Federația Internațională de Volei (FIVB) a anunțat joi 31 martie că Alexia Căruțașu, cel mai bun produs al voleiului românesc din ultimii ani, este turcoaică.
Federația din Turcia a cerut schimbarea țării de origine, iar FIVB a fost de acord, "prin majoritate de voturi!"

"Alexia Căruțașu a refuzat să ne întâlnim!"

Volei
EXCLUSIV | Rapid, transferuri spectaculoase și la volei
27/04/2022 LA 06:26
"Miercuri am avut o ultimă întrevedere online cu Federația Internațională de Volei. Fiecare dintre părți și-a expus punctul de vedere. Eu m-am întâlnit și acum două săptămâni cu președintele Federației Turce de Volei, domnul Mehmet Akif Ustundag. Dânsul mi-a spus atunci că Alexia nu intră în vederile federației, ei având-o pe același post naturalizată pe cubaneza Vargas. Pe mine m-a bucurat acest lucru și am sperat până în ultimul moment că Alexia va juca în continuare pentru România", a declarat președintele Federației Române de Volei, Adin Cojocaru.
Adin Cojocaru a dezvăluit faptul că a mers special la Istanbul, pentru a avea o întrevedere cu sportiva. "I-am cerut 30 de minute din viață. Să-i expun punctul nostru de vedere, planurile de viitor, faptul că avem susținerea Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Mi-a scris doar pe whatsapp că nu vrea să ne vedem atunci, ci după ce Comisiile Federației Internaționale de Volei vor decide viitorul său", a adăugat șeful FRV.

Ce a declarat Alexia în fața Comisiilor: "Am jucat doar doi ani în România!"

În fața Comisiei FIVB, care a judecat cazul, Alexia Căruțașu a făcut o declarație incredibilă. "Am jucat doar doi ani în România. De mică mi-am dorit să evoluez pentru naționala Turciei". Probabil că Alexia Căruțașu s-a referit la faptul că ea a jucat doi ani de zile în România având statut de senioară, pe când evolua la CSM București. La 16 ani s-a transferat în Turcia, la Vakifbank, Federația Română de Volei dându-și acordul fără nicio pretenție materială.
Adin Cojocaru, președintele FRV, a mai adăugat că"România va acționa decizia FIVB la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Eu cred că se face un mare deserviciu voleiului. Națiunile puternice vor putea, de acum încolo, să transfere orice jucătoare de la federațiile mai mici. Se încalcă regulamentele", a declarat Adin Cojocaru.
S-a făcut în cadrul comisiei referire la jucătoare din Cuba. "Noi nu suntem Cuba, Alexia nu a fost maltratată, nu i s-a interzis dreptul de a juca unde vrea ea. E o mare diferență", a mai adăugat șeful voleiului românesc.

Două contracandidate tari pe post!

Conform regulamentelor FIVB, Alexia Căruțașu va putea juca pentru naționala Turciei în ianuarie 2024, atunci când vor trece doi ani de zile de la ultima sa apariție în tricoul României, conform regulamentelor FIVB. Până atunci, ea nu va putea juca decât pentru echipa de club. Se spune căîn spatele deciziei FIVB a stat puternicul club Vakifbank Istanbul, care și-a dorit ca Alexia să joace sub steagul Turciei, pentru căîn campionatul intern pot evolua doar două jucătoare "străine" în același timp pe teren.
https://i.eurosport.com/2022/03/31/3347460.jpg
Rămâne de văzut cât va juca Alexia la Vakifbank, ținând cont că presa de volei a anunțat că, din vară, Paula Egonu, cea mai bună jucătoare din lume, va ajunge și ea la Vakifbank. La naționala Turciei, pe același post cu Alexia, cel de fals, mai joacă Vargas, cubaneză naturalizată anul trecut, dar și starul turc Karakurt, care joacăîn prezent în Italia, la Novara.
Căruțașu are acum 18 ani și 1,88 metri. A jucat pentru naționala de juniori a României cu care a obținut locul 2 la FOTE 2019, locul 5 la Campionatul Mondial de junioare. Ultima dată a jucat la naționala de senioare a României cu care a paticipat la Campionatul European din 2021, de la Cluj-Napoca. în 2021. Alexia a primit titlul de cea mai bună voleibalistă din România din partea FR Volei.
Tatăl Alexiei Căruțașu, Virgil Căruțașu a jucat baschet pentru naționala de baschet a României.
Volei
Alexia Căruțașu: "Vreau să devin cea mai bună voleibalistă din lume, muncesc enorm pentru asta"
31/03/2022 LA 15:18
Volei
CM de volei masculin din acest an va fi mutat din Rusia! Anunțul Federației Internaționale
01/03/2022 LA 10:45