Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

EXCLUSIV | Povestea șocantă a lui George Buta, campionul mondial al României la biatlon-role

Andrei Nicolae

Actualizat 02/12/2021 la 14:19 GMT+2

Realitatea sporturilor de iarnă din România este foarte dură. George Buta, cel mai bun biatlonist din țară, concurează cu schiriurile aruncate de Johannes Thingnes Boe, câștigătorul Cupei Mondiale.

george buta

Credit imagine: Getty Images

Biatlonul românesc încă își caută reperele după ieșirea Evei Tofalvi din scenă. Într-un an olimpic, principalul obiectiv al forului de specilitate este calificarea la Jocurile Olimpice Beijing 2022 cu ambele echipe, ceea ce ar însemna prezența cu câte 5 sportivi. Dacă vorbim de probe individuale, atunci George Buta (28 ani) este unul dintre sportivii de urmărit.
În vară, sportivul a realizat o surpriză uriașă, prin câștigarea titlului mondial la biatlon pe role într-o probă de super-sprint. Aflat în Suedia la Cupa Mondială de la Oestersund, sportivul a acceptat un dialog cu Eurosport România, la finalul căruia am conturat și povestea lui.

George Buta a trecut iernile dure mai bine pe schiuri

George Buta provine din Moeciu de Jos (județul Brașov) și înainte de a se axa doar pe biatlon, a făcut schi fond. "După 2 ani am fost cooptat în Centrul Olimpic de Gheorghe Gârniță, actualul antrenor al lotului de biatlon. De acolo totul a mers într-o direcție favorabilă pentru mine. Nu a fost o tradiție în familie înainte de a alege sporturile de iarnă, dar locuind într-o zonă de munte, iernile au fost destul de dure față de zone ale țării și de mic copil am fost pus pe schiuri de către păriți. De acolo s-a înfiripat totul. După școală, alternative pentru joacă era schiul, săriturile și săniușul pe timp de iarnă", a povestit biatlonistul.
george buta
Din 2012, el s-a lansat practic către marea performanță în biatlon. "Până atunci eram în două lupte. Dar atunci am avut niște rezultate bune la biatlon, am fost cooptat în Centrul Olimpic și chiar în primul an am venit pe locul 5 la Campionatul European de juniori. De acolo, totul a luat o ascensiune pentru mine", a continuat George Buta.
Sportivul de la Dinamo a reușit ulterior să ajungă în Cupa Mondială, are deja la activ și o prezență la Jocurile Olimpice, în 2018, unde a fost pe locul 37 la individual și locul 14 cu ștafeta, dar rezultatul carierei l-a realizat în vară, când a devenit campion mondial la biatlon pe role, într-un super-sprint de 7,5 km, cu 30 de sportivi (un concurs cu start în bloc).
"Oarecum am fost luat prin surprindere și eu de acest rezultat, obiectivul meu era o clasare în primii 10m eram foarte mulțumiți. Știam că avem parte de o concurență foarte puternică, la start au fost câștigători de Cupă Mondială, medaliați olimpici. Concurența a fost extrem de tare, dar m-am trezit învingător, nu am putut decât să mă bucur de acest rezultat", a recunoscut Buta.

Diferențele între biatlon-role și biatlon pe zăpadă

Rezultatul din vară de la Nove-Mesto (Cehia) i-a adus și foarte multă încredere pentru viitor. Probabil căiubitorii sporturilor de iarnăși a sportului în general se așteaptă ca George să performeze la același nivel și pe zăpadă sau cel puțin să se apropie de astfel de rezultate. Lucrurile sunt însă mult mai complicate la prima vedere.
"Este o diferență foarte mare între un concurs pe role și altul pe zăpadă. În primul rând, la Campionatul Mondial din vară am primit role la fel, iarna nu se întâmplă același lucru, suntem dezavantajați din punctul acesta de vedere. Materialele noastre nu se compară cu cele ale rușilor, norvegienilor niciodată. Ei au acces la materiale mult mai bune și practic de aici se face diferența asta mare. Pe role, noi avem tot timpul rezultate mult mai bune decât pe schi. Suntem o țară fărătradiție, consider că nu a pus accent suficient pe sporturile de iarnă. De aceea și rezultatele sunt așa cum sunt iarna, comparativ cu ce reușim vara", a dezvăluit sportivul.
George Buta
Așadar, alunecarea pe schiuri este deficitară. Numai pe o distanță de 7,5 kilometri, sportivii români pierd deja zeci de secunde în raport cu cei mai buni biatloniști ai lumii. Cea mai șocant lucru al poveștii lui George Buta este faptul că el concurează cu o pereche de schiuri aruncată de câștigătorul Cupei Mondiale, norvegianul Johannes Thingnes Boe. Mai mult, pentru a avea acele schiuri, a investit niște bani din resurse proprii! "El a aruncat-o că nu este bună și eu am luat acea pereche de bună, fug aproape concurs de concurs cu schiurile respective. Este cea mai bună pereche de schiuri a mea. Despre asta vorbim dacă vrem să facem o comparație între noi și norvegieni. Noi, România, nu avem din păcate accesul la tot felul de resurse, pentru a avea și cele mai bune materiale de concurs".
În timp ce România poate cumpără, spre exemplu, 50 de perechi de schiuri și le împarte la toți sportivii, un sportiv precum Johannes Thingnes Boe are singur 10 perechi de schiuri. În timp ce în România sunt maximum 10 seniori în total, Norvegia, spre exemplu, face o selecție pentru loturile naționale din 150 de sportivi. Foarte important la cel mai înalt nivel este și compoziția zăpezii. Un schi fuge mai bine pe zăpadă uscată, altul pe zăpadă umedă, altul pe zăpadă proaspătă, etc. În funcție de "teritoriul" pe care alergă, cei mai buni sportivi fac și alegerea schiurilor.
Cu toate că are acest imens decalaj, că beneficiază de "arme" inferioare adversarilor, George Buta reușește să se motiveze în continuare. "Ambiția mă ajută să merg înainte, vreau să îmi demosntrez mie în primul rând că sunt mai bun decât arată rezultatele. Bineînțeles, rezultatul obținut în vară reprezintă un imbold însemnat".

Arnd Peiffer, modelul lui George Buta

Dintre cei mai buni biatloniști ai lumii din ultimii ani, românul l-a admirat cel mai mult pe Arnd Peiffer, retras între timp din activitate: "Mi-a plăcut Arnd Peiffer (Germania), atât ca deplasare pe schiuri, dar și în poligon. Mi s-a părut un sportiv complex și demn de urmat". Punctul forte al lui George este tragerea, dar "pentru nivelul nostru din România și alergarea pe schiuri a început să fie un punct forte", a adăugat Buta.
Vorbind despre obiective, George Buta a declarat: "Atât eu cât și echipa ne propunem să ajungem la Jocurile Olimpice. Mizăm și pe calificarea echipei, să putem participa cu 5 băieți. Sunt câteva puncte de recuperat față de națiunile mai bune, mai bogate și cu tradiție. Dar nu este imposibil. Mai sunt de recuperat 200 de puncte, ne luptăm cu Estonia, Letonia, Japonia, China, Slovacia, trebuie să fim în fața lor în 15 ianuarie, când se trage linia. Suntem pe locul 24 în ierarhia mondială, trebuie să ajungem în Top 20 pentru a avea echipa la Jocurile Olimpice. Am avut și niște probleme anul trecut, am fost carantinați, am lipsit de la niște curse și acolo s-a făcut practic diferența".
În aceste zile, la Oestersund au loc noi probe din Cupa Mondială la biatlon. Concursurile pot fi urmărite în direct pe platforma Eurosport.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo