Giro d’Italia din 2022 va porni la drum pe 7 mai, din Ungaria. Țara vecină trebuia să găzduiască startul în 2020, dar acest lucru nu a mai fost posibil din cauza pandemiei, astfel că organizatorii s-au întors acum cu fața către maghiari.
Primele 3 etape se vor disputa pe teritoriul Ungariei: prima va fi una de sprint, iar a 2-a un contractimp de 9,2 kilometri, cu finish în ușoară urcare. A 3-a rundă va fi tot una dedicată sprinterilor.
De altfel, organizatorii au ales să publice pe rând traseul de anul viitor. Au început cu cele 7 etape de sprint și apoi cele 6 pentru puncheuri, una dintre ele trecând și peste fatidicul Passo del Bocco, unde belgianul Wouter Weylandt a murit la ediția din 2011, după ce a căzut pe coborâre.
Ciclism
Jasper Philipsen, victorie în Saitama Criterium. Valverde și Nibali s-au retras
06/11/2022 LA 12:49
Dezvăluirea etapelor montane a fost lăsată la urmă, dar așteptarea a meritat, pentru că există speranțe pentru a vedea lupte momorabile în munți.
Citește și:
TRASEU TURUL FRANȚEI 2022 | 53 DE KILOMETRI DE CONTRATIMP, ETAPĂ PE PAVATE ȘI FINISH PE ALPE D'HUEZ

Giro d’Italia 2022 | 6 etape montane vor anima "Corsa Rosa"

Conform cyclingnews.com, în total vor fi 6 etape infernale, dintre care 4 vor avea finish-ul în cățărare. Ultima etapă montană va fi în penultima zi și se va încheia pe celebra cățărare Marmolada, înainte de contratimpul de la Verona din ultima rundă.
Prima mare provocare pentru oamenii de general va veni repede, în etapa a 4-a, când rutierii vor urca pe Etna. Astfel, primele rupturi în clasamentul general se vor putea face încă din a 4-a zi. E greu de spus dacă cine se va impune pe Etna va lua o opțiune serioasă pentru câștigarea tricoului roz, dar e cert că cine nu va fi în formă și va pierde timp va avea o misiune extrem de dificilă în a reveni.
A 2-a mare etapă de munte va avea loc în 2-a duminică a competiției și se va încheia pe Blockhaus, peste care rutierii vor trece de 2 ori. Cățărătorii vor avea o bună șansă de a-și crea un avantaj în această rundă, ultimii 10 kilometri ai cățărării finale având o pantă medie de 9,4%. Al 3-lea finish în cățărare vine la o săptămână după Blockhaus, în etapa a 15-a, în Alpii de Vest, la nord de Torino.
După ultima zi de odihnă, rutierii vor avea 2 zile infernale. În prima dintre ele (etapa a 16-a) se va trece peste Mortirolo, dar pe traseul mai ușor al acestei cățărări, pe Monno, unde doar în ultimii 2 kilometri panta se apropie de 10%. Totuși, până acolo rutierii vor mai avea de trecut și peste Santa Cristina, o cățărare cu o lungime de 13,5 kilometri, cu ultimii șase kilometri la peste 10%.
Etapa a 17-a va avea finish în coborâre, dar cicliștii vor avea de înfruntat cel puțin 2 ascensiuni foarte grele: Passo Vetriolo, urcat dintr-o parte nouă, și apoi Salita del Menador. Ultimii doi kilometri ai cățărării din urmă au o pantă de 11%, iar coborârea finală este una foarte tehnică, lungă de 7 kilometri.
În fine, Giro se poate decide în etapa a 20-a, care se încheie pe ghețarul Marmolada. Runda are doar 167 km lungime, dar include 4490 m diferență de nivel și a primit, pe bună dreptate, 5 stele din partea organizatorilor. Rutierii vor trece în această etapă și peste Passo Pardoi, care va fi Cima Coppi (cel mai înalt punct de pe întreg traseul) la ediția din 2022.
LG iți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Ciclism
Sonny Colbrelli și-a anunțat retragerea din ciclism: "Trebuie să renunț la visul meu de o viață"
30/10/2022 LA 11:30
Turul Franței
Turul Franței 2023 | Start din Spania, o singură etapă de contratimp și 7 etape montane
27/10/2022 LA 14:27