2022 a fost unul cu mari probleme pentru Novak Djokovic. După ce anul trecut a fost aproape să facă Marele Șlem și să devină primul jucător după Rod Laver care reușește acest lucru, acum e într-o situație critică. Totul a început cu expulzarea de la Australian Open, unde era mare favorit, dar situația tinde să îi genereze mari probleme și în a doua jumătate a sezonului.
Deja ne confruntăm cu o situație care nu s-a mai văzut din 2003: niciunul dintre membrii celor "Trei Mari" (Rafa Nadal, Novak Djokovic și Roger Federer) nu se află pe una din primele două poziții în ierarhia ATP. Nole e abia pe 3, dar va continua să coboare în clasament.
Asta pentru că la Wimbledon nu se acordă puncte, ATP luând această decizie ca măsură de siguranţă pentru a-i proteja pe ruşi şi bieloruşi. Concret, aceştia nu sunt primiţi la All England Club, astfel că ATP a luat o hotărâre fără precedent: la al treilea Grand Slam al anului nu se acordă puncte, pentru ca ierarhiile să nu fie zguduite. Dacă măsura e una bună pentru logica clasamentului, în general, Nole e principalul jucător pedepsit de această decizie. El a câştigat Wimbledon în 2021, astfel că, după turneul londonez din acest an, i se vor şterge din clasament 2000 de puncte. Asta se traduce în retrogradarea pe locul 7 ATP, o poziţie amuzantă dacă ne gândim la valoarea avută de sârb.
Wimbledon
Nadal îi creează și acum coșmaruri lui Fritz, după ce l-a învins la Wimbledon! Ce a spus americanul
26/07/2022 LA 17:40

Prăbuşirea lui Djokovic în clasament continuă şi după Wimbledon

Dar alunecarea în clasament va continua pentru Nole, pentru că aproape sigur acestuia nu i se va permite să participe la US Open şi nici la turneele care precedă Flushing Meadows (US Open Series). Explicaţia aici e cât se poate de simplă: Nole e nevaccinat şi SUA nu permite accesul pe teritoriul ei persoanelor care nu fac dovada imunizării. Singura lui șansă ar fi legată de o schimbare de optică până în august în privința politicii de imigrare. Totuși, potrivit tennisuptodate.com o astfel de variantă iese din calcule, mai ales că un nou val de Covid-19 a lovit SUA în ultimele săptămâni.
În consecinţă, după US Open, Djokovic va mai pierde 1200 de puncte, aferente finalei din 2021, şi va coborî în clasament pe locul 11 sau 12, în funcţie de ce fac jucătorii care "bat" la porţile top 10 ATP.
În teorie, după atât de multe dezamăgiri în 2022, Nole ar trebui să aibă un final de an în care să revină în clasament. Doar că titlul de la Paris și semifinala de la Turneul Campionilor fac imposibilă o urcare accelerată în ierarhii. Asta şi pentru că şansele să ajungă la Turneul Campionilor sunt mici (e pe 9 acum, în ATP Race, dar va coborî enorm după turneele din US Open Series), lucru care îl va costa alte puncte importante.
Ca atare, o serie de decizii neinpirate - atât din partea lui Djokovic, cât şi a politicului şi a organizatorilor de turnee - fac ca probabil cel mai bun jucător al lumii să termine anul 2022 în afara 2022.
Cu toate acestea, Djokovic nu dezarmează şi speră să îşi ia revanşa pentru toate patimile de anul acesta la Wimbledon, turneu unde pleacă mare favorit. Competiţia de la All England Club e în direct pe canalele Eurosport şi Eurosport Player în perioada 27 iunie - 10 iulie.
Wimbledon
Rybakina a explicat de ce a plâns ca un copil la conferința de presă de după finala Wimbledon
12/07/2022 LA 18:57
Wimbledon
Kyrgios i-a cerut lui Djokovic cina promisă, după finala Wimbledon! Răspunsul fabulos al sârbului
12/07/2022 LA 18:17