Articol scris de Cezara Paraschiv
Din paginate cărții “Love game” - o istorie a tenisului de la trecutul victorian la fenomenul global, a lui Elisabeth Wilson, aflăm că acest prim campion al tenisului era sceptic în privința viitorului sportului, considerându-l “cam monoton”. Spencer Gore este cel care a inventat voleul în tenis, lovind mingea din aer, înainte ca aceasta să cadă pe suprafața de joc. Avea 27 de ani când a decis, alături de alți 21 de bărbați englezi, să plătească o guinee pentru a juca ediția inaugurală a Wimbledonului.
Turneul a programat 21 de meciuri de-a lungul a doar cinci zile, însă competiția s-a prelungit, în pur stil britanic. Wimbledon 1877 a debutat pe 9 iulie, însă weekendul a fost lăsat liber, pentru ca meciurile să nu se suprapună peste un eveniment al cricketului. Finala, programată inițial pentru luni, a fost amânată patru zile, din cauza ploii. Astfel, abia pe 19 iulie, Spencer Gore s-a impus 6-1, 6-2, 6-4 în finală, în fața lui CG Heathcote, în 48 de minute, asigurându-și un premiu de 12 guinee.
Wimbledon
Djokovic nu este cel mai greu adversar pentru Kyrgios. "El te scoate de pe teren!"
16/07/2022 LA 17:57
Spencer Gore a avut o carieră scurtă: în 1978, din postura de campion în exercițiu, a avut de jucat un singur meci la Wimbledon, pentru a încerca să își păstreze titlul. Frank Hadow a găsit însă rapid antidotul pentru voleurile lui Gore - lobul! Învins în acel meci, Gore nu a mai revenit niciodată la Wimbledon.
https://i.eurosport.com/2020/07/10/2848073.jpg

7 curiozități ale Wimbledon, cel mai vechi și mai prestigios turneu din tenis

1. Primul campion și prima campioană, încoronați pe aceeași dată, la șapte ani diferență
Wimbledon a încoronat primul campion la simplu masculin pe data de 19 iulie 1877. Șapte ani mai târziu, în 1884, tot într-o zi de 19 iulie, s-a acordat primul titlu la simplu feminin: Maud Watson (20 de ani) a învins-o pe Lilian Watson, scor 6-8, 6-3, 6-3. Spre deosebire de Spencer Gore, Watson a reușit să își apere titlul, în 1985.
2. Wimbledon = tradiție
Wimbledon este cel mai strict eveniment sportiv când vine vorba despre respectarea tradițiilor. El a fost turneul care a pensionat, oficial, mingile albe, la ediția 1986, la 14 ani după ce Federația Internațională de Tenis aprobase, în premieră, disputarea meciurilor cu mingi de culoare “galben-verzui” sau “galben-verzui”.
Tot de dragul respectării tradiției, Wimbledon a făcut notă discordantă, implemetând la masculin o formulă specifică de calcul pentru a stabili capii de serie (abia în 2021 va fi abolită, Wimbledon aliniindu-se, astfel, standardelor obișnuite, urmând fidel pozițiile din clasamentul mondial).
https://i.eurosport.com/2013/06/28/1035218.jpg
3. Regula “albului”
Cea mai strictă regulă a Wimbledonului se referă la codul vestimantar. Jucătorii sunt obligați să poarte echipament de culoare albă, cu inserții minime de alte culori (logo-ul producătorului, plus câteva linii de design, late de cel mult un centimetru, care să accentueze fie linia decolteului, fie marginea fustei, fie linia mânecii). Jucătorilor li s-a interzis să poarte lenjerie intimă sau pantaloni de compresie colorați, ba chiar și încercarea americanilor de la Nike de a-l trimite pe Federer încălțat pe teren cu pantofi sport cu talpă portocalie a fost considerată ofensatoare, ducând la interzicerea modelului, în 2013.
4. Duminica de mijloc
Chiar dacă Wimbledon se confruntă aproape anual cu probleme mari legate de programarea partidelor și întârzieri, din cauza ploii care dă peste cap meciurile (în prima săptămână mai ales, când acțiunea este în toi pe arenele secundare), britanicii păstrează cu stricteșe tradiția de a nu juca tenis în duminica de mijloc a Wimbledonului. Doar de patru ori în peste 140 de ani, cu mari rezerve, britanicii și-au călcat pe inimă și au programat meciuri în duminica de la finalul primei săptămâni de întreceri, în 1991, 1997, 2004 și 2016.
5. Reverență pentru Regină
Loja Regală de la Wimbledon atrage blițurile fotografilor în egală măsură cu acțiunea de pe teren, an de an. Casa Regală deține o lojă cu 74 de locuri, în care pot fi văzuți membrii familiei regale, dar și foști campioni, deveniți membri ai All England Club. Ani la rând, jucătorilor li se cerea ca, la intrarea și la ieșirea de pe teren să facă o reverență în fața Lojei Regale. Tradiția cerea ca învinsul să își aștepte la plecare adversarul, pentru a parcurge drumul împreună.
https://i.eurosport.com/2010/06/24/619742.jpg
Totuși, în 2013, Ducele de Kent, președintele All England Lawn Tennis and Croquet Club, a modificat puțin regula, stabilind că o reverență se va impune doar în prezența Reginiei Elisabeta sau a Prințului Philip.
6. Fără reclame
Wimbledon refuză categoric prezența panourilor publicitare. Astfel, spre deosebire de toate celelalte turnee, pe terenurile de la Wimbledon nu sunt înșirați sponsorii, întrucât britanicii nu vor să cadă în păcatul comercialului. Privilegiați sunt Rolex - care asigură cronometrarea oficială și care își poate etala logo-ul pe “ceasul oficial”, la tabelă, dar și partenerul IBM, care oferă serviciul de măsurare a vitezei serviciilor.
Astfel, verdele pereților despărțitori rămâne curat, oferind, vizual, o puternică notă distinctivă turneului.
7. Celebra coadă de la Wimbledon
Într-o lume a evenimentelor sportive, muzicale și culturale în care vânzarea de bilete online capătă o pondere din ce în ce mai mare, Wimbledon inovează. Sau, mai corect spus, păstrează o tradiție veche de când turneul.
Wimbledon este, probabil, cel mai mare eveniment sportiv din lume la care poți cumpăra bilete premium chiar în ziua desfășurării lor. Iar fanii tenisului chiar iubesc această experiență, care face parte din spiritul Wimbledonului: dorm în corturi pentru a prinde un loc cât mai bun la coadă. Memorabilă este ediția 2001, când toate biletele pentru finala masculină amânată pentru luni, dintre Goran Ivanisevic și Pat Rafter, s-au vândut celor aflați la această imensă coadă, pe principiul primul venit, primul servit.
https://i.eurosport.com/2020/07/17/2851756.jpg
Wimbledon
Barty despre tenisul feminin: "Este spectaculos și imprevizibil"
16/07/2022 LA 15:54