Eva Tofalvi, cea mai mare biatlonistă pe care a dat-o România, a fost invitată în emisiunea Olympic Talks pe pagina de Facebook Eurosport. Participantă la 6 ediții a Jocurilor Olimpice, record absolut pentru sporturile de iarnă din România, fosta sportivă a abordat mai multe subiecte, printre care și lipsa de performanțe a biathlonului românesc.
"După Vancouver, echipa feminină s-a rupt, iar concurența a scăzut și eu nu am mai avut concurență nici la campionatele naționale. A fost o greșeală imensă, părerea mea, după acel moment am început să scădem.
Trebuie să dăm restart total. Pur și simplu. Trebuie să schimbăm în primul rând antrenorii, ne trebuie antrenori tineri. Noi nu mai avem spirit de echipă, contează foarte mult. Rezultatele vin altfel numai dacă te simți bine într-o echipă. Copiii ăștia au între 20 și 30 de ani, e nevoie de cineva tânăr cu care să se înțeleagă altfel.
Beijing 2022
Biatlonul la Beijing. Eroi, drame și momente pentru istorie
18/02/2022 LA 16:09
În plus, îți trebuie staff. Suntem în 2022 și noi tot nu avem un doctor, hai să fim realiști. Nu avemm buget să ținem un doctor la lot. Toate echipele au așa ceva, inclusiv Bulgaria are. Bulgarii au devenit campioni europeni. Înseamnă că undeva e problemă în sistem. Trebuie schimbări în sistem. Trebuie să facem pași înainte. Noi am rămas undeva la nivel de Dacia 1310, iar restul lumii a evoluat, pe autostradă se merge cu 160 km/h.", a spus Eva Tofalvi.
Citește și:

Eva Tofalvi e împotriva naturalizărilor, dar cere antrenori străini

Federația Români de Schi Biathlon a naturalizat înaintea acestui sezon mai mulți sportivi de origine rusă, în speranța că acesștia vor aduce un plus în Cupa Mondială. Din păcate, rezultatele nu au fost pe măsura așteptărilor, iar la Jocurile Olimpice de la Beijing s-au calificat numai doi sportivi: Natalia Ushkina, una dintre sportivele naturalizate, respectiv George Colțea.
Vorbind despre practica naturalizărilor, Eva Tofalvi a spus că este împotriva acestui trend, cu excepția cazurilor în care ar fi naturalizați cu adevărat sportivi de mare valoare, dând exemplul Anastasiei Kuzmina, care a adus multe medalii Slovaciei, fiind rusoaică de origine.
"Nu știu cine a avut ideea asta, dar eu de la bun început am zis că nu este o ideea bună, pentru că asta ar putea trage în jos sportivii noștri. Sau dacă tot naturalizăm sportivi, cred că aceștia ar trebui să se antreneze împreună cu copii noștri, să înceșe unii de la alții, asta ar fi ideea. La noi nu s-a întâmplat nici asta, pentru că rușii s-au antrenat separat de ai noștri. Dacă aduci in sportiv din străinătate și ăi oferi un salariu mai mare, ar trebui să tragă echipa după el, dar nu a fost cazul.
Nu este un lucru bun, o să se piardă și mai mulți sportivi români, o să vedeți că în primăvară vor să se lase mulți, pentru că și-au pierdut interesul când văd că vine sportivi din Rusia și primesc salarii mai mari și sunt băgați în seamă mai mult... Nu este corect față de sportivii noștri.
Când naturalizezi un sportiv el trebuie să fie profesionist 100%. Nu știu dacă ați văzut la Campionatele Europene, cele două rusoaice au comis greșeala de a nu se atinge una pe alta în proba de ștafetă și din cauza asta echipa a fost penalizată cu două minute. Tu, ca sportiv plătit, o asemenea greșeală nu ai voie să o faci. Uite așa s-a dus o medalie de bronz. Eu sunt total împotriva naturalizărilor. Ok, am zis dacă tot aduceți pe cineva, aduceți pe cineva de mare valoare, cum a fost Kuzmina de exemplu. Kuzmina a devenit campioană olimpică. Rusoaicele noastre mai au de muncit.", a menționat Eva.
În schimb, Eva Tofalvi consideră că echipele de biathlon ale României au nevoie de antrenori străini: "Ne-ar trebui un antrenor de afară, pentru că antrenorii din țară ar putea învăța de la ei. Asta ar fi ideea. Ne-ar trebui un head coach, un om care să facă tot programul de antrenament al echipelor masculine și feminine și care să urmărească juniorii. Un om pe care toată lumea să-l respecte și să-i urmeze cu strictețe programul".
Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 se desfășoară în perioada 4-20 februarie și pot fi urmărite integral pe Eurosport și Eurosport Player.
Beijing 2022
Biathlon Men's Mass Start 15 km - Beijing 2022 - Rezumate de la Olimpiadă
18/02/2022 LA 10:55
Beijing 2022
Momentul în care biatlonistul Johannes Thingnes Boe a intrat în istorie: 4 titluri la JO 2022!
18/02/2022 LA 09:56