Alexia Căruțașu (18 ani) a primit cetățenia turcă și va juca pentru naționala acestei țări începând din ianuarie 2024. Pentru voleiul românesc este o pierdere imensă, având în vedere că este una dintre cele mai mari promisiuni ale acestei discipline pe continent.
"Sunt foarte fericită că am primit cetățenia, am visat la acest lucru de mult timp, pentru că vreau să joc printre cele mai bune voleibaliste din lume. Am așteptat 4 ani pentru această naționalitate și în cele din urmă am obținut-o", a declarat Alexia Căruțașu pentru Eurosport.
Turcia este una dintre cele mai tari selecționate din lume la feminin. La ultimele două ediții ale Campionatului European a fost pe podium (a cucerit argintul în 2019), iar la Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 a încheiat pe locul 5.
Volei
EXCLUSIV | Rapid, transferuri spectaculoase și la volei
27/04/2022 LA 06:26

Alexia Căruțașu: "Încă de mică mi-a plăcut să am concurență, să mă antrenez cu cele mai bune"

De curând, președintele FR de Volei, Adin Cojocaru, a susținut că Alexia Căruțașu nu face parte din strategia turcilor: "Chiar nu este adevărat ce au susținut ofivialii de la Federație. Chiar și președintele Federației Turce mi-a spus că nu este adevărat ce a apărut, că le nu a declarat așa ceva. Ba chiar mi-a comunicat că e foarte bucuros să mă aibă în campionatul Turciei. ", a fost reacția sportivei pe marginea acestui subiect.
Căruțașu are acum 18 ani și 1,88 metri. A jucat pentru naționala de juniori a României cu care a obținut locul 2 la FOTE 2019, locul 5 la Campionatul Mondial de junioare. Ultima dată a jucat la naționala de senioare a României cu care a paticipat la Campionatul European din 2021, de la Cluj-Napoca. în 2021. Alexia a primit titlul de cea mai bună voleibalistă din România din partea FR Volei.
La naționala Turciei, pe același post cu Alexia, cel de fals, mai joacă Vargas, cubaneză naturalizată anul trecut, dar și starul turc Karakurt, care joacă în prezent în Italia, la Novara.
"Este decia antrenorului cu cine o să joace. Încă de mică mi-a plăcut să am concurență, să mă antrenez cu cele mai bune și să mă bat pentru postul pe care joc", a vorbit Alexia Căruțașu despre lupta pentru titularizare în naționala Turciei.
De ce a renunțat însă Alexia Căruțașu să mai joace pentru naționala României? Lumea voleiului a vorbat despre o colaborare tensionată cu fostul selecționer al naționalei de volei a României, italianul Luciano Pedulla. În plus, tânăra sportivă ar fi fost dezamăgită de atitudinea și deciziile luate de oficialii Federației Române de Volei. În discuția cu Eurosport, sportiva nu a făcut referire la aceste aspecte. Din contră, mesajul ei s-a axat doar pe mesajul că și-a dorit să ajungă să joace într-o națională capabilă să lupte pentru medalii, obiective compatibile cu ambițiile ei:
"De ce Turcia? De când sunt mică am fost atrasă de această țară și dintotdeauna mi-am dorit să activez aici. În România am crescut la clubul bunicului meu, am evoluat apoi 2 ani la CSM București, dar mi-am dorit să ajung în Turcia, iar acest pas l-am făcut la 15 ani Mi-a plăcut de la bun început ce am găsit. Visul meu a devenit realitate."
Cu această ocazie, Alexia și-a dezvăluit și următorul ei mare vis: "Vreau să devin cea mai bună voleibalistă, muncesc foarte mult penrtru acest lucru. Îmi doresc să joc printre cele mai bune voleibaliste". Deocamdată, ea evoluează pentru Galatasaray, se focusează pe actuala echipă, dar nu este exclus ca din vară să ajungă din nou la Vakifbank.

Reacția mamei sportivei: "Vom fi mereu alături de tine"

Mama sportivei, Andreea Căruțașu, a avut la rândul ei o reacție pe pagina de Facebook, după ce Alexia a primit oficial dreptul de a evolua pentru naționala Turciei:
"Președintele TVF, Mehmet Akif Ustundag, a declarat că este foarte bucuros că Alexia a obținut cetățenia turcă și a spus: 'Alexia este un sportiv foarte popular și de succes în țara noastră chiar acum.
Ea a devenit demult cetăţean turc şi a declarat că îşi doreşte să joace de mulţi ani în Campionatele Internaţionale Europene şi Mondiale, alături de Naţionala Turciei de volei feminin. '
Succes în noul drum ales de tine Ale, vom fi mereu alături de tine și Darius, orice s-ar întampla. Împreună suntem mai puternici #bineleinvingeintotdeauna".
Volei
Pierdem cel mai bun produs al voleiului românesc!
31/03/2022 LA 13:49
Volei
CM de volei masculin din acest an va fi mutat din Rusia! Anunțul Federației Internaționale
01/03/2022 LA 10:45