Bolt luase un start anevoios în sezon, fiind chinuit de o accidentare la tendon care părea că îi pune în pericol chiar și vizita la Rio. A luat un start greoi și în finala de la suta de metri de la Rio 2016: categoric, nu a fost primul la ieșirea din blocstarturi, însă finișului său nu i-a putut rezista nimeni. Bolt își trecea în cont al 48-lea timp din istoria probei.
La Rio, cel mai rapid om al planetei, deținător al recordurilor mondiale la 100 și 200 m, și-a început reprezentația din momentul în care a aterizat pe pământ brazilian. Bolt și-a etalat "mișcarea-semnătură" pe holurile hotelului, dar și în fața statuii din Rio. A cucerit inimile oamenilor o dată în plus. Sau, mai bine spus, le-a recucerit inimile. A avut apoi la degetul mic și stadionul olimpic: a trecut linia de sosire în finala de 100 de metri având corpul clar în fața tuturor, cu ochiul liber, trecându-și în cont și cel mai bun timp al sezonului. Bolt l-a învins cu opt sutimi pe americanul Justin Gatlin, chiar dacă, față de recordul său mondial stelar, fusese "lent" (în 2009, la Berlin, cronometrul încremenise la 9,58 secunde).
Beijing 2022
Bjorn Daehlie a devenit primul sportiv cu 12 medalii, după Jocurile Olimpice de iarnă Nagano 1998
ACUM 21 ORE
Timpul reușit la Rio de Bolt a fost semnificativ mai slab și decât ceea ce reușise jamaicanul la precedentele sale două ediții ale Jocurilor. Iar "Insane Usain" nu a fost prea mulțumit, declarând imediat că va ținti îmbunătățirea propriului record mondial la 200 m. Și-a ratat acest obiectiv, însă, în cele din urmă, a plecat de la Rio cu trei medalii de aur: 100 m, 200 m și 4X100 m. Practic, Bolt nu a pierdut nicio probă la Jocurile Olimpice din momentul în care s-a afirmat pe scena mare a atletismului mondial: doar descalificarea dictată de forurile mondiale după testul pozitiv al lui Nesta Carter l-a privat pe Bolt de aurul la ștafetă de la Beijing, coborându-i zestrea de medalii olimpice de aur de la 9 la 8. Ce-i drept, Bolt concurase și în 2004, la Atena, dar doar pe distanța de 200 m, fiind însă accidentat la nivelul musculaturii, motiv pentru care a și fost învins în seriile preliminarii.

Timpii reușiți în finalele olimpice la 100 m de Usain Bolt

9,69 – Beijing 2008, ceea ce reprezenta un nou record mondial al distanței la momentul respectiv
9,63 – Londra 2012, noul record olimpic pe distanța de 100 m
9,81 – Rio 2016
Bolt avea să împlinească 30 de ani în ziua Ceremoniei de Închidere a Jocurilor Olimpice de la Rio. Pentru că în concursul de natație exista un anume Michael Phelps, Bolt nu a fost declarat "vedeta" Jocurilor, pentru că americanul tocmai devenise cel mai medaliat sportiv din istoria competiției supreme. Totuși, ceea ce a reușit Bolt pe pistă rămâne un spectacol stelar.
https://i.eurosport.com/2016/12/02/1979832.jpg

Lightning Bolt, moștenire și legendă

La patru ani de la superba performanță de la Rio, Usain Bolt se bucură de noul său rol de părinte. Și-a numit fetița Olympia Lightning Bolt, înregistrând oficial una dintre poreclele care l-au făcut celebru.
Iar legenda sa merge mai departe, în timp ce Jocurile Olimpice pot doar să spere că, după trei ediții în care Bolt și Phelps au poleit cu strălucirea lor întrecerile, un alt sportiv va reuși să umple vidul lăsat în urmă de retragerile celor doi.
Beijing 2022
Franța a anunțat port-drapelul pentru Beijing 2022. Doi schiori au fost aleși prin vot
IERI LA 22:02
Beijing 2022
Echipament din plastic oceanic reciclat. Asta vor purta sportivii din Marea Britanie la JO 2022
IERI LA 18:52