Tenisul se confruntă cu "un nou caz Sharapova" - o controversă importantă legată de dopaj. ITF a anunțat că un Tribunal Independent a judecat apelul Dayanei Yastremska, jucătoare de 20 de ani aflată în Top 30 mondial, luând decizia de a menține suspendarea provizorie impusă la începutul lunii ianuarie, scrie "Sky Sports". Sportiva poate ataca mai departe suspendarea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, însă deși în acest moment se numără printre cei 72 de jucători plasați în carantină strictă la Melbourne înainte de Australian Open, are șanse din ce în ce mai mici de a putea juca la primul turneu de Mare Șlem al anului.
Pe 7 ianuarie, WADA a dictat o suspendare provizorie împotriva Dayanei Yastremska, în baza rezultatului pozitiv la mesterolon înregistrat de aceasta la un test antidoping efectuat în noiembrie 2020, în afara competiţiei. Una dintre cele mai tinere trei jucătoare din Top 30 WTA, Yastremska a negat acuzațiile că s-ar fi dopat, transmițând că nivelul substanței înregistrat în probele sale a fost minim, indicând o contaminare - o apărare similară cu cea folosită în urmă cu câțiva ani de italianca Sara Errani.
Yastremska a făcut deplasarea la Melbourne în speranța că va putea juca la Australian Open, în ciuda suspendării provizorii.
Tenis
Secretul lui Carlos Alcaraz, dezvăluit de Marius Copil! "Nu-i place stilul ăla de joc"
ACUM 11 ORE

Yastremska, un caz straniu în tenis

Cazul Dayanei Yastremska ridică semne de întrebare pentru lumea tenisului, într-o perioadă puternic afectată de criza coronavirusului. Acceptul primit de sportiva din Ucraina de a călători la Melbourne, în condițiile în care Tennis Australia a făcut eforturi pentru a limita cât mai mult numărul persoanelor care pătrund pe teritoriul țării pentru primul Grand Slam al anului, a fost cel puțin bizar.
Din cauza Covid-19, Australia a impus restricții majore în ceea ce privește accesul la primul Grand Slam al anului. Calificările pentru Australian Open au fost împărțite între Doha și Abu Dhabi, disputându-se cu o lună mai devreme decât tabloul principal, iar jucătorilor li s-a impus să nu ia mai mult de doi oameni în staff, aceștia fiind chiar stimulați financiar să renunțe și la cei doi oameni aprobați. Craig Tiley a anunțat că Melbourne nu poate primi mai mult decât un număr prestabilit de oameni pentru Australian Open - motiv pentru care șase staruri ale tenisului aju fost trimise, alături de partenerii de antrenament, spre Adelaide. Mai departe, în ciuda faptului că este foarte plauzibil ca numărul retragerilor de ultim moment de pe tablourile principale să fie mai mare decât în mod normal, pozițiile de "lucky losers" au fost și ele limitate la șase, organizatorii anunțând că, la nevoie, vor completa tablourile cu jucători australieni. Mai mult, jucătorii și membrii staff-urilor lor au fost nevoiți să călătorească în mod organizat, toți odată, spre Australia, fără excepții (motiv pentru care Andy Murray depistat pozitiv cu coronavirus înainte de plecarea spre Melbourne sau Carlos Moya - antrenorul lui Rafael Nadal nu vor fi prezenți la "Openul Vesel").
În acest context complicat, Dayana Yastremska a primit totuși acceptul de a face deplasarea la Melbourne, ITF transmițând oficial că respectă dreptul jucătoarei din Ucraina de a contesta, legal, suspendarea, păstrându-i intacte șansele de a lua startul la Australian Open. Însă pentru cei care au primit cu reticență și multiplele wildcard-uri oferite Mariei Sharapova după expirarea suspendării în cazul Meldonium, tenisul lasă din nou impresia, per total, că arată clemență într-un caz de dopaj, într-un moment în care și așa zboară acuzații legate de favoritism al starurilor sale după situația carantinei de la Australian Open.

Australian Open 2021 - Acțiunea de la Melbourne revine pe Eurosport

Diriyah Tennis Cup
Daniil Medvedev, primul finalist de la Diriyah Cup! Rusul a trecut în două seturi de Stan Wawrinka
ACUM 11 ORE
Tenis
Un tenismen cunoscut, testat pozitiv de două ori în octombrie și noiembrie
ACUM 16 ORE