Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Mihai Țentea, sportivul român cu cele mai mari șanse să ajungă în Top 10 la Jocurile Olimpice Beijing 2022

Andrei Nicolae

Publicat 15/12/2021 la 17:23 GMT+2

În aproximativ 7 ani, Mihai Țentea a avut o ascensiune spectaculoasă la bob, de la "știam acest sport doar de la televizor", ajungând un sportiv cu pretenții de Top 10 la Jocurile Olimpice de iarnă.

Romania patru persoane bob

Credit imagine: Getty Images

Sporturile de iarnă din România trăiesc astăzi prin câțiva atleți, antrenori și oficiali inimoși, care încearcă săse lupte cu cei mai buni din lume plecând la "război" cu arme inegale. În primul rând, infrastructura este la pământ, mai toate loturile fiind nevoite să se pregătească luni de zile la rând în străinătate, în tentativa de a-și face loc în elita mondială. Pasiunea și dorința de afirmare le ghidează toți pașii.
Unul dintre sportivii români care se remarcă în această perioadă în competițiile internaționale ste Mihai Cristian Țentea (22 ani), pilotul loturilor naționale de bob 2 persoane și 4 persoane. În acest sezon, el a reușit deja o clasare pe locul 7 în Cupa Mondială de la Innsbruck (bob 2 persoane), iar la această categorie ocupă locul 9 în clasamentul general, alături de coechipierul Ciprian Daroczi. Astfel, calificarea la Jocutile Olimpice Beijing ar trebui să fie de acum o formalitate.

Mihai Țentea a fost selectat pentru bob de la atletism, în 2014

Mihai Țentea este un candidat serios pentru a deveni sportivul nr. 1 al momentului în sporturile de iarnă din România. Născut în Mărăcineni (Pitești), el este legitimat la CS Muscel Câmpulung și a ajuns la bob în 2014, într-o disciplinăpuțin răspândită în România, dar urmărită de publicul larg când e vorba de Jocurile Olimpice, în special în Germania.
Romania patru peroane bob mihai tentea
"Am ajuns la bob în 2014, eram la atletism, făceam probe combinate. Atunci, domnul Iulian Păcioianu (n.r. antrenorul loturilor naționale) a abordat-o pe antrenoarea mea de la atletism, am fost întrebat dacă aș vrea să încerc acest sport
Eram un atlet bun, promițător, aveam picioarele destul de mari, pentru sportul acesta este important. Presupun că a văzut niște calități bune și mi-a spus să vin să încerc, pentru că se introdusese o probă nou, monobob pentru juniori. Iar proba aceasta urma să se desfășoare la Jocurile Olimpice de tineret din 2016", a început să-și spun povestea pentru Eurosport, Mihai Țentea.
Pilotul a recunoscut că la data respectivă nu știa nimic de bob.
"Îmi amintisem doar că am mai văzut bobul pe gheață la televizor. Cred că văzusem niște boburi la Soci, la Jocurile Olimpice din 2014, dar nu știam mare lucru despre sport, doar că există și cam atât.
Domnul Iulian Păcioianu mi-a propus să vin la Câmpulung, să facem niște starturi, să învăț, să încercăm, să vedem dacă îmi place. Mi s-a părut ceva nou, am zis să încerc. Mi-a plăcut foarte mult de la început, de când am avut primele coborâri în Austria. Am avut acolo două săptămâni de învățare. După acele două săptămâni, am avut și primele competiții cu monobobul. La primul concurs, la Konigssee, am venit pe locul 2. La al doilea am venit pe locul 6, dacă îmi aduc bine aminte, la Lillehammer, ambele concursuri fiind în Youth World Series", a continuat Mihai Țentea.
În decurs de 7 ani, el a avut o ascensiune spectaculoasă, azi fiind un pilot de bob cu speranțe să prindă un Top 10 la Jocurile Olimpice Beijing 2022.
"Nu a fost un drum ușor până aici, la început a fost greu și pentru mine. E greu până învețicu adevărat să conduci bobul. La început înveți să ajungi jos, să nu te răstorni.
Într-adevăr, am avut parte și de răsturnări, sunt parte din învățare la bob, sunt inevitabile. Trebuie să se întâmple, pentru că așa înveți. Înveți din greșeli, să te ferești altădată și tot așa".

Singura medalie a României la Jocurile Olimpice de iarnă a venit la bob

Bobul este disciplina din România care a adus și singura medalie la o ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă. În 1968, la Grenoble, Ion Panțuru și Nicolae Neagoe au câștigat medalia de bronz la bob 2 persoane. Azi, în România sunt doar patru piloți la bob, doi la masculin și doi la feminin: Mihai Țentea, Andrei Nica, Andreea Grecu și Georgeta Popescu. Nica și Popescu sunt încă în dezvoltare, în timp ce Țentea și Grecu reușesc să se infiltreze printre cele mai bune boburi din lume.
"Nu prea se bate lumea să vină la bob, nu este un sport foarte cunoscut în România. Eu cred că ori nu cunosc prea multe despre acest sport ori nu este nimic care să-i atragă la bob. Dacă nici părinții copiilor nu cunosc sportul, cum ar cunoaște copiii?", a explicat Mihai Țentea această situație.
El pilotează la doup persoane în echipă cu Ciprian Daroczi. La patru persoane, alături de cei doi mai sunt în echipaj Cristian Radu și Raul Dobre. Mihai nu are neapărat o probă favorită, dar rezulatele mai bune au venit până acum la bob două persoane.
Obiectivele din acest sezon este o clasare în Top 25 la ambele categorii, care asigură calificarea la Jocurile Olimpice: "Urmărim să ne calificăm direct. La bobul de două persoane suntem pe locul 9 în clasamentul mondial, iar la bobul de patru peroane pe locul 18. Pentru Beijing, obiectivul ar fi Top 10 la bobul de două persoane și Top 15 la bobul de patru persoane".
Mihai Tentea Ciprian Daroczi
Echipamentul sportiv creează diferențe importante în această disciplină. "Este foarte important în bob, să ai un echipament foarte bun. Noi am primit un bob nou de două persoane în acest an, un bob rapid, merge bine, de asta vin și rezultatele, ne-am îmbunătățit și startul. Condusul pe pârtie merge bine, m-am dezvoltat și eu ca pilot. La bobul de patru avem un bob din 2018, suntem puțin mai departe aici, dar în competiție nu se știe niciodată, toată lumea poate să greșească, până la urmă este o cursă. Poate că nu suntem de la egal la egal, dar nici foarte departe, suntem acolo la bătaie", a dezvăluit pilotul român.
În condițiile în care în România nu existăo pistă de bob, Mihai Țentea & Co sunt în cea mai mare parte a timpului în străinătate. "Anul acesta am plecat pe 15 septembrie și ne întoarcem după Jocurile Olimpice, pe 21 februarie. Nu este ușor, nici măcar de sărbători nu ne întoarcem acasă. În ultimii 3 ani așa a fost programul", a relatat Mihai Țentea.

Ce l-ar împlini pe Mihai Țentea la finalul acestui sezon

Ideea de a fi însăcât mai sus în topul mondial îl motivează în fiecare zi. Cel l-ar împlini însă pe Mihai după un sezon olimpic, istovitor? "Eu îmi doresc o clasare în primele 6 locuri al Jocurile Olimpice, ar fi perfect pentru mine. Dacă se poate și mai bine sau va fi puțin mai rău, nu este nicio problemă. Ideal ar fi primii 10, pentru mine mi-aș dori în primii șase", a răspuns sportivul.
Țentea a avut prima participare la Jocurile Olimpice și își dorește să mai ajungă la cel puțin o ediție după 2022, mai ales că la 22 de ani el este socotit încă la categoria tineret.
"Bobul este un sport de maturitate, cu cât ai mai multă experiență, cu atât poți să conduci bobul mai bine, să ai viteză mai mare, totul stă în mâna pilotului. Oricât de bun ai avea echipamentul, dacă pilotul nu poate, nu prea poți să te bați cu nimeni. Recunosc că mai am de învățat, dar sunt bine pentru experiența pe care o am, cred că am ajuns la un nivel apropiat de ceilalți", a mai spus Mihai Țentea.
Cu această ocazie, sportivul român a dezvăluit căpista cea mai rapidă din lume este în Wister, Canada: "Eu acolo am avut 150km/h la bobul de două persoane. La bobul de patru persoane se poate ajunge până la 156km/h, dar nu m-am dat cu acesta Senzații sunt foarte extreme aș spune, este foarte multă adrenalină, foarte multă forță centrifugă în viraje".
Jocurile Olimpice Beijing 2022 sunt programate în perioada 4-20 februarie și vor putea fi urmărite pe Eurosport România.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo