Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Două fete cucuiete! Povestea nefardată a medaliatelor cu bronz la Mondialele de bob pentru juniori!

Eurosport
DeEurosport

Publicat 25/01/2022 la 18:45 GMT+2

Georgeta Popescu și Antonia Sârbu au obținut o performanță excepțională pentru România, țară care nu are nicio pârtie de bob omologată. Fetele se antrenează șase luni pe an în străinătate, în diverse locuri din Europa

Georgeta Popescu

Credit imagine: Eurosport

De Marian URSESCU
La Mondialele de bob juniori care au avut loc la Innsbruck (Austria) între 17 și 22 ianuarie, România a cucerit două medalii: argint la monobob prin Georgeta Popescu și bronz la bob două persoane, prin Georgeta Popescu și Antonia Sârbu.
Eurosport vă prezintă povestea celor două performere, cum au ajuns să facă bob și ce-și propun pentru viitor. La 19 ani, visurile lor converg spre Cortina D`Ampezza 2026, acolo unde se va disputa viitoarea ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Georgeta Popescu: Bobul are multă adrenalină. Și mie îmi place adrenalina!

Georgeta Popeascu si Antonia Sarbu
Georgeta Popescu a confirmat la Innsbruck performanța fantastică obținută anul trecut la St. Morritz (Elveția). Acolo Gigi, așa cum o alintă cunoscuții, dar și antrenorul ei Cezar Popescu, a fost prima campioană olimpică de tineret din istoria competiției, la monobob.
Pilotul român este văzută de toată lumea drept o mare speranță. ”Profilul ei e unul de forță, mai avem de lucrat la viteză. Dar deși pleacăîn curse cu un mic dezavantaj, din start, recuperează apoi prin felul în care pilotează. Găsește mereu trasa ideală, nu atinge mantinelele. Domnule, e bunăîn ceea ce face”, se mândrește antrenorul Cezar Popescu.
El e cel care a descoperit-o, la Câmpina. Făcuse aruncarea suliței, dar nu mai merge la antrenamente. ”Am mers din poartăîn poartăm am întrebat și am găsit. Provine dintr-o familie numeroasă, are cinci frați, tatăl i-a murit, dar e o fată extraordinară, muncitoare, ambițioasă”, adaugă tehnicianul.
”Nu știam ce e ăla bob, nici nu știam că există sportul ăsta. Am dat probe și le-am luat. Mi-a plăcut de la început. Pentru căîn bob este vorba de adrenalină. Multă adrenalină”, spune și Georgeta Popescu.
În bobul ei, e asemeni unui pilot de formula 1. ”Atingem viteze de 140 km pe oră la bobul de două persoane și de 135 km/oră la monobob. Vă dați seama că orice mică greșeală contează, trebuie să fii extrem de concentrat”, explică sportiva.
S-au făcut studii pe sportivi, bobul e unul dintre sporturile care te consumă cel mai mult nervos. ”În timpul unei manșe de bob, care țime cu tot cu pregătiri, cu cursă cu tot aproximativ două minute, sportivul slăbește circa 200 de grame. E un consum uriaș”, explică domnul Popescu.

O medalie la Jocurile Olimpice, ăsta e obiectivul

Georgeta Popescu, Antonia Sarbu, Cezar Popescu
La 19 ani, Georgeta Popescu știe că mai are mult de muncă, e abia la începutul carierei. Dar își găsește motivația de a trage tare, la fiecare antrenament.
”Am o mare satisfacție că lumea a început să audă de bob și în România. Că devenim și noi cunoscuți. Și îmi doresc să câștig o medalie olimpică peste patru ani ca să se vorbeascăși mai mult despre noi”, spune Georgeta.
Într-un sezon competițional, face naveta vara și primăvara între Sinaia și Câmpulung Muscel. ”Acolo pregătim startul. Ne antrenăm la împingeri cu boburile pe role. Și facem pregătire fizică”, spune vicecampioana mondială de junioare.
Din octombrie și pânăîn martie se pregătesc prin străinătate, acolo unde federația reușește să-i trimită: Austria, Germania, Franța, Italia, Letonia. Asta pentru că România nu are o pârtie de bob.
”Nu cred că voi apuca vreodată să mă antrenez pe o pistăîn România, deși mi-aș dori enorm. Altfel, dacă aș putea, m-aș muta la Sigulda, în Letonia, acolo unde ne antrenăm deseori. Oamenii sunt atât de primitori, de calzi, că m-am îndrăgostit de acele locuri”, spune Georgeta Popescu.

Antonia Sârbu: În cursățin ochii închiși. Așa mă concentrez mai bine!

Antonia este frânarul în echipa de bob. Ea e cea care stăîn spate, împinge bolbul și apoi se aruncăîn spatele Georgetei Popescu. ”Când bobul prinde viteză, atunci sar și bag capul la cutie”, explică Antonia.
E incredibil ceea ce se întâmplă apoi. În viraje, când bobul prinde viteză, ea trebuie să frâneze. Dar nu vede nimic, ea nu se uită. Și atunci când știe că trebuie să frâneze? ”Noi înainte de concurs încercăm săînvățăm pârtia. Câte viraje, pe ce parte sunt. Asta mă ajută, cu cât știu pârtia mai bine, cu atât îmi e mai ușor. Apoi îmi dau seama după textura gheții, cum alunecă bobul. În viraje gheața e mai lucioasă, pe părțile drepte e mai rigidă. Sunetul bobului e altul”, explică Antonia.
Și a a ajuns la bob de la atletism. Antrenorul său Iulian Păcioianu a inițiat-o în cursele de bob.
”Principala mea problemă e faptul că sunt cam micăși prea ușoară pentru bob. Am doar un metru și 64 de centimetri și 58 de kilograme. La bob, trebuie să ai cam 75 de kilograme”, spune Antonia.
Restul până la 75 de kilograme este umplut cu plumb. ”Sunt niște benzi speciale de plumb. Le așezăm în bob. Altfel, dacă ești prea ușor, nu ai șanse la victorie”, subliniază frânarul bibului ”tricolor”.

Plumbul din bob și visul olimpic

Antonia a povestit și care e senzația când urci pe podiumul de premiere. A făcut-o acum la Mondialele de juniori. ”E ceva de nedescris. Simți că zbori. În acele momente realizezi că nu ai muncit degeaba, că antrenamentele grele nu au fost în zadar”, a declarat Antonia.
Studentăîn anul doi la Educație Fizicăși Sporturi Montane de la Brașov, la fel ca și colega ei, Georgeta Popescu, Antonia viseazăși ea să ajungă la Jocurile Olimpice din 2026. ”Poate până atunci, mă mai îngrașși eu și nu vom mai fi nevoite să punem atâta plumb în bob”, a încheiat ea râzzând, pe un ton optimist.
bobsleigh Romania
Clasament final CM de juniori - bob 2 persoane
  • 1. Diana Filipszi/Lauryn Siebert (Germania) 1:48.50
  • 2. Viktoria Cernanska/Patricia Tajcnarova (Slovacia) 1:48.93
  • 3. Georgeta Popescu/Antonia Sârbu (România) 1:49.48
Clasament final CM de juniori - monobob
  • 1. Viktoria Cernanska (Slovacia) 1:52.87
  • 2. Georgeta Popescu (România) 1:53.07
  • 3. Julia Slupecka (Polonia) 1:54.11
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo