițiile date, iar mai apoi meciul extraordinar făcut în fața lui Rafael Nadal. Spaniolul a fost unul dintre remarcații Wimbledon-ului, fiind prezent în semifinale pentru prima dată din 2011 încoace, dar Djokovic s-a dovedit a fi mai puternic în finalul partidei care a durat două zile și s-a încheiat 10-8 în decisiv.
Finala s-a jucat între doi jucători obosiți, dar tenisul practicat de sârb l-a recomandat drept favorit clar în fața lui Kevin Anderson. Previziunile s-au dovedit adevărate, iar Djokovic a ridicat al 5-lea său trofeu la Wimbledon după o victorie fără emoții în trei seturi, pășind din nou în top 10-le mondial. Mai mult decât finala, partida cu Nadal a evidențiat nivelul ridicat la care a revenit sârbul, iar ridicarea celui de-al 13-lea turneu de Mare Șlem al carierei trebuie să-i fi sporit încrederea că poate, la rândul său, să revină în vârful clasamentului mondial.
US Open, unde Djokovic a câștigat ultima dată în 2015, la fel cum o făcuse la Wimbledon, poate fi următorul său pas. Atât el, cât și Kerber, pot fi considerați printre marii favoriți la ridicarea unui nou trofeu în septembrie.
***
Seria de articole dedicate turneului de la Wimbledon este susținută de Stella Artois.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo