Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Andreea Grecu, o poveste despre succes la sporturile de iarnă. Pare incredibil, dar adevărat: este campioană mondială!

Andrei Nicolae

Actualizat 21/12/2021 la 14:14 GMT+2

Andreea Grecu este una dintre sportivele din România care merită toată atenția în perioada imediat următoare. Sportiva în vârstă de 27 de ani are toate șansele să facă parte din delegația tricoloră la Jocurile Olimpice Beijing 2022 și este deja o candidată serioasă pentru Top 10 în ambele probe de bob incluse în programul olimpic, la monobob și două persoane.

Andreea Grecu

Credit imagine: Eurosport

Andreea Grecu este campioană mondială de junioare în 2018 la St. Moritz, în echipajul de bob două persoane, alături de Florentina Iușco, atleta care a fost prezentă în vară la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Anul trecut în februarie, ea a ocupat locul 2 în etapa de Cupă Mondială de la Sigulda, alături de Ioana Gheorghe.
În acest sezon olimpic, când toată lumea fuge după rezultate și calificare la întrecerea supremă, reprezentanta României are alte prezențe în Top 10 mondial. Astfel, deține un loc 7 și un loc 8 la monobob, la Altenberg, în World Series. Tot în localitatea germană a mai obținut un loc 7 la bob două persoane, alături de Katharina Wick.

Andreea Grecu a ajuns la bob de la atletism, unde concura la 100 de metri și săritura în lungime

Andreea Grecu a ajuns la bob în urmă cu 10 ani, fiind selecționată de la atletism. "Practicam probele de 100 de metri și săritura în lungime. La 17 ani mi s-a propus să vin la bob, în ideea de a participa la Jocurile Olimpice de tineret. Asta s-a întâmplat în sezonul 2011/12".
Între timp, Andreea a devenit una dintre sportivele de top ale României la sporturile de iarnă, într-o disciplină care numără doar câțiva legitimați la nivel național. Vreme de 7 ani, ea a practicat în paralel atletismul și bobul, dar după ce a devenit campioană mondială de junioare a decis să se dedice în totalitate sportului de iarnă. Alegerea a fost dictată și de alți factori.
Andreea Grecu
"Era mult prea greu să mai continui la atletism, pentru că aici trebuia să fiu mai ușoară, să nu am așa multă masă musculară. Pe când la bob este invers. Apoi, la atletism nu aveam calitățile necesare să ajung la nivelul la care sunt acum la bob. Trebuia să alerg undeva la 11.00 la 100 de metri, să pot concura la un Grand Prix la atletism. La bob îți trebuie de asemenea viteză și forță, trebuie să te concentrezi și foarte bine mental, să poți pilota bobul cu o finețe foarte mare, dar mi se potrivește mai bine", ne-a relatata Andreea Grecu.
Deși nu este un sport deloc ușor, ea s-a îndrăgostit de această disciplină și a ajuns să-i cunoscă toate secretele. Inclusiv mecanica lui. "Este o altă parte a bobului. În principiu, ne cam ocupă de tot, inclusiv să îl ducem la start, iar după ce am ajuns la finiș, să îl urcăm în transporter, în camion", a zâmbit sportiva. Dacă vă întrebați cât cântărește echipamentul, atunci să spunem că bobul de două persoare are o greutate de 175 de kilograme, iar monobobul, 155 de kilograme!

De ce România are foarte puțini sportivi la bob

Disciplina nu atrage foarte mulți sportivi în România, în primul rând pentru că nu dispune de baze de pregătire, de pistă de concurs nici nu poate fi vorba. Din acest motiv, țara noastră a fost nevoită chiar să naturalizeze o sportivă din Germania, pe Katharina Wick, pentru a alcătui alături de Andreea un echipaj capabil să atace un Top 10 la Jocurile Olimpice Beijing 2022. Pentru un loc în echipaj se mai luptă Teodora Vlad. Cum explică Andreea aria mică de selecție? "Pânăanul trecut, am avut mai multe colege în echipă, care ulterior au plecat sau nu au mai vrut să mai practice sportul. Sunt foarte puține sportive care vor să vină la bob. Dar nu numai la bob, ci și la atletism. În general, selecțiile pentru bob se fac din rândul celor care practică atletismul. Din păcate, lipsa atleților în România se vede și la bob".
Andreea Grecu monobob
Andreea lasă această problemă însă deoparte, deocamdată focusul ei este să reușească un rezultat notabil la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Cine știe, poate așa va reuși să facă și o publicitate ceva mai bună a acestei discipline în România. Ea va pilota, în principiu, la ambele probe din programul olimpic, în mod nornal nu ar trebui să aibă probleme cu calificarea, fiind pe locul 12 în clasamentele generale la ambele categorii. La ce probă se simte însă mai confortabil?
"Momentan, la bob de două persoane mă simt mai confortabil, dar sunt puțin dezavantajată de start, fiind ceva mai slab decât la monobob", a răspuns Andreea, care a vorbit și despre diferențele dintre cele două probe: "Monobobul este mai ușor, motiv pentru care nu are așa mare stabilitate pe gheață, comparativ cu bobul de două persoane. Riscul de derapaje pe gheață este mult mai mare, așadar, ca și stil de pilotaj este puțin diferit. Dar în general, piloții care sunt buni la bob de două persoane, sunt buni și la monobob".

De ce mai are nevoie Andreea pentru a lupta cu șanse la o medalie olimpică

Andreea Grecu nu și-a ascuns visul de a câștiga chiar o medalie la Jocurile Olimpice, chiar dacă acesta pare la prima vedere aproape imposibil pentru sporturile de iarnă din România. Pe de altă parte este realistă, mai ales că are colege noi în echipaj în acest sezon. Ori formarea unei echipe sudate, care să crească împreună ca viteză și forță, necesită timp, automatismele nu se formează ca și cum ai bate din palme.
Andreea Grecu
"Îmi doresc foarte mult o medalie olimpică. Și poate că o vedeam posibilă în urmă cu un an. Sentimentul nu este însă la fel de puternic acum, în contextul în care concurența este și ea foarte puternică. Concurez cu cele mai bune sportive din lume. Cu trei-patru dintre cele mai bune echipaje am luptat și în 2018, când le-am învins la Campionatele Mondiale de junioare. Am avut speranța că o să-mi mențin acest loc. Ulterior, ele au crescut în performanță, având colege mult mai tari în spatele lor. Eu am rămas aproximativ la același nivel de start. Visez să am un start de același nivel ca ele, pentru că știu că la nivel de pilotaj pot să fiu la fel de bune ca ele. Dacă am startul mai aproape de ele cu 5 sutimi, nu că am șansa, dar voi fi sigur pe podium cu ele. Acest lucru mă motivează", ne-a relatat Andreea Grecu.
Tricolora a mai dezvăluit că echipamentul de concurs de care dispune azi este la fel de bun ca al adversarelor. "Pe partea aceasta nu ne lipsește nimic, rămâne să ne facem noi treaba cât mai bine, sunt singură că vor veni astfel și rezultatele", a concluzionat Andreea Grecu.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo