Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Monobobul, "new-entry" la Jocurile Olimpice Beijing 2022. România are șanse la Top 10

Andrei Nicolae

Publicat 07/12/2021 la 17:57 GMT+2

Proba de monobob a fost introdusă în premieră în programul Jocurilor Olimpice Beijing 2022. România concurează cu două reprezentante în această perioadă în World Series, cu Andreea Grecu și Georgeta Popescu. Prima este creditată cu șanse bune de a prinde un Top 10 la întrecerea supremă din luna februarie.

Andreea Grecu

Credit imagine: Getty Images

Jocurile Olimpice Beijing 2022, programate în perioada 4-20 februarie, vine cu câteva probe noi la snowboard, schi freestyle, short-track, sărituri cu schiurile și bob. În cele mai multe cazuri a fost vorba despre introducerea unor probe mixte.
La capitolul "noutăți" pare să se detașeze însă proba de monobob, introdusă la feminin. Până acum, la această disciplină s-au decernat titluri olimpice la bob 2 și 4 persoane (masculin) plus 2 persoane feminin. Pentru România, introducerea acestei noi probe este o veste bună, pentru că are la dispoziție o sportivă cu care ar putea trage la Top 10, este vorba despre Andreea Grecu.
Andreea Grecu
"Când ne imaginăm un bob la Jocurile Olimpice de iarnă, probabil că majoritatea vizualizăm patru oameni sau cel puțin doi împingând energic o sanie, sărind apoi pe ea, înainte de a aluneca pe un traseu înghețat. Dar în monobob, un eveniment care își face debutul olimpic la Jocurile de iarnă Beijing 2022, o singură persoană face totul: împinge, sare și conduce. Și la Jocurile de la ediția 2022, acest lucru îl vor face doar femeile", a remarcat publicația New York Time.

Monobobul oferă o șansă și națiunilor mai mici

Bobul este una dintre cele mai vechi discipline care figurează în programul Jocurilor Olimpice. Debutul a fost în 1924 cu proba de 4 persoane. Din 1932 a apărut și bobul 2 persoane. Fetele au concurat pentru prima dată în 2002. Comitetul Olimpic Internațional a echilibrat numărul de probe masculin vs feminin la Jocurile Olimpice Beijing 2022. Doar că nu a introdus bobul de patru persoane, ci monobobul pentru fete.
Această probă este doar una dintre cele 7 noutăți pregătite pentru Jocurile Olimpice:
  • Bob: Monobob feminin
  • Freestyle: Aerials echipe mixte
  • Freestyle: Big air masculin
  • Freestyle: Big air feminin
  • Short-track: Echipe mixte
  • Sărituri cu schiurile: Echipe mixte
  • Snowboard: Cross, echipe mixte
Monobobul atrage atenția înaintea Jocurilor Olimpice, mai ales că la prima vedere pare a fi și un echilibru mai mare în ceea ce privește lupta la vârf. Din punct de vedere al costurilor, un monobob ar costa în jur de 15.000 de dolari, în timp ce bobul de două persoane se cifrează undeva la 70.000 de dolari, susține sursa citată. Astfel, datorită prețurilor mai accesibile sunt și alte națiuni care pot avea acces la rezultate de top. În ediția trecută, Brazilia și Jamaica au reușit să ajungă pe podium în etape de Cupă Mondială, iar Cambodgia a prins la rândul ei un Top 10.
În plus, toate săniile monobob vor veni de la același producător, egalând parțial avantajele tehnologice de care se bucură de multă vreme națiunile bogate. În istoria Jocurilor Olimpice, doar Germania, Elveția, Statele Unite, Canada și Italia au câștigat mai mult de o medalie de aur.

Andreea Grecu a fost pe locul 7 la ultima etapă din World Series

Andreea Grecu

România are șanse bune de a lupta cu Andreea Grecu pentru o clasare în Top 10. Sportiva în vârstă de 27 de ani a participat în weekend-ul trecut în etapa de Wold Series de la Altenberg (Germania) și a încheiat pe locul 7, într-un concurs cu 19 sportive la start. Victoria i-a revenit americancei Kaillie Humphries, una dintre favorite la titlul olimpic.
Andreea a avut la finalul celor două manșe mai puțin de o secundă distanță de podium. Ea va fi cu siguranță una dintre sportivele de urmărit din delegația tricoloră în luna februarie.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo