Prima etapă montană din Giro a adus cu sine o multitudine de evenimente. Întâi de toate, victoria surprinzătoare a lui Caicedo, care a obținut victoria carierei. Ecuadorianul nu reușise nici un succes de răsunet până acum, el fiind totuși dublu campion național la contratimp (2015 și 2019) și o dată la cursa pe șosea (2019).
După această victorie, Caicedo are exact același timp cu portughezul Joao Almeida (Deceuninck Qiuick Step), care însă va purta mâine tricoul roz datorită sutimilor de secundă câștigate în fața ecuadorianului la contratimpul din etapa inaugurală.
Deși era de așteptat ca oamenii de general să lupte pentru victorie pe Etna, s-a câștigat totuși din evadare, asta pentru că marii favoriți fie au avut parte de incidente, fie au arătat slăbiciuni.
Turul Franței
Geraint Thomas e aproape sigur de locul 3 în Turul Franței! Galezul, săgeți către cei de la Ineos
22/07/2022 LA 09:14
"Nu prea îmi vine să cred. Este un vis devenit realitate. A fost o etapă foarte grea dar am fost prezenți în evadare și iată că am reușit. Visconti era omul cu experienă din evadare și am încercat să îmi conserv energia pe cât am putut și să îl atac la momentul oportun. Nu voi merge pentru clasamentul general. Sper să mai obținem și alte victorii de etapă.", a declarat Caicedo la finalul cursei.
https://i.eurosport.com/2020/10/05/2904947.jpg

Geraint Thomas, marele perdant al etapei

Lucruri deosebit de importante s-au întâmplat în lupta pentru clasamentul general. Principalul favorit la tricoul roz, Geraint Thomas (Ineos) a fost implicat într-o căzătură în zona neutră, înainte de startul real al etapei de azi din cauza unui bidon aflat pe șosea. Startul cursei a fost amânat pentru ca galezul să primească îngrijiri și chiar dacă acesta a revenit pe bicicletă și a beneficiat de susținerea colegilor de echipă, a pierdut mult timp față de contracandidații săi la clasamentul general (peste 10 minute), rămânând în urmă chiar înainte de cățărarea finală de pe Etna.
Deocamdată nu se știu exact consecințele căzăturii lui Thomas, dar felul în care a suferit a arătat că ar putea fi vorba despre răni severe, astfel că nu este exclus chiar un abandon al galezului.
Un alt rutier cotat cu șanse mari la un loc fruntaș în clasamentul general, Simon Yates (Mitchelton Scott), a avut și el o zi foarte proastă și a pierdut timp important în raport cu rivalii săi (aproximativ 3 minute).
Cel mai câștigat dintre pretendenții la tricoul roz a fost Wilko Kelderman (Sunweb), care a câștigat peste 20 de secunde în raport cu rutieri precum Jakob Fuglsang (Astana), Vincenzo Nibali (Trek Segrafredo), Steven Kuijswijk (Jumbo Visma) sau Rafal Majka (Bora Hansgrohe), care rămân totuși cu șanse reale în competiție.
Mâine urmează o etapă ceva mai ușoară între Catania și Villafrnaca Tirrena (140 de kilometri). Traseul are o singură cățărare repertoriată, Portella Mandrazzi (12,4 km/5,2%), care este totuși situată la jumătatea drumului, ultimii 32 de kilometri fiind pe plat, deci este de așteptat ca echipele sprinterilor să tragă tare după evadare, pentru ca aceștia să lupte pentru victorie la finish.

Clasamentul etapei a 3-a din Giro 2020

https://i.eurosport.com/2020/10/05/2904990.jpg

Clasamentul tricoului roz după etapa a 3-a

https://i.eurosport.com/2020/10/05/2904994.jpg
Turul Franței
Wiggins a dat verdictul! Care a fost marea greșeală a lui Pogacar în etapa a 11-a din Turul Franței
14/07/2022 LA 08:17
Turul Franței
Turul Franței | Experții au identificat marii câștigători și marii perdanți ai primei săptămâni
11/07/2022 LA 12:22