Finala masculină de la Wimbledon din 1980 a fost mai mult decât un meci de tenis, a fost o încleștare care va rămâne pentru totdeauna în istoria sportului alb, o luptă până la epuizare între două stiluri și mentalități diferite.
Combatanții au fost Bjorn Borg și John McEnroe, doi titani ai tenisului, care au oferit un spectacol cum rar se mai poate vedea în zilele noastre, cu atât mai mult cu cât reprezentația a fost într-un meci jucat cu trofeul pe masă, pe una dintre arenele legendare ale sportului mondial.
Contextul în care Borg și McEnroe s-au duelat în marea finală de la Wimbledon din 1980 era total diferit pentru cei doi jucători. Suedezeul era la a 5-a finală consecutivă la All England Club, iar precedentele 4 le câștigase, fiind deja o emblemă a tenisului, întrucât avea în palmares și 5 titluri la Roland Garros. În schimb, pentru american era prima apariție în ultimul act al Grand Slam-ului londonez și abia a 2-a la un turneu major, după ce câștigase în 1979 la US Open.
Wimbledon
Roger Federer și-a anunțat retragerea. TOP 10 puncte reușite la Wimbledon, turneul favorit
15/09/2022 LA 14:31

Wimbledon 1980 | Finala dintre Bjorn Borg și John McEnroe, meciul considerat mult timp cel mai mare din istorie

Până în finală, Borg nu avusese mari probleme și pierduse doar 2 seturi, în meciuri diferite. McEnroe fusese la un pas de eliminare în turul secund, dar a reușit să o scoată la capăt în cele din urmă și să câștige în 5 seturi contra unui australian al cărui nume nu spune prea multe, Terry Rocavert.
Până la finala de la Wimbledon, Borg și McEnroe se mai înfruntaseră de 7 ori, iar suedezul conducea cu 4-3 la meciurile directe. Totuși, ei nu mai jucaseră niciodată pe iarbă și nici în vreun meci de o asemenea importanță cum era o finală de Grand Slam.
Astfel, pe 5 iulie 1980, Borg și McEnroe pășeau pe Terenul Central de la Wimbledon, unde urmau să ofere unul dintre cele mai fascinante meciuri din istorie. Borg intra în postura de cvadruplu campion și era extrem de iubit la Londra, în timp ce McEnroe a intrat pe arenă în huiduielile publicului, care îl taxa astfel pentru ieșirile necontrolate din timpul semifinalei câștigate în 4 seturi cu Jimmy Connors.
Americanul nu a părut însă deloc afectat de acest lucru și a jucat un tenis ireproșabil în primul set, pe care l-a câștigat repede, cu 6-1. "Ice Borg", așa cum era poreclit suedezul datorită calmului său incomparabil, nu s-a panicat și a început să dejoace perfect tactica lui McEnroe, care se rezuma la atacarea fielului în mod constant, indiferent dacă se afla la serviciu sau la retur. Creșterea nivelului de joc al lui Borg s-a văzut imediat și pe tabelă, suedezul câștigând următoarele 2 seturi cu 6-3, respectiv 7-5.
Setul 4 s-a decis în tie-break și nu unul oarecare, ci poate cel mai intens tie-break jucat vreodată într-un meci de o asemenea încărcătură, descris de mulți drept cel mai captivant episod din istoria tenisului. Borg a avut nu mai puțin de 5 mingi de meci în tie-break-ul setului 4 și poate dacă ar fi fructificat una dintre ele, acea partidă nu și-ar fi găsit neapărat locul în cărțile de istorie ale tenisului. McEnroe însă le-a salvat pe toate și s-a impus cu 18-16, după 20 de minute de joc, trimițând partida în decisiv.
https://i.eurosport.com/2020/07/06/2846080.jpg

Wimbledon 1980 | Ultimul Grand Slam câștigat de Bjorn Borg

Cu un moral excelent după setul 4, McEnroe părea că este jucătorul care vine din urmă, iar șansele de a opri hegemonia lui Borg pe iarba londoneză erau semnificative. Însă americanul nu a reușit să spargă serviciul lui Borg în decisiv, iar suedezul s-a impus în final cu 8-6, adjudecându-și cel de-al 5-lea titlu consecutiv la Wimbledon. Au trebuit să treacă 27 de ani până când Roger Federer avea să egaleze acel record.
Elvețianul nu a reușit însă să-l depășească, deoarece a pierdut finala din 2008 contra lui Rafa Nadal, în ceea ce a fost singurul meci pe care specialiștii și iubitorii tenisului îl plasează la același nivel sau chiar mai sus decât încleștarea dintre Borg și McEnroe din 1980.
Pentru Bjorn Borg, finala din 1980 avea să fie ultima câștigată la un turneu de Grand Slam, dar nu ultima jucată. Reeditarea acelui meci memorabil avea să aibă loc câteva luni mai târziu, când McEnroe s-a impus în finala de la US Open din același an, după un alt meci incredibil, încheiat în 5 seturi. La ediția din 1981 de la Wimbledon, McEnroe s-a prezentat cu lecția învățată și și-a luat o binemeritată revanșă în fața lui Borg, câștigând finala în 4 seturi foarte disputate. McEnroe avea să-l mai învingă o dată pe Borg, în finala US Open din 1981, ceea ce a reprezentat ultima confruntare dintre cei doi monștri sacri ai tenisului.
Finala din 1980 de la Wimbledon a fost discutată intens de-a lungul timpului, iar epitetele la adresa celor doi jucători s-au epuizat de mult. Cei care au văzut pe viu acel meci nu vor putea fi convinși niciodată că a existat un altul mai fascinant.
Măreția acelui moment, tensiunea care a atins cote uriașe pe toată durata partidei, atomosfera de liniște deplină din timpul punctelor și de explozie de urale și apaluze dintre ele i-a făcut pe mulți să spună că finala de la Wimbledon din 1980 va fi pentru totdeauna standardul de excelență în tenis și va rămâne înrădăcinată ca una dintre cele mai bune prestații sportive din toate timpurile.
S-au scris mii de pagini despre duelul dintre Borg și McEnroe, iar povestea acelui meci a fost subiectul a mai multor documentare și chair a unei ecranizări, ceea ce demonstrează grandoarea care a înconjurat partida de acum 41 de ani.
Orice lovitură de la Wimbledon de pe Eurosport vă este oferită de Unibet.
Wimbledon
Wimbledon 2021: Rezumatul finalei Djokovic - Berrettini 6-7, 6-4, 6-4, 6-3
11/07/2021 LA 18:26
Wimbledon
Verdictul lui Darren Cahill după finala Wimbledon! Câte titluri de Grand Slam mai câștigă Djokovic
11/07/2021 LA 17:32