Bora a obținut prima victorie de etapă în Turul Franței 2020. După ce a tras în majoritatea etapelor pentru Sagan, care azi a ratat probabil ultima șansă de a rămâne în cursa pentru tricoul verde (terenul era propice pentru a obține puncte la sprintul intermediar, în condițiile în care Sam Bennett ar fi avut mari greutăți să puncteze. Dar slovacul a ratat evadarea), a răsărit soarele și pe strada formației germane.
Lennard Kamna a obținut o victorie impresionantă, din evadare, luându-și revanșa pentru etapa a 13-a, când Dani Martinez i-a interzis victoria carierei. Aceasta a venit însă azi, germanul de 24 de ani confirmând la cel mai înalt nivel forma arătată înainte de Le Tour. În Dauphine, rutierul Bora a mers impresionant, câștigând o etapă și venind între primii 10 la general.
Contratimpist la bază, Kamna a devenit în acest an un cățărător excepțional și nu e exclus ca din 2021 el să devină chiar om de general, nu doar un rutier care să câștige din evadări.
Ciclism
Egan Bernal a fost operat cu succes după accident, dar are șanse mici să mai concureze în acest an
IERI LA 12:33
În perioada 2017-2019, cât a evoluat pentru Sunweb, germanul a cochetat cu ideea retragerii din ciclism, pentru că nu își mai găsea motivație, dar anul acesta i-a oferit satisfacții și noi țeluri pentru viitor.
Clasamentul etapei
https://i.eurosport.com/2020/09/15/2887528.png

Cum a câștigat Kamna etapa a 16-a din Turul Franței

Evadarea a avut azi bilet de voie, Jumbo Visma urmând să lase probabil atacanții zilei și în zilele următoare să se distanțeze. Pentru că Roglic nu are nevoie să îi ofere lui Pogacar șansa să se lupte pentru victorie și să mai "ciupească" secunde de bonificație.
Ca atare, a devenit limpede pentru toată lumea repede că victoria azi se va juca din evadare. Artificiile au început pe penultima cățărare a zilei. Carapaz a atacat de la începutul ascensiunii pe St-Nizier-du-Moucherotte, dorind să îl distanțeze pe Alaphilippe, posesorul celui mai bun sprint din grupul de frunte. Doar Lennard Kamna a rezistat atacului învingătorului Giro 2019 și se părea că victoria de etapă se va stabili după o bătălie între cei doi. Nici vorbă, pentru că rutierul de la Bora a avut o forță incredibilă: nu doar că l-a depășit pe ecuadorian pe finalul ascensiunii, dar a coborât impecabil, grație calităților de contratimpist. După doar câțiva kilometri, germanul a pus 30 de secunde față de Carapaz și părea că nu va avea vreo problemă să își adjudece etapa, în ciuda cățărării de categoria a 3-a de la final. Și așa a fost, Kamna venind la linia de sosire cu un avans de 1 minut și 27 de secunde față de locul secund.
În grupul tricoului galben lucrurile au fost liniștite, toți așteptând bătălia de mâine, din "etapa regină". Totuși, Guillaume Martin a atacat pe penultima cățărare, de categoria întâi, dus în trenă de coechipierul Nicolas Edet. Obiectivul francezului, care a spart pe primele pante de pe Grand Colombier (deși ulterior a prins, efortul a fost prea mare și a fost printre primii rutieri de general rămași în urmă din grupul tricoului galben) era să se apropie de cei din top 10. Nu a avut forță și a fost înghițit de pluton. De notat că în ultimii doi kilometri, David de la Cruz a dus o trenă feroce pentru Pogacar, astfel încât acesta să se desprindă. Nu a reușit, Roglic rămânându-i în roată. Dar e clar că tânărul sloven va lupta până la capăt pentru a încerca o victorie istorică în Le Tour.

Miercuri, în direct la Eurosport, "etapa regină" din Turul Franței 2020

Mâine va fi spectacol total în Turul Franței, iar Pogacar a promis că îl va ataca pe Roglic, în tentativa de a răsturna clasamentul general.
Din păcate pentru tânărul sloven, deși după ziua de pauză urmau 4 runde montane până la final, în doar două se pot crea diferențe (una este runda de sâmbătă: contratimpul în cățărare de pe Planche des Belles Filles - 5,9 km/8% -, unde Roglic pleacă mare favorit, chiar dacă și Pogacar are rezultate tot mai bune în proba contra-cronometru).
https://i.eurosport.com/2020/08/20/2867403.jpg
Runda în care Pogacar își va pune toate speranțele pentru a trece pe locul întâi în clasamentul general va avea loc miercuri: Grenoble - Meribel Col de la Loze (170 kilometri). Există doar două cățărări pe traseu, dar "doar" e folosit pentru încurajarea sprinterilor, pentru că vorbim de o rundă teribil de grea; în fapt, avem de-a face cu "etapa regină" din Turul Franței 2020.
În drumul spre Col de La Loze, trecem peste Col de la Madeleine, care ajunge la altitudinea de 2000 metri. Finalul va fi unul epuizant, cu 21,5 kilometri și o pantă medie de 7,8%. Se trece de 2300 de metri, teritoriul favorit în teorie pentru rutieri precum Egan Bernal, Richard Carapaz, Nairo Quintana sau Miguel Angel Lopez.
Dacă Jumbo Visma va da semne de slăbiciune, Pogacar e gata să profite, condiție să se simtă bine.
"Pe Col de la Loze, aceea va fi ziua cea mare. Am făcut recunoașterea traseului înainte de Turul Franței și e o etapă foarte, foarte grea. Dacă ai o zi proastă acolo, poți să pierzi și 30 de minute", a spus Pogacar în ziua de pauză.
Ciclism
Egan Bernal s-a accidentat grav la un antrenament și a ajuns în spital
24/01/2022 LA 18:01
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29