Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Paris - Roubaix 2024 | Mathieu Van Der Poel se află față în față cu istoria în "Iadul Nordului"

Nicu Savin

Actualizat 05/04/2024 la 15:04 GMT+3

Paris - Roubaix este a 3-a clasică monument din acest an, iar Mathieu Van Der Poel este mare favorit la victorie. După ce s-a impus entuziasmant în Turul Flandrei, olandezul de la Alpecin are ocazia să scrie o nouă pagină de istorie în ciclismul mondial, iar astrele par aliniate pentru el. Cursa va avea loc duminică, 7 aprilie, și va fi LIVE pe Eurosport 1 și aplicația Eurosport.

Mathieu Van Der Poel a câștigat Paris-Roubaix 2023

Ciclismul mondial a fost zguduit de căzătura oribilă din etapa a 4-a din Turul Țării Bascilor, dar sportul trebuie să meargă înainte, iar toate privirile sunt îndreptate către Paris - Roubaix, al 3-lea monument al sezonului. Cea de-a 121-a ediție clasicei supranumite "Iadul Nordului" va avea loc duminică și cursa se anunță la fel de electrizantă ca întotdeauna, deși unii dintre cei care ar fi putut fi protagoniști nu vor fi la start.
Pentru ediția din acest an organizatorii au operat câteva mici modificări pe traseu, dar acestea nu vor influența deloc desfășurarea lucrurilor. La fel ca anul trecut, rutieri vor străbate 29 de porțiuni de pavate, dar de data aceasta ordinea este ușor diferită. Porțiunile către Biastre și Ruesnes revin după câțiva ani de absență, iar cele de la Saint-Python și Haspres sunt în curs de revizie și nu se regăsesc pe traseu. Deoarece drumul până la Biastre este destul de lung, numărul total de kilometri de piatră cubică crește de la 54,5 la 57,5, un record în ultimii 30 de ani.
În total, cicliștii vor avea de parcurs 259,9 kilometri, iar punctele cheie ale curse vor fi aceleași ca întotdeauna. Primele mișcări sunt așteptate după aproximativ 100 de kilometri, când vor apărea primele porțiuni de pavate. Trouée d'Arenberg a fost evaluată cu un grad maxim de dificultate (5 stele) și e posibil să avem parte de atacuri masive, chiar dacă de acolo până la finish va mai fi mult de mers. Totuși, sunt șanse mari ca această cursă să se decidă pe Carrefour de l'Arbre, o porțiune care se termină cu doar 17 kilometri înainte de velodromul din Roubaix, locul sacru unde se încheie cea mai importantă clasică disputată pe tărâm francez.

Mathieu Van Der Poel, favorit cert în Paris - Roubaix 2024

În ceea ce privește favoriții, toți specialiștii sunt de acord că Mathieu Van Der Poel are prima șansă la victorie. Olandezul a câștigat entuziasmant Turul Flandrei săptămâna trecută și faptul că Wout Van Aert nu va fi la start (belgianul s-a accidentat grav în Dwars door Vlaanderen și ar putea ratat chiar și Giro) îl transformă în candidat principal la victorie. Chiar și cu Van Aert în cursă campionul mondial ar fi fost greu de învins, dar așa orice alt rezultat în afara unui succes al său ar fi mai degrabă o surpriză uriașă.
Van Der Poel a câștigat și anul trecut Paris - Roubaix și are ocazia să devină primul om de la legendarul Tom Boonen încoace (2008-2009) care triumfă de două ori la rând în prestigioasa cursă. În plus, olandezul are șansa de a face dubla Turul Flandrei - Paris - Roubaix, performanță reușită ultima dată de Fabian Cancelara, în 2013.
În pluton există puțini rutieri care să poată spera la victorie într-o cursă atât de grea cum e Paris-Roubaix. E foarte probabil ca principalul contracandidat al lui Van Der Poel să fie chiar Jasper Philipsen, coechipierul său de la Alpecin, care anul trecut a fost al doilea. Totuși, e greu de crezut că vom asista la un "război fratricid", mai ales că sprinterul belgian încă îi e dator lui Van Der Poel pentru că l-a ajutat să câștige Milano - San Remo acum câteva săptămâni.
În acest context, Mads Pedersen pare a fi cel mai periculos adversar pentru Van Der Poel. Danezul se simte bine pe pavate, dar pentru a câștiga trebuie să rămână alături de olandez până pe velodromul din Roubaix, pentru că la un sprint ar fi favorit. Acest lucru va fi foarte dificil, mai ales că în Turul Flandrei rutierul de la Lidl Trek nu a arătat foarte bine, venind abia pe locul 28. El a căzut în Dwars Door Vlaanderen și nu ar fi exclus ca acel incident să fi avut urmări pe termen lung.
Matteo Jorgenson, Joshua Tarling, Stefan Kung, Nils Politt, Jonathan Milan, John Degenkolb sau Dylan van Baarle sunt alți cicliști care pot avea pretenții la victorie în anumite condiții.
Paris - Roubaix 2024 va avea loc duminică, 7 aprilie, și va fi în integral, în direct și în exclusivitate pe Eurosport și aplicația Eurosport începând cu ora 11:30.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo