Revenire fantastică pentru Bucks în finala contra lui Suns. Conduși cu 2-0 la general, băieții din Milwaukee au strâns rândurile și au câștigat următoarele 4 partide pentru un titlu istoric.

Giannis Antetokounmpo, MVP-ul finalei NBA

O performanță incredibilă, care nu ar fi fost posibilă fără Giannis Antetokounmpo, MVP-ul finalei. Din meciul 3, el și-a purtat pur și simplu echipa pe umeri, reușind să destabilizeze total defensiva lui Suns. În această noapte, a făcut un nou joc memorabil: 50 puncte și 14 recuperări. A devenit primul om din istorie cu mai mult de 40 de puncte, 10 recuperări și 5 blocks într-un ultim act.
Baschet
Charles Barkley şochează: "Vreau să fiu falit când mor, nu vreau să las nimic familiei mele"
29/11/2021 LA 08:54
De-a lungul timpului, doar 7 jucători au reușit să marcheze 50 de puncte sau mai mult într-o finală NBA. Într-un meci decisiv, un singur sportiv mai reușise o astfel de performanță: Bob Pettit, contra lui St Louis Hawks, în finala din 1958 câștigată de Boston Celtics.
Giannis a fost declarat, până la vârsta de 26 de ani, de două ori MVP-ul sezonului regulat și o dată MVP-ul finalei. Doar doi alți jucători au reușit o astfel de performanță atât de devreme în carieră: Tim Duncan și Kareem Abdul-Jabbar.
"Vreau să le mulțumesc celor din Milwaukee că au crezut în mine, vreau să le mulțumesc coechipierilor. Au jucat incredibil în acest play-off, au luptat până la capăt. Am avut încredere în echipă, sunt atât de bucuros că am putut aduce un nou titlul după o perioadă atât de lungă. Sunt fericit, sunt fericit, am mers până la capăt", a spus Antetokounmpo, citat de CNN.

Mike Budenholzer, arhitectul succesului lui Milwaukee Bucks

Victoria din acest sezon nu ar fi fost posibilă fără Mike Budenholzer, antrenorul care a făcut din Bucks o forță în NBA în ultimii trei ani, de când a preluat echipa.
De patru ori câștigător al NBA ca secund (1999, 2003, 2005, 2007), pe vremea când se afla la San Antonio Spurs, tehnicianul are o poveste interesantă. A renunțat la cariera de jucător la doar 24 de ani, dedicându-se antrenoratului, iar acum își vede încununată munca de 27 de ani.
"Acești jucători sunt campioni în fiecare zi. În fiecare zi au venit la antrenament și s-au transformat în ceea ce vedeți azi. Au progresat zi după zi, s-au transformat într-o mare echipă și într-o familie. Azi au devenit campioni și nu pot fi mai mândru", a spus tehnicianul Mike Budenholzer.
Interesant e că Bucks s-a aflat în acest sezon la cel mai slab procentaj în sezonul regulast, de când a fost preluată de Budenholzer. A avut "doar" 46 de victorii (față de 56 și 60 în precedentele două stagiuni), dar în play-off echipa a fost de neoprit. După o finală și o semifinală de conferință, Millwaukee a mers de această dată până la capăt.
În 1971, Bucks câștiga ultimul titlu din NBA, grație lui Kareem Abdul-Jabbar și Oscar Robertson. Formația din Wisconsin se impunea atunci în finala cu Baltimore Bullets de o manieră categorică, scor 4-0. Ulterior, a început declinul, Bucks nereușind să mai ajungă în finala NBA decât într-o singură ediție (1974). De partea cealaltă, Suns rămâne fără titlu câștigat în NBA, formația din Phoenix jucând, de-a lungul timpului, 3 finale (ultima în 1993).
Trei dintre jucătorii care au evoluat în finala NBA vor face acum pasul către Tokyo, unde vor participa la Jocurile Olimpice, competiție acoperită total de Eurosport: Middleton, Holiday și Devin Booker.
NBA
Giannis Antetokounmpo a făcut spectacol în victoria lui Bucks contra lui LA Lakers
18/11/2021 LA 12:08
Baschet
Milwaukee Bucks, revenire istorică în finala NBA, cu Phoenix Suns
18/07/2021 LA 05:42