Novak Djokovic a avut un sezon foarte complicat până acum. Sârbul nu a putut juca la Australian Open, iar la Roland Garros a pierdut în sferturi în fața lui Nadal. Decizia ATP de a nu acorda puncte la ediția din acest an de la Wimbledon îl afectează serios pe Nole, care va pierde alte 2000 de puncte în clasament după Grand Slam-ul londonez.
Astfel, Djokovic va coborî până pe locul 7 în ierarhia ATP, situația în care nu a mai fost din 2018. Vorbind despre prăbușirea sa în clasamentul mondial, Nole a spus că este foarte puțin afectat, deoarece are cu totul alte priorități. Sârbul a recunoscut că nu mai este interesat de clasament așa cum era în trecut, când lupta să-l depășească pe Federer în topul jucătorilor care au petrecut cele mai multe săptămâni pe prima poziție. Djokovic a adunat în careră 373 de săptămâni pe locul 1 ATP, mult peste Federer (310).
"Acum nu mai urmăresc clasamentul ca înainte, când am vrut să dobor recordul lui Federer. Nu este atât de important ca prioritate. Nu am reușit să apăr 4.000 de puncte, la Australian Open și aici (n.r Wimbledon), asta mă afectează, dar prioritățile sunt altele", a spus Djokovic, citat de Marca.
Wimbledon
Nadal îi creează și acum coșmaruri lui Fritz, după ce l-a învins la Wimbledon! Ce a spus americanul
26/07/2022 LA 17:40

Prăbuşirea lui Djokovic în clasament continuă şi după Wimbledon

Căderea lui Djokovic în clasament va continua și duăpă Wimbledon, pentru că aproape sigur acestuia nu i se va permite să participe la US Open şi nici la turneele care precedă Flushing Meadows (US Open Series). Explicaţia aici e cât se poate de simplă: Nole e nevaccinat şi SUA nu permite accesul pe teritoriul ei persoanelor care nu fac dovada imunizării. Singura lui șansă ar fi legată de o schimbare de optică până în august în privința politicii de imigrare. Totuși, potrivit tennisuptodate.com o astfel de variantă iese din calcule, mai ales că un nou val de Covid-19 a lovit SUA în ultimele săptămâni.
Djokovic a vorbit despre acest lucru, dar a rămas ferm pe poziții, afirmând că este decis să nu se vaccineze.
În consecinţă, după US Open, Djokovic va mai pierde 1200 de puncte, aferente finalei din 2021, şi va coborî în clasament pe locul 11 sau 12, în funcţie de ce fac jucătorii care "bat" la porţile top 10 ATP.
În teorie, după atât de multe dezamăgiri în 2022, Nole ar trebui să aibă un final de an în care să revină în clasament. Doar că titlul de la Paris și semifinala de la Turneul Campionilor fac imposibilă o urcare accelerată în ierarhii. Asta şi pentru că şansele să ajungă la Turneul Campionilor sunt mici (e pe 9 acum, în ATP Race, dar va coborî enorm după turneele din US Open Series), lucru care îl va costa alte puncte importante.
Ca atare, o serie de decizii neinpirate - atât din partea lui Djokovic, cât şi a politicului şi a organizatorilor de turnee - fac ca probabil cel mai bun jucător al lumii să termine anul 2022 în afara 2022.
Cu toate acestea, Djokovic nu dezarmează şi speră să îşi ia revanşa pentru toate patimile de anul acesta la Wimbledon, turneu unde pleacă mare favorit și unde are un traseu destul de ușor, cel puțin până în fazele finale.
Turneul de la Wimbledon se va desfășura în perioada 27 iunie - 10 iulie 2022 și va fi în direct și în exclusivitate pentru România pe canalele Eurosport și pe Eurosport Player.
Wimbledon
Rybakina a explicat de ce a plâns ca un copil la conferința de presă de după finala Wimbledon
12/07/2022 LA 18:57
Wimbledon
Kyrgios i-a cerut lui Djokovic cina promisă, după finala Wimbledon! Răspunsul fabulos al sârbului
12/07/2022 LA 18:17