La capătul unui meci ce a durat aproape cinci ore, Rafael Nadal s-a dus la Juan-Martin Del Potro, căzut pe terenul central de la Wimbledon cu fața în jos, l-a ajutat să se ridice și l-a luat în brațe. Tocmai se încheiase un duel ce va rămâne în memoria colectivă a celor care l-au văzut. Nadal, victorios, și-a îmbrățișat și îmbărbătat adversarul, probabil în sinea lui, ca și noi, dorind ca meciul să nu fi dat un învins, ci doi învingători. Așa și pot fi considerați cei doi – doi gladiatori care s-au luptat pe viață și pe moarte în arena cea mai importantă a tenisului pe iarbă. Tabela arăta scorul de 7-5, 6-7, 4-6, 6-4, 6-4, iar spectacolul a fost grandios.
Nadal și-a adjudecat primul set după ce a făcut break în chiar ultimul game pe serviciul advers, în timp ce Del Potro a avut inițiativa în actul secund. A făcut un break aparent decisiv la 4-4, dar Nadal a egalat la 5 înainte ca cei doi să se dueleze într-un tie-break de ținut minte. Deși a avut alte patru șanse de a face 2-0 la seturi, spaniolul a cedat, iar setul al treilea a adus un nou break în game-ul final, de data asta pentru Del Potro. Conducând cu 2-1, argentinianul părea capabil să câștige meciul, însă un break la 0 la 2-2 în setul patru a făcut ca meciul să se prelungească într-un decisiv. Șanse de break au avut ambii în actul final, însă doar Nadal a concretizat una dintre ele. Del Potro nu a avut răspuns, a ratat cinci ocazii de a egala pe tabelă, și a cedat în final, căzând la pământ după un duel epic.
Pentru a ajunge din nou în finală la Wimbledon, Nadal va fi nevoit să treacă de Novak Djokovic în semifinale. Sârbul l-a învins categoric pe Kei Nishikori, chiar dacă a pierdut setul al doilea în fața japonezului. Djokovic a arătat de-a lungul turneului că a revenit la o formă extraordinară și este considerat de unii favorit în fața lui Nadal în semifinale. După ce a fost egalat la seturi de Nishikori într-un început de meci mai echilibrat, Djokovic s-a impus în final clar, cu 6-3, 3-6, 6-2, 6-2,
Australian Open
Australian Open Live Blog | Set decisiv în Berrettini - Monfils. Nadal și Barty, în semifinale
ACUM 14 MINUTE
Pentru că ziua nu era completă fără nu unul, ci două meciuri epice, al doilea a fost cel al lui Roger Federer cu Kevin Anderson. Favorit evident înaintea startului, Federer părea în control după ce a câștigat primul set relativ ușor, 6-2. Tie-break-ul setului secund nu a făcut decât să-l ducă pe elvețian cu un nou pas mai aproape de careul de ași, însă Anderson avea alte planuri. A făcut break la 5-5 în setul trei, după care a salvat trei mingi de re-break la rând și, a dus meciul în setul al treilea. Mai sigur în joc decât mai titratul său adversar, Anderson și-a adjudecat și setul al patrulea cu un nu break făcut la 3-3, salvând din nou o minge de re-break apărută în ultimul game al setului. Federer a avut o șansă uriașă de a se desprinde la 4-4 în decisiv, dar a ratat-o, iar meciul s-a prelungit conform regulilor de la Marile Șlemuri. Ajutat de serviciul său puternic, Anderson a părut mereu mai capabil să-și țină serviciul decât Federer. După mai bine de patru ore de joc, elvețianul a cedat, iar sud-africanul și-a ținut emoțiile în frâu, câștigând cu 2-6, 6-7, 7-5, 6-4, 13-11.
Ultimul meci din sferturile de finală a fost unul între doi jucători cu un serviciu imens. Milos Raonic și John Isner și-au împărțit primele două seturi, câștigând câte un tie-break fiecare, după care Isner a reușit să se desprindă decisiv. Scorul final, 6-7, 7-6, 6-4, 6-3, i-a adus americanului prima sa calificare în semifinalele unui turneu de Mare Șlem.
***
Semifinalele turneului feminin au loc joi, începând cu ora 15:00. Jelena Ostapenko și Angelique Kerber propun două stiluri de joc diferite. Dacă letona are un tenis ultra ofensiv, agresiv, adversara sa este una dintre cele mai remarcabile jucătoare de contraatac din circuitul feminin. Finalistă la Wimbledon în 2016, Kerber speră să facă un pas în plus în acest an. De partea cealaltă, Ostapenko se află numai pentru a doua oară în semifinalele unui turneu de Mare Șlem, câștigând când a ajuns în careul de ași de la Roland Garros.
Julia Goerges se află la prima ei semifinală de Mare Șlem. Jucătoarea germană o are însă de înfruntat una din legendele tenisului, pe Serena Williams, pentru un loc în finală. Williams joacă pentru prima oară la Wimbledon după nașterea fetiței sale și a crescut ca joc de la meci la meci, mulți văzând-o favorită pentru ridicarea trofeului. Goerges nu trebuie însă subestimată.
Programul transmisiunilor Eurosport:
Eurosport 2 & 2HD:
Ora 15:00: Jelena Ostapenko v Angelique Kerber
Urmat de: Julia Goerges v Serena Williams
***
Seria de articole dedicate turneului de la Wimbledon este susținută de Stella Artois.
Australian Open
Australian Open: Defensivă incredibilă a lui Monfils, în disputa cu Berrettini, din sferturi
ACUM O ORĂ
Tenis
Daniel Dobre o vede pe Simona Halep în top: "Mai poate câștiga un Grand Slam"
ACUM 2 ORE