Finalul celor două săptămâni de concurs a meritat așteptarea. Simona Halep a devenit dublă campioană de Mare Șlem, câștigând la Wimbledon pe suprafața pe care până în urmă cu o săptămână un asemenea succes părea de domeniul fantasticului. Într-o finală cu cea mai importantă jucătoare a generației sale – dacă nu chiar a istoriei – Halep s-a impus în fața Serenei Williams cu un dublu 6-2 la capătul unui meci perfect.
Forma româncei a crescut treptat de-a lungul turneului, iar victoria clară din semifinale i-a oferit încrederea și relaxarea necesare pentru a face un nou meci mare și în finală. Halep a început ca din pușcă, făcând break în primul game al finalei și alergând rapid spre un 4-0 pe tabelă care părea ireal. Ireal era și jocul ei – unul aproape fără greșeală, bazat pe lovituri puternice și bine plasate la care Williams nu a găsit răspuns. Americanca a avut o minge de break la 4-1, însă Halep a salvat-o, iar la 5-2 a servit pentru câștigarea primului set, impunându-se la a doua oportunitate.
Setul secund a început într-o manieră mult mai echilibrată ca primul, însă tot Halep a fost cea care a luat inițiativa, la 2-2. Un break la 15, un hold la 30, iar Williams se găsea la numai două game-uri de o înfrângere dureroasă. Egalarea recordului de 24 de Mari Șlemuri țintit de americancă va mai aștepta cel puțin până la US Open, asta pentru că Halep a încheiat meciul așa cum l-a început – cu patru game-uri câștigate la rând. Servind pentru meci la 5-2, românca nu a mai cedat niciun punct, căzând în genunchi nevenindu-i să creadă atunci când un ultim forehand al lui Williams nu a trecut de fileu. La numai 56 de minute după ce prima minge a fost lovită, Halep era campioană la Wimbledon.
Australian Open
Novak Djokovic nu mai are acces nici la turneele din Spania dacă nu se vaccinează!
ACUM 2 ORE
Succesul este al doilea al carierei pe o astfel de scenă pentru Halep, care a urcat pe locul 4 în clasamentul mondial grație reușitei. Relaxarea, încrederea și profesionalismul româncei au dus-o din nou pe culmile tenisului, iar succesul său ar putea fi primul dintr-un nou șir de bucurii pe care Halep le produce de ani buni fanilor români ai sportului.
După ce finala feminină a entuziasmat fanii români ai tenisului, nici ultimul act masculin nu a dezamăgit. Novak Djokovic și Roger Federer au încântat timp de aproape cinci ore pe terenul central. Într-un final de poveste, încheiat cu tie-break la 12-12 în setul decisiv, sârbul a câștigat Wimbledon pentru a cincea oară, în timp ce Federer a ratat două mingi de meci la scorul de 8-7.
Un prim set echilibrat a fost câștigat de Djokovic într-un tie-break în care ambii jucători s-au aflat la conducere, iar Federer s-a impus cu autoritate în setul secund, 6-1. A urmat o nouă perioadă de echilibru finalizate cu un nou tie-break câștigat de sârb, iar Federer s-a desprins iar în setul al patrulea, pe care și l-a adjudecat cu 6-4.
Djokovic a părut să fie în avantaj în decisiv încă din start. Servind primul, el a avut trei șanse de break la 2-1, dar nu le-a putut concretiza. A făcut-o însă la 3-2, dar imediat apoi, ca într-o poveste, Federer a revenit, câștigând pe serviciul rivalului său și apoi egalând la 4. S-a mers cap la cap până la 7-7, când Federer a făcut un break ce s-ar fi putut dovedi decisiv. Servind pentru meci, Federer s-a desprins la 40-15, dar cu al nouălea său trofeu la Wimbledon la orizont, a pierdut patru puncte la rând, iar tabela a indicat din nou egalitate. Ca într-un scenariu fantezist de film, cei doi nu au putut fi despărțiți decât de tie-break.
Wimbledon a introdus tie-break-urile în decisiv în acest an, iar la scorul de 12-12 și după aproape cinci ore de joc, Djokovic s-a dovedit din nou mai inspirat în momentele decisive. În ciuda statisticilor care l-au văzut pe Federer deținând cifre mai bune, inclusiv cu 14 mai multe puncte câștigate de-a lungul meciului, onoarea de a ridica trofeul învingătorului i-a revenit lui Djokovic.
O finală magistrală care va rămâne în amintirea multora a pus capăt celor două săptămâni grozave de tenis.
Australian Open
Tsitsipas - Ymer - Australian Open
ACUM 2 ORE
Australian Open
Emma Răducanu, realistă după prima victorie la Australian Open! Cum a încercat să cucerească fanii
ACUM 3 ORE