Una dintre veștile surprinzătoare din acest an a fost ruptura dintre FIFA și EA Sports. FIFA 23, joc ce va fi lansat în această toamnă, va fi ultima producție a celor de la EA Sports în cadrul acestui parteneriat ce a început tocmai în anul 1993.
Totuși, FIFA a luat decizia de a începe discuții cu mai mulți dezvoltatori de jocuri. Potrivit forului mondial, din această toamnă vor apărea mai multe producții care vor conține în titlu denumirea "FIFA", pentru care are drepturi de licențiere.
Spre deosebire de parteneriatul cu EA Sports, de această dată, FIFA nu va mai oferi drepturi exclusive de folosire a numelui. Astfel, vor fi lansate mai multe jocuri cu denumirea "FIFA".
Business
Sportano.ro: cele mai bune branduri de sport la un loc - descoperă produse selectate de specialişti
13/07/2022 LA 12:37
Numele dezvoltatorilor nu este cunoscut momentan, dar FIFA a transmis că discută inclusiv crearea unui joc în jurul Campionatului Mondial de Fotbal Feminin 2023, ce va avea loc în Australia și Noua Zeelanda.
Rămâne de văzut cine vor fi noii parteneri ai FIFA, din moment ce piața era dominată serios de EA Sports. Cei de la Konami, singurii competitori reali, au redenumit seria Pro Evolution Soccer în eFootball din 2021, dar rezultatele au fost sub așteptări.
Cu zeci de milioane de fani ai sportului rege în toate colțurile lumii, jocurile dedicate fotbalului sunt foarte populare pe toate dispozitivele și în toate domeniile. Dream League Soccer - versiunea pe mobil are peste 100 de milioane de descărcări, iar Soccer Stars peste 50 de milioane.
Sportul rege nu lipsește nici din universul jocurilor de casino, iar dezvoltatorii marchează mereu momentele importante din lumea fotbalului prin noi lansări. De exemplu, Football Carnival a fost lansat de Playtech în 2014 cu ocazia Cupei Mondiale din Brazilia, iar jocul The Champions a apărut în 2018, când Pragmatic Play a marcat turneul final World Cup din Rusia. Sunt două din cele mai populare sloturi pe net dedicate fotbalului, însă nici pe departe singurele. În colecție mai există titluri precum Super Striker, Bicicleta, Top Strike Championship, Football Star, Football Glory, Football Mania și multe altele.

Ce se va întâmpla cu jocul celor de la EA Sports?

Trebuie spus că utilizatorii obișnuiți nu vor fi afectați prea mult de această dispută dintre FIFA și EA Sports. Contractul dintre cele două părți va expira la data de 31 decembrie 2022, iar FIFA 23 va fi ultimul din această serie.
Din 2023, următoarele jocuri vor fi lansate sub titulatura EA Sports FC. Chiar dacă înțelegerea cu FIFA nu va fi prelungită, lucrurile nu se vor modifica însă prea tare dincolo de acest aspect.
Jocul va avea peste 30 de ligi, 700 de echipe, 19 mii de jucători și 100 de stadioane. Asta deoarece EA Sports are înțelegeri separate cu ligile respective și are în continuare dreptul de a folosi denumirile oficiale. Rămâne de văzut dacă EA Sports va reuși să obțină în anii următori dreptul de a folosi competiții organizate de FIFA precum Cupa Mondială.
Totuși, specialiștii din domeniu consideră că lovitura mai mare este pentru FIFA, nu pentru cei de la EA Sports, care au deja un joc de succes, căruia mai trebuie să îi facă doar mici ajustări, inclusiv de marketing, în perioada următoare. În schimb, FIFA se vede nevoită să găsească dezvoltatori care să producă un joc de succes aproape de la zero în doar câteva luni, ceea ce pare destul de dificil de realizat.
Potrivit NY Times, ruptura dintre cele două părți s-a produs după ce FIFA a solicitat 300 de milioane de euro pe an din partea celor de la EA Sports, dublu decât contractul precedent.
Business
Tricouri bărbăteşti - Cea mai bună alegere pentru antrenament
28/06/2022 LA 07:20
Business
"Marile cluburi din București pierd lupta pentru fani cu provincia" Cristian Gheorghe
13/10/2021 LA 05:42