Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

"You cannot be serious!" 40 de ani de la cea mai cunoscută reacție nervoasă de pe un teren de tenis

Eurosport
DeEurosport

Publicat 22/06/2021 la 16:42 GMT+3

Pe 22 iunie 1981, John McEnroe s-a dezlănțuit împotriva arbitrului de scaun, în timpul meciului cu Tom Gullikson.

Entre John McEnroe et Edward James, un grand moment d'incompréhension mutuelle.

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Alex Masgras
În urmă cu 40 de ani, în primul tur al turneului de la Wimbledon, marele John McEnroe l-a avut ca adversar pe compatriotul său, Tom Gullikson. Puțini își mai aduc aminte de numele adversarului sau de meciul în sine. Tot ce a rămas în istoria tenisului din acea partidă sunt cele patru cuvinte rostite de McEnroe către arbitrul de scaun, Edward James: "You cannot be serious".
"A devenit unul dintre cele mai cunoscute momente ale carierei mele, cu toate că aproape nimeni nu își mai aduce aminte când am jucat acel meci sau împotriva cui", a scris John McEnroe în autobiografia sa. Fiind un moment de referință în cariera sa, titlul autobiografiei sale este chiar replica pe care a făcut-o celebră în urmă cu 40 de ani.
La numai 22 de ani, John McEnroe era deja un star al tenisului. Americanul câștigase deja două titluri la US Open și jucase o finală la Wimbledon în 1980, pe care a pierdut-o în fața marelui jucător suedez, Bjorn Borg. După această finală, pierdută cu 8-6 în decisiv, percepția publcului despre McEnroe s-a schimbat, acesta câștigând foarte mult respect.

Cel mai grav? McEnroe a avut dreptate

Înainte să iasă pe teren, John McEnroe s-a întâlnit cu Edward James, arbitrul de scaun al partidei, la vestiare. "Eu sunt scoțian așa că nu ar trebui să avem probleme astăzi", i-a spus arbitrul. "Probabil pentru că numele meu începe cu ‘Mc’, a crezut că suntem frați. I-am răspuns scurt că am origini irlandeze". Încă dinaintea partidei, tonul fusese setat. Așa cum a recunoscut McEnroe în cartea sa, primele tururi ale turneelor de Grand Slam îi dădeau cele mai mari emoții: "În ziua aia eram mai tensionat decât o coardă de pian".
După ce McEnroe a câștigat primul set la tiebreak, nimic nu anunța momentele care aveau să urmeze. Condus în setul al doilea cu 5-4, McEnroe servește aproapte de tușă, dar oficialii anunță că mingea este în out. Cu câteva momente înainte, McEnore își rupsese racheta, după o altă decizie controversată a arbitrului. Ceea ce părea în primele secunde că va fi o discuție calmă între jucător și arbitrul de scaun, a dus la cuvintele celebre ale americanului: "Nu poți fi serios, omule. NU POȚI FI SERIOS! Mingea a fost pe linie. A zburat var. A fost clar în teren. Cum poți să spui că a fost out? Câte mingi mai poți rata? Toată lumea știe că a fost în teren, tot stadionul. Și tu spui că e out? Explică-mi asta, poți?" Chiar dacă reacția sa a fost una vehementă, McEnroe a avut dreptate. Reluările au arătat că mingea a fost bună, dar deja nu se mai putea face nimic.

"Sunteți de cea mai joasă speță"

Meciul a continuat, dar în setul al treilea, la 1-1, după ce McEnroe a trimis o minge în fileu, americanul s-a întors către arbitrul de scaun și a spus: "Băieți, sunteți de cea mai joasă speță, știați asta?" Faptul că a vorbit la plural poate lăsa de înțeles că nu a fost nimic personal cu Edward James, iar McEnroe a vrut să trimită un mesaj către toți arbitri de scaun. În uralele publicului, Edward James îl penalizează cu un punct pe american. "Ești prea incompetent", a continuat McEnroe, care a cerut intervenția supervisor-ului. Nici după sosirea acestuia, spiritele nu s-au calmat: "Haide, repetă ce ți-am spus, n-am spus nimic obscen. N-am să pierd un punct doar pentru că tipul ăsta este un idiot incompetent".
În prezent, vorbele lui John McEnroe ar duce imediat la o descalificare, indiferent de numele jucătorului care le rostește. În ciuda acestor evenimente, John McEnroe a câștigat partida în 3 seturi, iar adversarul său, Tom Gullikson, a declarat după meci: "Dacă era numărul 120 mondial, ar fi fost exclus. Problema este că arbitrilor le este frică de băieții ăștia". Nu doar că a câștigat partida, dar McEnroe a reușit să câștige și titlul de la Wimbledon, unde și-a luat revanșa în fața lui Bjorn Borg pentru finala pierdută cu un an înainte.

Primul campion din istorie care nu intră în All England Club

Edward James nu a primit niciodată scuze din partea lui McEnroe. De fapt, ultima oară când au vorbit a fost chiar pe terenul de la Wimbledon, în ceea ce a fost prima și singura partidă cu James pe scaun la un meci de-al lui McEnroe. Americanul a fost amendat cu 1500 de lire sterline pentru reacția sa din primul tur și a devenit primul câștigător din istorie care nu a devine membru în All England Club. Până la urmă, la ediția din 1982, John McEnroe a intrat în acest club după finala pierdută în fața lui Jimmy Connors.
Chiar dacă John McEnroe a mai avut ieșiri necontrolate în timpul meciurilor, fiind chiar descalificat de la Autralian Open în 1990, nimic nu a putut egala vorbele rămase în istorie în 1981, "You cannot be serious".
Ediția din acest an de la Wimbledon se va desfășura în perioada 28 iunie-11 iulie 2021 și va fi transmisă în exclusivitate în România de Eurosport și Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo