Tenisul este departe de a reveni la normalitatea de dinainte de pandemie. Măsurile anti-Covid dictează ritmul în calendar, turneele se mută și sunt reprogramate, testele anulează rezultate obținute pe teren (cum este cazul jucătorului care și-a pierdut dreptul de a lupta pentru un bilet pe tabloul principal la Australian Open după ce a ieșit pozitiv la testul Covid). Iar ritmicitatea parcă ancestrală a circuitului a fost spulberată: în startul sezonului 2021, finalele din circuitul WTA nu se mai dispută în weekend, ci în mijlocul săptămânii!

Fără a se confrunta cu probleme cauzate de vreme (amânări din cauza ploii, a întunericului etc), finala turneului de la Abu Dhabi a fost programată miercuri. Asta în condițiile în care, în mod normal, chiar și finalele turneelor din săptămâna premergătoare Grand Slam-urilor își decid campioanele în weekend.

WTA Abu Dhabi
WTA, primii pași în 2021: Când se joacă meciul Cîrstea - Pliskova + mesajul Karolinei pentru Sorana
06/01/2021 LA 13:32

Eurosport 2021 - Dezlănțuim puterea sportului

Aryna Sabalenka - Veronika Kudermetova, prima finală WTA în 2021

Aryna Sabalenka, 22 de ani, pășește la fel de apăsat în start de 2021 cum o făcea pe ultima sută de metri anul trecut, când câștiga ultimele două turnee programate, la Ostrava și Linz. Jucătoarea din Belarus a obținut, marți, a 14-a victorie consecutivă în circuit, 6-3, 6-2 în fața Mariei Sakkari, statistica reținând un bilanț stelar: 22 de lovituri câștigătoare și doar 8 greșeli neforțate. În plus, Sabalenka a fost și rapidă, încheind partida în doar 57 de minute. Miercuri ea va juca, de la ora 11:00, a treia finală consecutivă în WTA, împotriva rusoaicei Veronika Kudermetova (46 WTA).

Parcursul Arynei Sabalenka (10 WTA) la Abu Dhabi:

  • turul 1: 7-6(5), 6-2 cu Hercog
  • turul 2: 7-5, 6-4 cu Tomljanovic
  • optimi: 6-2, 6-4 cu Jabeur
  • sferturi: 6-4, 4-6, 6-3 cu Rybakina
  • semifinale: 6-3, 6-2 cu Sakkari

Potrivit statisticienilor WTA, aceasta este cea mai lungă serie de victorii consecutive reușite de Sabalenka, devenită din ce în ce mai clar una dintre favoritele pentru Australian Open. Bielorusa va juca a 13-a sa finală în circuit, urmând să înfrunte o sportivă cu un an mai mare, care va juca însă pentru prima dată o partidă cu trofeu WTA pe masă.

Kudermetova s-a recuperat excelent după o luptă epică în sferturi, cu Svitolina, de peste două ore și jumătate, reușind marți să treacă și de conaționala Elinei, Marta Kostyuk, 7-6(8), 6-4.

  • Aryna Sabalenka a câștigat singurul meci direct disputat până acum împotriva Veronikăi Kudermetova (dublu 6-3 în 2015, într-un turneu ITF din Antalya).
WTA Linz
Alexandrova / Mertens & Sabalenka / Krejcikova, semifinalele de la Linz, în direct pe Eurosport
14/11/2020 LA 12:52
WTA Dubai
Halep, fericită după ce a întors meciul cu Sabalenka în stil de mare campioană. Prima reacție
20/02/2020 LA 20:03