România nu își face iluzii că ar putea obține medalii la Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022. În toată istoria întrecerilor a obținut o singură medalie, la Grenoble 1668, când echipajul de bob Ion Panțuru – Nicolae Neagoe a câștigat medalia de bronz. Delegația tricoloră are totuși speranțe că va obține 1-2 clasări în Top 10.
Raluca Strămăturaru a ocupat locul 7 la PyeongChang 2018, la sanie, acesta fiind și cel mai bun rezultat al României în ultimii 24 de ani la Jocurile Olimpice de iarnă. Pentru ediția din acest an, cele mai mari speranțe vin de la bob.
România s-a calificat pentru Beijing 2022 cu 21 de sportivi (a avut 22, dar Sorin Mitrofan nu a putut zbura spre China), având una dintre cele mai numeroase delegații din zonă. Analizând evoluțiilor lor din acest sezon, piloții Andreea Grecu și Mihai Țentea sunt principalii favoriți din delegație să obțină cele mai bune poziții la aceste întreceri.
Beijing 2022
EXCLUSIV | Prima reacție din partea COSR după anunțul Andreei Grecu privind retragerea din bob
20/02/2022 LA 10:24
Sportivii români au clasări pe locul 7 în actuala ediție a Cupei Mondiale. Andreea Grecu și Mihai Țentea sunt încă sportivi foarte tineri și ambii au în palmares și rezultate deosebite la nivel de juniori.

Andreea Grecu: "La nivel de pilotaj pot să fiu la fel de bune ca ele"

Andreea Grecu este campioană mondială la junioare în 2018, la bob două persoane, la St. Moritz, rezultatul fiind realizat alături de Florentina Iușco. În China o va avea parteneră pe Katharina Wick, o sportivă naturalizată din Germania. Andreea va concura și la monobob, în ambele probe fiind cotate cu șanse de Top 10.
https://i.eurosport.com/2022/01/27/3298460.jpg
"Îmi doresc foarte mult o medalie olimpică. Și poate că o vedeam posibilă în urmă cu un an. Sentimentul nu este însă la fel de puternic acum, în contextul în care concurența este și ea foarte puternică. Concurez cu cele mai bune sportive din lume. Cu trei-patru dintre cele mai bune echipaje am luptat și în 2018, când le-am învins la Campionatele Mondiale de junioare. Am avut speranța că o să-mi mențin acest loc. Ulterior, ele au crescut în performanță, având colege mult mai tari în spatele lor. Eu am rămas aproximativ la același nivel de start. Visez să am un start de același nivel ca ele, pentru că știu că la nivel de pilotaj pot să fiu la fel de bune ca ele. Dacă am startul mai aproape de ele cu 5 sutimi, nu că am șansa, dar voi fi sigur pe podium cu ele. Acest lucru mă motivează", a relatat Andreea Grecu într-un interviu pentru Eurosport.
Vorbind despre sportiva de 28 de ani, Sorina Țicu, secretarul general al Federației Române de Bob și Sanie, ne-a declarat: "Andreea are de șlefuit un diamant, pe ea însăși. Are titlul mondial de junioare în palmares și un potențial fooarte bun de a obține rezultate notabile și la senioare. Este un pilot foarte apreciat la nivel internațional" .
https://i.eurosport.com/2021/12/15/3272239.jpg
Mihai Țentea este și el campion mondial, tot la St. Moritz, dar în 2021, la categoria U23, alături de Ciprian Daroczi, alături de care concurează și în Beijing. Cei doi tricolori fac parte și din echipajul de patru persoane, fiind condus tot de Mihai.

România are 13 debutanți la Jocurile Olimpice

După ce a terminat pe locul 7 în urmă cu 4 ani, Raluca Strămăturaru speră, de asemenea, la o nouă clasare în Top 10. Ea are și multă experiență în spate, fiind la a patra participare. De asemenea, echipa de sanie are șansa de a prinde un Top 10 la final. Valentin Crețu (simplu), Marian Gîtlan și Darius Șerban (dublu) vor concura alături de Raluca în proba pe echipe.
Per-total, România va miza la JO 2022 pe 13 debutanți. Din actuala delegație au mai participat la întreceri Raluca Strămăturaru, Valentin Crețu (ambii sanie), Andreea Grecu, Mihai Țentea, Ciprian Daroczi (toți la bob), Paul Pepene, Timea Sara Lorincz (ambii schi fond) și Daniela Haralambie (sărituri cu schiurile).
Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 pot fi urmărite în direct și integral pe Eurosport și pe platforma Eurosport Player.
Fotografii: COSR
Beijing 2022
VIDEO EXCLUSIV | Andreea Grecu și-a anunțat retragerea din bob, imediat după Jocurile Olimpice
20/02/2022 LA 08:30
Beijing 2022
Beijing 2022 : Highlights - 4-Man Heat 4
20/02/2022 LA 05:17