Milwaukee Bucks a câștigat meciul 6 din finala NBA împotriva celor de la Phoenix Suns cu 105-98 și a devenit noua campioană din cel mai puternic campionat de baschet al lumii. Cu Giannis Antetokounmpo într-o formă de zile mari, Bucks a revenit în serie după ce Suns conducea cu 2-0 la general pentru a câștiga primul titlu după 50 de ani. Cu 50 de puncte și 14 recuperări în meciul 6, Giannis a fost numit MVP-ul finalei. Ajuns la 26 de ani, acesta a mai fost declarat de două ori MVP-ul sezonului regulat, performanță atinsă atât de devreme în carieră doar de alți doi jucători: Tim Duncan și Kareem Abdul-Jabbar.

Născut în Grecia din părinți nigerieni

NBA
Uriașul LeBron! Cel mai bun marcator din istoria NBA. L-a depășit pe Kareem Abdul-Jabbar
13/02/2022 LA 11:53
Giannis Antetokounmpo s-a născut pe 6 decembrie 1994 la Atena din părinți nigerieni care au intrat ilegal în țară. Copilăria lui Giannis a fost una foarte grea, familia sa trăind cu grija zilei de mâine din cauza situației financiare precare, dar și a fricii de a nu fi deportați. Au fost zile când părinții săi nu aveau ce să pună pe masă pentru el și pentru cei cinci frați ai săi (Francis, Thanasis, Kostas și Alex), așa că depindeau foarte mult de ce reușeau să vândă pe străzile din Atena. Thanasis, în vârstă de 29 de ani, este coechipierul lui Giannis la Milwaukee Bucks.

Baschetul i-a schimbat viața

În 2007, Giannis a început să practice baschetul iar acest lucru i-a schimbat viața. De-a lungul anilor, mai mulți scouteri din NBA se aflau în tribunele sălilor din Atena și au putut să îi observe evoluția viitorului MVP din NBA. La vârsta de 18 ani, Giannis măsura 2,07 metri. În ciuda faptului că juca pentru Filathlitikos, o echipă din liga a doua din Grecia, Giannis avea în medie 9,5 puncte, 5 recuperări și un block.
În 2012, diectorul sportiv de la Zaragoza, Willy Villar, l-a remarcat pe tânărul jucător iar Giannis a semnat cu contract pe patru sezoane cu echipa din Spania la scurt timp după ce a împlinit 18 ani. Aventura sa în Spania nu a durat mult, acesta fiind selectat în draftul din 2013 de către Milwaukee Bucks, echipa cu care 7 ani mai târziu a reușit să câștige titlul în NBA. Echipa americană a vrut inițial să îl împrumute pe viitorul mare star din NBA, dar s-a răzgândit ulterior.
În 2017, Giannis a fost numit jucătorul care și-a îmbunătățit cel mai mult jocul. În același an a jucat în primul său All Star Game, iar în 2019 și 2020 a fost numit cel mai bun jucător al sezonului. După șapte sezoane la Bucks, băiatul care vindea batiste pe străzile din Atena ca să supraviețuiască, a reușit să câștige primul titlu al echipei în 50 de ani, devenind și MVP-ul finalei.
NBA
Chiar și în 2021, Michael Jordan rămâne cu cel mai mare contract din istoria NBA
15/08/2021 LA 10:06
NBA
Starul care a impresionat la Jocurile Olimpice, tocmai a semnat un contract de 207M $ în NBA
10/08/2021 LA 07:53