Mark Cavendish a participat la clasica Gent-Wevelgem, fără a face ceva notabil în cursă. Englezul a făcut parte din evadare și a terminat apoi pe locul 74. La final, Cavendish a vorbit cu jurnaliștii de la Sporza și a recunoscut cu lacrimi în ochi că s-ar putea retage mai repede decât se așteptau specialiștii: "Aceasta este, probabil, ultima cursă din cariera mea."

Declarația lui Cavendish vine ca o surpriză, deoarece el trebuia să concureze la Scheldeprijs, pe 14 octombrie, cursă clasică care se dispută în Schoten, Belgia. Cavendish are 3 succese în această cursă, în 2007, 2008 și 2011.

Ciclism
Mark Cavendish nu merge în Turul Franței. Bahrain McLaren își joacă toate cărțile pe Mikel Landa
21/08/2020 LA 17:27

Contractul lui Cavendish cu Bahrain McLaren expiră la sfârșitul acestui an, dar cu toate acestea, managerul echipei sale, Rod Ellingworth, a dezvăluit sâmbătă, din Giro d'Italia, că negocierile dintre Cavendish și Bahrain McLaren pentru 2021 erau încă în desfășurare.

https://imgresizer.eurosport.com/unsafe/0x0/filters:format(jpeg):focal(1098x570:1100x568)/origin-imgresizer.eurosport.com/2019/12/10/2733540.jpg

Mark Cavendish, unul dintre cei mai mari sprinteri din istorie

Rutierul de 35 de ani este considerat de mulți specialiști ca fiind unul dintre cei mai mari sprinteri din toate timpurile. Englezul are nu mai puțin de 30 de victorii în Turul Franței, fiind pe locul secund la acest capitol după legendarul Eddy Mercks, care are 34 de succese.

Pe lângă victoriile din Marea Buclă, Cavendish are și 15 succese în Giro d'Italia și 3 în Vuelta a Espana. De asemenea, rutierul britanic are în palmares clasica monument Milano-San Remo (2009), dar și titlul de campion mondial la cursa pe șosea (2011).

Cavendish nu a excelat numai la ciclismul pe șosea. El a fost și un foarte bun rutier de velodrom, având 3 titluri de campion mondial în proba de Madison.

Cariera lui Cavendish a intrat pe o pantă descendentă din momentul în care medicii au descoperit că este infectat cu virusul Epstein-Barr, în urma unui test de sânge la care a fost supus în Turul Californiei (2017). Britanicul a dus o luptă grea cu acest virus, dar după revenire nu a mai atins niciodată forma care l-a consacrat.

Anul trecut nu a fost selectat pentru Turul Franței de cei de la Dimension Data, iar anul acesta a semnat cu Bahrein McLaren cu scopul de a reveni în Marea Buclă. Echipa engleză nu l-a selectat însă, concentrându-se să alcătuiască o echipă care să-l ajute pe Mikel Landa în lupta pentru clasamentul general, dar și Cavendish a admis la vremea respectivă că nu era pregătit pentru acea competiție, din cauza traseului extrem de dificil pentru un sprinter, dar și din cauza faptului că pregătirea sa avusese de suferit din cauza pandemiei.

După pauza provocată de pandemie, Cavendish a participat la Turul Burgosului, Turul Poloniei, Turul Walloniei, Turul Luxemburgului, Binck Bank Tour și în clasica Gent-Wevelgem, dar în nicio cursă nu a reușit nici măcar un top 10, ceea ce este extrem de slab pentru un rutier cu un asemenea palmares în spate. Ultima victorie a lui Cavendish datează din februarie 2018, când s-a impus într-o etapă în Turul Dubaiului, în timp ce ultimele succese importante bifate au fost în Turul Franței din 2016, când a adunat 4 victorii de etapă.

În aceste condiții, anunțul retragerii este cu totul întemeiat, vârsta și problemele de sănătate nemaipermițându-i lui Cavendish să concureze la cel mai înalt nivel, iar unui asemenea rutier îi este foarte greu să se zbată în anonimat.

Ciclism
Mark Cavendish bagă frica în adversari: "Landa este într-o formă incredibilă"
25/07/2020 LA 17:00
Ciclism
Mikel Landa înainte de startul Turului Franței: "Acest tur este oportunitatea vieții mele"
28/08/2020 LA 15:26