Runda de azi din Turul Cataluniei se rezuma la ultima căţărare, una de categorie specială (11,4 kilometri, cu 7,5% pantă medie). Startul a fost unul uşor, astfel că evadarea putea fi controlată cu uşurinţă. Atacanţii zilei au avut şi peste 11 minute avans, la un moment dat, dar plutonul şi-a făcut temele perfect şi în niciun moment nu s-a pus problema că vom avea un succes din evadare.
Lungimea şi dificultatea căţărării de final (cu punct de sosire la peste 2100 metri) a făcut să avem focuri de artificii încă de la început, însă lucrurile nu au fost atât de spectaculoase precum am fi anticipat. Primul om de general care a încercat ceva a fost Simon Yates, cu 8.6 kilometri înainte de final. Richard Carapaz i-a răspuns imediat, iar cei doi nu au reuşit să ia un avans prea mare. Cu 7,6 kilometri până la finish, Valverde a atacat, urmat după un kilometru de Carapaz (cu Nairo Quintana în roata sa).

Adam Yates, de neoprit în Turul Cataluniei

Turul Spaniei
Richard Carapaz s-a impus în etapa a 12-a din Vuelta, după un atac superb dat în ultimii kilometri
01/09/2022 LA 15:24
Mutarea decisivă a avut loc cu 5 kilometri înainte de final, atunci când Adam Yates a atacat la rândul său din grupul lui Joao Almeida (liderul de după contratimpul de ieri). Doar Sepp Kuss a putut să răspundă la ritmul rutierului Ineos, cei doi făcând în scurt timp joncţiunea cu Valverde. Dar nu a fost o bătălie în trei pentru victorie, Yates accelerând pentru ultima oară, decisiv, cu 1,8 kilometri înainte de final.
Deşi mulţi anticipau un prim duel pentru victorie între fraţii Yates, pentru prima oară adversari care fac parte din echipe diferite, Simon a dezamăgit. S-a remarcat, însă, Esteban Chaves, de la BikeExchange, care a plecat solitar din grupul favoriţilor şi a reuşit să îi întreagă pe Kuss şi Valverde, obţinând un impresionant loc 2. Problemele cauzate în ultimii ani de mononucleoză par istorie, iar columbianul ne demonstrează că nu e un rutier care să îşi fi spus ultimul cuvânt în ciclism.
În ceea ce îl priveşte pe Adam Yates, acesta începe să arate la Ineos ca un viitor câştigător de Mare Tur. După ce a impresionat la contratimp, ieri, britanicul a fost de neoprit şi pe o căţărare de categoria specială. Adam Yates e lider la general, cu 45 de secunde în faţa coechipierului Richie Porte. Ca atare, Turul Cataluniei pare ca şi câştigat, chiar dacă mâine e o altă etapă dură, cu final în căţărare. De menţionat că britanicul e lider după această rundă şi în clasamentul căţărătorilor.
"Am ţinut evadarea sub control, luase un avans destul de mare, dar am revenit înainte de căţărare. A fost o căţărare grea, dar am mers bine, sunt foarte fericit. E greu de spus dacă am atacat în cel mai bun moment. Acum doi ani am mers foarte bine pe această căţărare şi aveam încredere (n.r. s-a impus şi în etapa din 2019). Sper că pot păstra tricoul, deşi acum nu ştiu exact care sunt diferenţele", a spus Adam Yates la final.
Clasament etapă
https://i.eurosport.com/2021/03/24/3017117.png
Clasament general
https://i.eurosport.com/2021/03/24/3017118.png
Turul Spaniei
Simon Yates, primul nume mare care părăsește Vuelta din cauza Covid! Britanicul era pe 5 la general
31/08/2022 LA 09:00
Turul Spaniei
Richard Carapaz, convins că poate câștiga Vuelta! Cu cine crede că se va bate pentru tricoul roșu
23/08/2022 LA 10:40