Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Usain Bolt tremură pentru recordurile lui: "E ciudat și nedrept ce se întâmplă"

Cristian Mihală

Actualizat 21/07/2021 la 09:12 GMT+3

Vineri se dă startul Jocurilor Olimpice, prima ediție de după retragerea uriașului Usain Bolt. Jamaicanul e extrem de deranjat de faptul că sportivii beneficiază, din 2021, de un tip de pantofi sport revoluționar, care îmbunătățesc sensibil performanțele.

Usain Bolt, record du monde, Berlin 2009.

Credit imagine: Getty Images

De 8 ori medaliat cu aur la Jocurile Olimpice și de 11 ori campion mondial, Usain Bolt va rămâne în istorie drept primul om care a coborât cronometrul la 100 metri sub 9,70 secunde, pentru ca apoi să stabilească un record mondial incredibil: 9,58 secunde. În egală măsură, jamaicanul a revoluționat și proba de 200 de metri, unde a pulverizat recordul istoric al lui Michael Johnson (19,32 secunde), setând noul reper cu peste o zecime mai jos, 19,19.
Din 2021 firmele de echipament sportiv au introdus în competiție câteva modele de încălțăminte cu placă din fibră de carbon, combinate cu spume speciale și super-reactive. În plus, există o modificare a vârfurilor pantofilor de sport, care conferă un avantaj uriaș. Despre astfel de schimbări s-a discutat și în trecut, dar World Athletics nu și-a dat acordul la vremea respectivă.
  • Jocurile Olimpice încep de azi, 21 iulie, în direct pe Eurosport, cu partidele din competiţia de fotbal. Programul este aici.
În consecință, Usain Bolt se consideră dezavantajat, recordurile sale mondiale - care păreau să rămână în picioare pentru mulți zeci de ani - fiind în pericol.
"Când am văzut noii pantofi de sport, nu mi-a venit să cred. Vârfurile sunt ajustate la niveluri care oferă sportivilor un avantaj uriaș. E ciudat și nedrept pentru mulți sportivi care au dorit în trecut să se efectueze aceste ajustări. Și li s-a spus nu. Și, acum, se dă ok-ul, este ridicol", a spus Bolt, într-un interviu oferit The Guardian.

Rezultate incredibile înainte de Jocurile Olimpice, în sprintul mondial

Întrebarea care a venit firesc a fost legată de cât de mult sunt avantajați atleții de noile încălțări. Bolt e convins că, dacă ar fi avut o pereche similară de adidași de sport la Berlin, în 2009, când a reușit acel incredibil 9,58 secunde pe sută, ar fi obținut o performanță mai bună cu cel puțin o zecime.
"Aș fi scos sub 9,5 cu siguranță. Ar fi o nebunie ca recordurile să fie distruse doar din cauza unui tip de pantofi de sport", a mai spus "Fulgerul".
Timpii lui Bolt pe 100 și 200 metri par a fi în siguranță, totuși, pe termen scurt și mediu, nefiind vreun sportiv excepțional la sprint, care să poată coborî ștacheta atât de mult încât să devină o amenințare. Totuși, trebuie spus că Trayvon Bromell, americanul văzut de mulți drept principal favorit la aurul olimpic la sută, la Tokyo, a alergat în acest an 9,77 secunde grație noilor săi adidași de sport.
Avantajele conferite de noile încălțări sunt atât de mari încât Alex Wilson, un sprinter elvețian de 30 de ani, care avea un bronz la Europene și care nu coborâse în carieră sub 10 secunde pe sută, a scos anul acesta 9,84 secunde (cu vânt favorabil, motiv pentru care recordul său nu a fost omologat).
La fete, diferențele au fost și mai vizibile. Shelly-Ann Fraser-Pryce, la 34 de ani, a realizat în acest sezon 10.63, a doua cea mai bună performanță din istorie, apropiindu-se neașteptat de mult de un record ce părea intangibil (10,49-le reușit de legendara Florence Griffith-Joyner). Sha'Carri Richardson (SUA), mare absență de la Tokyo, după ce a fost prinsă că a folosit droguri recreative, a reușit și ea anul acesta un 10,72 pe sută, a șasea performanță din toate timpurile.
Pentru noi, românii, JO debutează pe 22 iulie, când naționala lui Rădoi își începe aventura la Tokyo. România - Honduras este pe 22 iulie, de la ora 14:00, pe Eurosport 2!
Honduras - România
Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo