Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Sifan Hassan și Femke Bol, reacții total diferite, după "dramele" trăite la Mondialul de atletism

Nicu Savin

Publicat 20/08/2023 la 12:16 GMT+3

Prima zi de concurs de la Campionatele Mondiale de atletism de la Budapesta a fost una de coșmar pentru Olanda. Siffan Hassan a fost la un pas de aur la 10.000 m, dar s-a prăbușit cu câteva zeci de metri înainte de finish. La fel a pățit și Femke Bol, care a concurar în ultimul schimb al ștafetei de 4 x 400 m mixt. Cele două sportive din Țările de Jos au avut reacții opuse după seara de uitat.

Olanda e blestemată! A pierdut al doilea aur la rând cu o căzătură în ultimii metri

Olanda ar fi putut fi pe primul loc în clasamentul pe medalii după ziua inaugurală a Campionatelor Mondiale de atletism de la Budapesta, dar două momente incredibile au privat țara batavă de urcarea pe podium. Seara de coșmar pentru olandezi a început odată cu finala de 10.000 m feminin.
Sifan Hassan, campioană mondială a probei în 2019, a făcut o cursă aproape perfectă până în ultima sută de metri. Pusă sub presiune de etiopianca Gudaf Tsegay, sportiva din Olanda s-a dezechilibrat și s-a prăbușit pe tartan, ratând orice șansă la medalie (a terminat pe locul 11).
La final, Sifan Hassan nu a făcut o dramă din acest eșec, având un discurs de mare campioană. Aceasta a avut chiar puterea de a glumi, spunând că e norocoasă cu mai este un an până la Jocurile Olimpice de la Paris: "Este greu să continui să zâmbești, dar acesta este sportul. Se poate întâmpla așa ceva. Acesta nu este sfârșitul lumii, ci o oportunitate de învățare. Am deja aur la Cupa Mondială, am câștigat și medalii de aur la Jocurile Olimpice și cel mai recent maratonul de la Londra. Jocurile Olimpice nu au loc decât anul viitor. Slavă Domunului".
picture

DRA-MA-TIC! Sifan Hassan a căzut în ultima sută de metri, la 10.000 metri! Gudaf Tsegay, aur

Din fericire pentru ea, Sifan Hassan va avea ocazia să se revanșeze la această ediție de mondiale. Olandeza este cotată cu șanse la medalii în probele de 1500 m (este calificată deja în semifinale) și 5000 m.

Femke Bol: "Uneori oamenii cred că sunt o mașinărie, dar nu sunt"

La scurt timp după dezamăgirea suferită de Sifan Hassan, olandezii au trăit un moment aproape tras la indigo. În finala probei de ștafetă de 4 X 400 m mixt, batavii erau mari favoriți la aur, mai ales că în ultimul schimb a alergat Femke Bol, campioană europeană în cursa pe o lungime de stadion. Aceasta a condus cursa până cu câțiva metri înainte de finish, când, la fel ca Hassan, a căzut și totul a fost compromis.
Bol a scăpat din mână bățul purtat la ștafete, astfel că Olanda a fost descalificată. Cel mai probabil, dacă Bol trecea prima linia de sosire, Olanda ar fi stabilit și un nou record mondial al acestei probe, ceea ce s-a întâmplat cu Statele Unite, care a luat aurul cu cel mai bun timp din istorie: 3:08,80.
La finalul concursului, Femke Bol a fost extrem de dezamăgită, spunând că nu-și explică de ce nu a mai avut forța să alerge încă 3-4 metri cât mai avea până la finish. Olandeza a subliniat totuși că nu este o mașinărie, așa cum probabil consideră mulți oameni din țara sa.
"Am vrut să trec linia de sosire, dar picioarele mele nu au vrut. Adesea pot recupera dacă se întâmplă asta, dar acum nu s-a putut. Uneori oamenii cred că sunt o mașinărie, dar nu sunt. Acum am arătat asta. Chiar nu înțeleg de ce nu am avut picioare, nici nu înțeleg de ce nu am putut să termin cursa. În ceea ce privește durerea, nu simt nimic, dar asta va veni când adrenalina va dispărea", a spus Bol, citată de Eurosport.nl.
La fel ca Siffan Hassan, Femke Bol va avea ocazia să se revanșeze la Budapesta. Olandeza este mare favorită la aur în proba de 400 m garduri, mai ales că americanca Sydney McLaughlin-Levrone nu va concura din cauza unei accidentări. Campioana mondială en-titre și deținătoarea recordului mondial nu ar fi fost oricum o rivală pentru Bol, deoarece în acest an s-a axat pe proba de 400 m plat, la care ar fi luat startul dacă ar fi fost sănătoasă.
Campionatele Mondiale de atletism de la Budapesta se vor desfășura în perioada 19-27 august și vor fi transmise în direct și în exclusivitate pentru România pe Eurosport și aplicația Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo