Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Biatlonul la Beijing. Eroi, drame și momente pentru istorie

Eurosport
DeEurosport

Publicat 18/02/2022 la 18:09 GMT+2

Trei biatloniști au terminat competiția cu câte 5 medalii: Johannes Thingnes Bo, Marte Olsbu Roiseland și Quentin Fillon Maillet. Norvegia a reușit 14 medalii în sportul său national

F.v Tiril Eckhoff, Justine Braisaz-Bouchet og Marte Olsbu Røiseland

Credit imagine: Eurosport

De MARIAN URSESCU
Biatlonul la Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 a fost plin de emoție și dramă. Liderul Cupei Mondiale din Franța, Quentin Fillon Maillet a intrat în cărțile de istorie olimpice cu cele cinci medalii ale sale în tot atâtea curse! Regele competiției este însă norvegianul Johannes Thingnes Bo care a câștigat tot cinci medalii, dar a obținut patru titluri olimpice.
La feminin, tot o norvegiancă, Marte Olsbu Roeiseland poate fi numită regină. Sportiva de 31 de ani a câștigat trei medalii de aur și două de bronz.
Ștafetele, au fost, fără discuție, sarea și piperul acestui sport atât de spectaculos. Acolo s-au trăit adevărate drame, au fost schimbări dramatice de situație, ratările din poligon aducând lacrimi și dezamăgire pentru unii, extaz și multă satisfacție pentru alții.
După ștafeta masculină, atunci când rusul Eduard Latypov a ratat patru focuri la ultima trecere prin poligon, biatloniștii norvegieni au arătat un fair-play desăvârșit. #StrongerTogether către Latypov, a fost postarea lor comună pe rețelele de socializare. Un alt nume mare al biatlonului, norvegianul pensionar Emil Hegle Svendsen, care a trăit și el o situație similar cu Latypov la Soci 2014, a postat pe Twitter: „Gândurile și sentimentele mele și pentru Ed Latypov, am trăit și eu asta (2014). Aveți grijă de el, rușilor”.

Frații de pe podium

Beijing 2022 a mai consemnat o premieră. La nicio altă ediție frații din biathlon nu au mai câștigat atât de multe medalii. Au fost mai întâi frații norvegieni Johannes Thingnes Bo și Tarjei Bo. Ei au împărțit podiumul de trei ori la Beijing 2022 (aur la ștafeta mixt și masculin, aur pentru Johannes și bronz pentru Tarjei la sprintul de 10 km). Împărțirea podiumului i-a făcut, probabil, cei mai fericiți frați ai acestor Jocuri.
Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø
Nu au fost singurii frați care au câștigat medalii împreună. Suedeza Elvira Oeberg (22 de ani) și-a făcut un debut olimpic uluitor, câștigând argintul la sprintul de 7,5 km și la urmărire 10 km de. Sora ei mai mare, Hanna Oeberg (26 de ani), care este campioana olimpică în 2018 la proba individuală de 15 km, nu a câștigat o medalie individuală la Beijing, dar a fost un membru cheie în ștafeta feminină. Surorile Oeberg, împreună cu Linn Persson și Mona Brorsson, au făcut un efort de echipă excelent pentru a câștiga primul aur olimpic al țării la eveniment.
Top cei mai medaliați biatloniști
  • Johannes Thingnes Bo 4 aur 0 argint 1 bronz
  • Marte Olsbu Roeiseland 3 aur 0 argint 2 bronz
  • Quentin Fillon Maillet 2 aur 3 argint 0 bronz
Top medalii biathlon pe țări
  • Norvegia 14 medalii 6-2-6
  • Franța 7 medalii 3-4-0
  • Suedia 4 medalii 1-3-0
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo