Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Kobe Bryant ar fi împlinit astăzi 44 de ani. Povestea carierei remarcabile a lui "Black Mamba"

Andrei Nicolae

Actualizat 23/08/2022 la 22:43 GMT+3

Kobe Bryant este unul dintre cei mai buni jucători din istoria baschetului, considerat de anumiți specialiști chiar cel mai bun din toate timpurile. Starul lui Los Angeles Lakers s-a născut pe 23 august și ar fi împlinit astăzi 44 de ani, dacă nu ar fi fost implicat într-un accident de elicopter care i-a luat viața lui și fiicei sale, Gianna.

Kobe Bryant lors des Finals 2010

Credit imagine: Getty Images

Fostul star din NBA s-a născut pe 23 august 1978 în Philadelphia, statul Pennsylvania, însă și-a petrecut copilăria în Italia. Tatăl său, Joe Bryant, a fost la rândul său baschetbalist profesionist și a ales să își petreacă a doua parte a carierei sale în afara continentului american, motiv pentru care fiul său, Kobe, a jucat primele sale meciuri de baschet în Europa.
Tânărul Bryant s-a întors în Statele Unite alături de familia sa și a început studiile la Liceul Lower Merion din orașul Ardmore. Kobe a jucat pentru echipa liceului și a arătat încă din acea perioadă că este pregătit să facă pasul în cea mai importantă ligă de baschet din lume, mai exact în NBA.

Primii pași în NBA

Bryant a intrat în draft-ul NBA din 1996 imediat după ce a terminat liceul, o decizie destul de curajoasă din partea lui Kobe, ținând cont că majoritatea jucătorilor din NBA de obicei se îndreptau către un colegiu după încheierea ciclului liceal. Kobe împlinea în acel an abia 18 ani, însă a fost ales cu pick-ul cu numărul 13 de către Charlotte Hornets.
picture

Kobe Bryant #8 of the Los Angeles Lakers looks on during the game against the Philadelphia 76ers on January 26, 1996 at the CoreStates Center in Philadelphia, Pennsylvania.

Credit imagine: Getty Images

Jucătorul care a preluat mai târziu în carieră porecla de "Black Mamba" a fost dat la schimb de echipa din Charlotte celor de la Los Angeles Lakers, în schimbul pivotului Vlade Divac. Ce a urmat pentru Kobe a fost istorie de atunci.
Bryant a devenit cel mai tânăr jucător din întreaga istorie NBA de la acea vreme, titlu preluat ulterior de Andrew Bynum. Kobe și-a arătat calitatea încă din primele sezoane, iar în al doilea an a fost selectat pentru All-Star Game pentru a reprezenta conferința de Vest. Tânărul celor de la Lakers a devenit atunci cel mai tânăr jucător ales pentru acest meci demonstrativ.

Cele trei titluri la rând

În 1999, s-a produs o schimbare la nivelul echipei din L.A, și anume numirea lui Phil Jackson ca antrenor principal. Tehnicianul venea în California cu așteptări imense din partea fanilor, după ce reușise să obțină șase titluri de campion alături de echipa lui Chicago Bulls, condusă de Michael Jordan.
Sub comanda lui Phil Jackson, Kobe a format un duo formidabil alături de Shaquille O’Neal și au devenit cei mai de temut jucători ofensivi în NBA. În 2000, Kobe Bryant a cucerit primul său titlu de campion, după o finală disputată în fața celor de la Indiana Pacers.
picture

Shaq y Kobe

Credit imagine: Eurosport

Shooting guard-ul a repetat aceeași performanță în următorii doi ani, după finale împotriva celor de la Philadelphia 76ers și New Jersey Nets. Kobe cucerise trei titluri de campion la acea vreme, însă fanii baschetului încă nu îi acordau creditele pe care le-ar fi meritat, deoarece îl considerau pe O’Neal drept singurul motiv pentru care Lakers a realizat un "three-peat".
În următoarele două sezoane, Kobe și echipa din Los Angeles nu au reușit să repete succesul din ultimii trei ani și au ratat titlul. În 2003, au fost eliminați în semifinala Conferinței de Vest, iar un an mai târziu au fost învinși de Detroit Pistons în marea finală NBA.

Un om ofensiv excelent

Shaquille a părăsit-o pe Lakers la finalul acelui sezon, iar atunci a fost momentul lui Kobe că poate să devină omul principal din echipa lui Lakers. Bryant a fost cel mai bun marcator al echipei din Los Angeles în sezoanele 2005/06 și 2006/07, perioadă în care a realizat o performanță incredibilă.
Kobe a înscris 81 de puncte în fața celor de la Toronto Raptors pe 22 ianuarie 2006 și a trecut pe locul al doilea într-un clasament al jucătorilor cu cele mai multe puncte într-un singur meci. Recordul îi aparține lui Wilt Chamberlain într-un meci împotriva lui New York Knicks în care a marcat 100 de puncte.

Încă două inele de campion

În 2008, numerele înregistrate de Kobe Bryant l-au ajutat să devină MVP-ul din NBA, într-un sezon în care a înregistrat 28.3 puncte, 6.3 recuperări și 5.4 asisturi. Sezonul următor, Kobe a condus-o pe Los Angeles Lakers către un nou titlu, de această dată din postura de cel mai important jucător al echipei.
Shooting guard-ul lui Lakes a obținut o performanță remarcabilă și alături de Statele Unite la Jocurile Olimpice din Beijing din 2008. Bryant a cucerit medalia de aur alături de naționala sa, după o finală în fața Spaniei.
picture

Kobe Bryant of the Los Angeles Lakers celebrates victory following Game 5 of the NBA Finals against the Orlando Magic at Amway Arena on June 14, 2009 in Orlando, Florida.

Credit imagine: Getty Images

Un an mai târziu, Kobe a repetat performanța de a câștiga un inel de campion împotriva rivalei istorice a celor de la Lakers, Boston Celtics, după o serie nebună încheiată în meciul decisiv. Bryant a fost numit și atunci cel mai valoros jucător al ultimului act.
În sezoanele următoare, Bryant a încercat să obțină inelul de campion cu numărul șase, pentru a-l egala pe Michael Jordan, însă nu a fost cu succes. În 2012, Los Angeles Lakers i-a adus pe Steve Nash și pe Dwight Howard pentru a crea o super-echipă, însă planul conducerii din California a dat greș complet.

"Black Mamba", la finalul carierei

Succesul din cariera lui Kobe a apărut din nou la nivelul echipei naționale, când a cucerit a doua medalie de aur la Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra. Un an mai târziu, Bryant a suferit o accidentare la tendonul lui Ahile, iar de atunci cariera sa a intrat pe o pantă descendentă.
Kobe și-a pierdut din explozie, din mișcări și din tenacitate, iar americanul a realizat că sfârșitul carierei sale era aproape. Bryant s-a retras la sfârșitul sezonului 2015/16, cum numai el ar fi putut să o facă, marcând 60 de puncte în ultimul său meci al carierei împotriva celor de la Utah Jazz.
picture

Kobe Bryant (top) of the Los Angeles Lakers reacts while addressing fans following his final game as a Laker in their season-ending NBA western division matchup aginst the Utah Jazz in Los Angeles, California on April 13, 2016

Credit imagine: AFP

Bryant a devenit astfel unul dintre puținii jucători din istoria NBA care își petrec întreaga carieră alături de o singură echipă. Fanii celor de la Los Angeles Lakers îl consideră cel mai emblematic jucător al francizei și chiar cel mai bun jucător din toate timpurile.

Kobe a intrat în istoria NBA

Kobe a adunat în tricoul celor de la Lakers 5 titluri de campion, 2 titluri de MVP-ul finalei NBA, un titlu de MVP al sezonului regulat, a fost de 18 ori selectat în echipa All-Star și a cucerit două medalii de aur în tricoul naționalei Statelor Unite.
După retragere, Kobe și-a dedicat viața familiei sale dar și baschetului, înființând Academia de Sport "Mamba". În 2020, una dintre cele mai importante figuri din istoria baschetului a decedat în urma unui accident de elicopter în care a fost implicat alături de alte opt persoane, inclusiv fiica sa, Gianna Bryant.
Întreaga suflare sportivă și extra-sportivă a rămas în doliu, iar în prezent se simte în continuare lipsa lui Kobe Bryant printre baschetbaliști și printre oamenii asociați cu acest sport. Kobe rămâne în continuare în inimile tuturor care practică acest sport și care vor să adopte celebra mentalitate Mamba a lui.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo