Getty Images

Karsten Warholm, aur la 400 metri garduri. "Credeam că o să mor!"

Karsten Warholm, aur la 400 metri garduri. "Credeam că o să mor!"

01/10/2019 la 11:29Actualizare 07/10/2019 la 14:23

Karsten Warholm (Norvegia) a câștigat medalia de aur la Campionatele Mondiale de Atletism, în proba de 400 metri garduri. "Credeam că o să mor", a spus nordicul la puține momente după ce a trecut linia de sosire.

Cursa de 400 metri garduri a fost una dintre cele mai așteptate la Mondialul de la Doha, în condițiile în care la start erau doi sportivi care reușiseră performanțe fantastice în 2017: Warholm și Rai Benjamin au coborât sub 47 de secunde, apropiindu-se de recordul incredibil al lui Keving Young (46,78 secunde), care stă în picioare de 27 de ani.

La Doha, cursa a fost una fantastică, chiar dacă rezultatele nu au fost unele de top. Warholm s-a impus spectaculos, învingându-i pe Rai Benjamin (SUA) și Abderrahman Samba (Qatar). Timpul său? 47,42 secunde, suficient pentru a-și apăra titlul mondial cucerit la Londra, în 2017.

"A fost o cursă foarte dură. Am simțit că inima mi se va opri pe ultima sută de metri. Sincer vă spun, chiar am crezut că voi muri, dar am reușit să câștig și a meritat tot efortul", a spus Warholm la final.

46,92 secunde e recordul personal al lui Warholm, reușit chiar anul acesta. Cu acea performanță el a urcat pe locul secund în topul celor mai bune performanțe din istorie.

Ethiopia's Muktar Edris (C) celebrates with Ethiopia's Telahun Haile Bekele and Ethiopia's Selemon Barega (R) after winning in the Men's 5000m final at the 2019 IAAF Athletics World Championships

Ethiopia's Muktar Edris (C) celebrates with Ethiopia's Telahun Haile Bekele and Ethiopia's Selemon Barega (R) after winning in the Men's 5000m final at the 2019 IAAF Athletics World ChampionshipsGetty Images

Edris și-a apărat titlul la 5000 metri

Odată cu retragerea lui Mo Farah, cursa de 5000 de metri a redevenit o afacere între sportivii africani. Totuși, Europa propune un atlet fantastic, în persoana lui Jakob Ingebrigtsen, care, la 19 ani, arată niște calități fantastice.

Totuși, norvegianul a fost prea necopt și, deși a sperat mult timp la o medalie, a încheiat cursa doar pe locul 4. Aurul a mers la etiopianul Muktar Edris, care cucerise cea mai strălucitoare medalie și la Londra, în urmă cu doi ani. El a încheiat cursa în 12 minute, 58 de secunde și 85 sutimi, învingându-l pe compatriotul său Selemon Barega. Medalia de bronz a fost adjudecată de Mo Ahmed, care a devenit primul sportiv din Canada medaliat pe această distanță.

Mariya Lasitskene during the 2019 World Championships

Mariya Lasitskene during the 2019 World ChampionshipsEurosport

Lasitskene, de neoprit

Maria Lasitskene a devenit prima sportivă din istorie care să câștige trei titluri mondiale la săritura în înălțime. Rusoaica a sărit 2 metri și 4 centimetri și nu a avut rivală în cursa pentru aur. Sportiva de 26 de ani a încercat apoi să treacă peste ștacheta înălțată la 2,08, ceea ce ar fi reprezentat un record personal. Fără succes, însă.

Podiumul a fost completat de sportiva din Ucraina Yaroslava Mahuchikh și de americanca Vashti Cunningham.