Baschet

Jordan și povestea "inamicului invizibil". Incredibil de ce era în stare pentru a se motiva

Distribuie cu
Copiere
Distribuie acest articol

Michael Jordan

Credit imagine: Getty Images

DeCristian Mihala
12/05/2020 la 10:23

Michael Jordan a trebuit să își găsească în permanență rivalități pentru a-și seta mintea astfel încât să fie tot timpul la 100%, să se auto-depășească. Un episod din 1993, când a inventat o replică a unui adversar tocmai pentru a intra în "zonă", a fost dezvăluită în "The Last Dance".

Fără doar și poate cel mai bun jucător de baschet din istorie, "Air" Jordan a avut un mecanism propriu de a se motiva în momentele în care simțea că nu e concentrat la maximum. Și-a creat rivali din Clyde Drexler, din Isiah Thomas sau din Gary Payton. Relația rece avută cu Jerry Krause, cel care a creat noul Chicago Bulls, a avut și ea un rol esențial în această ecuație. Pentru că Jordan avea nevoie tot timpul să își țină ocupată mintea pentru a fi determinat în permanență să fie la cel mai înalt nivel.

Un episod dezvăluit în "The Last Dance", documentarul care analizează perioada de glorie a lui Bulls și a lui Jordan, surprinde însă teribil. Jordan a ajuns să își creeze un adversar "invizibil" într-un moment în care simțea că jocul său nu funcționează la capacitate normală.

Baschet

"O minciună totală!". Cel mai mare neadevăr spus de Jordan în documentarul controversat

ACUM 10 ORE

Povestea Jordan - LaBradford Smith

Totul s-a întâmplat pe 19 martie 1993, când Bulls i-a întâlnit pe cei de la Washington Bullets. În United Center, din Chicago, "taurii" s-au impus cu 104-99, dar acest lucru nu a contat pentru MJ. Asta pentru că fusese eclipsat de un necunoscut, LaBradford Smith. Shooting guardul lui Bullets a reușit atunci 37 de puncte, în condițiile în care în acel sezon avusese o medie de 6,7 puncte. O adevărată "blasfemie" pentru Jordan, care avea ocazia să își ia ocazia imediat, următorul meci pentru Bulls urmând să aibă loc împotriva aceluiași adversar, dar de data asta în capitala SUA.

Imediat după confruntarea din "orașul vânturilor", Jordan le-a transmis tuturor că LaBradford Smith a fost extrem de nepoliticos, enervându-l la culme cu o replică. Concret, MJ a susținut că jucătorul lui Bullets i-ar fi transmis după meci "Un joc bun, Michael". O frază izolată, care nu ar trebui să supere pe nimeni, doar că Jordan a luat-o ca pe un afront, ca pe o ironie. Pentru că el nu reușise să străucească în acel meci.

Replica a ajuns imediat în presă, iar LaBradford Smith a fost chestionat pe seama ei. Extrem de tânăr, acesta a evitat complet subiectul. Pentru că fraza invocată de Jordan nu fusese niciodată rostită de sportivul lui Bullets; dar acesta nici nu putea să îl acuze public pe Michael că minte.

"Încerca să-și creeze un nume pentru el în NBA, așa că nu avea de gând să-l înțepe pe un jucător ca Michael. Nici nu voia să intre într-o polemică", se dezvăluie în "The Last Dance".

Dar Jordan avea nevoie de această nouă rivalitate, pentru a-și seta mintea pentru un singur lucru: ridicarea nivelului pentru următoarea partidă. Cel mai mare baschetbalist al tuturor timpurilor avea și momente de acest gen, când trebuia să inventeze lucruri care să îl enerveze pentru a se capacita la maximum. "O să fac în Washington, în următorul meci, ce a făcut puștiul ăsta la Chicago. Doar că totul în prima jumătate", i-a dezvăluit atunci Michael unui coechipier, pentru a pune și mai multă presiune pe umerii săi. Pentru că în astfel de momente MJ devenea de neoprit: când se simțea încoțit reușea să găsească cel mai bun răspuns. Iubea presiunea, iar când aceasta nu era suficient de puternică, era nevoie de ajutor din exterior.

Rezultatul? După două zile, pe arena lui Bullets, Jordan reușea să înscrie 36 de puncte după primele două sferturi, iar Bulls obținea o victorie confortabilă.

Întrebat la ani distanță despre acel episod, Jordan a recunoscut franc faptul că totul a fost un scenariu inventat de el pentru a îl motiva, pentru că simțea că nu reușește să se capaciteze la maximum.

Am creat lucruri să mă motiveze tot timpul. Sunt sigur că LaBradford nu mi-a spus nimic. Am inventat totul | Michael Jordan

LaBradford Smith a jucat doar trei sezoane NBA, evoluând pentru Bullets și Kings. Cariera sa discretă l-a dus apoi în Europa, însă mereu va rămâne noaptea de vis din United Center, când a înscris 37 de puncte împotriva lui Jordan și lui Bulls. "Da, dar ce s-a întâmplat în jocul următor?", e răspunsul lui Jordan, care e fără îndoială cel mai mare competitor din istoria sportului.

Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.

NBA

NBA pune la cale o revenire la mijlocul lunii iulie cu meciuri doar la Disney World Resort

IERI LA 06:45
Baschet

Momentul în care Jordan şi-a găsit naşul: "Dacă mai faci asta o singură dată, îţi rup picioarele"

23/05/2020 LA 09:56
Subiecte asemănătoare
Baschet
Distribuie cu
Copiere
Distribuie acest articol

Ultimele știri

Baschet

"O minciună totală!". Cel mai mare neadevăr spus de Jordan în documentarul controversat

ACUM 10 ORE

Ultimele videoclipuri

Baschet

#DORdeSPORT Interviu cu Vlad Moldoveanu

00:22:31

Cele mai populare

Tenis

#YouSayWePlay Interviu cu Alexandra Tănăsescu

22/05/2020 LA 12:45
Vezi mai multe