Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Mathieu Van Der Poel, victorie fascinantă în Turul Flandrei! Borne fabuloase atinse de olandez

Nicu Savin

Actualizat 31/03/2024 la 17:46 GMT+3

Mathieu Van Der Poel s-a impus entuziasmant în Turul Flandrei, trecându-și în palmares pentru a 3-a oară clasica flamandă. Olandezul a atacat când mai erau 45 de kilometri înainte de final și nimic nu l-a mai putut opri. Podiumul a fost completat de Michael Matthews (Jayco) și Luca Mozzato (Arkea).

Asta înseamnă Turul Flandrei! Aproape toți rutierii au urcat pe lângă bicicletă pe Koppenberg

Cea de-a 108-a ediție a Turului Flandrei nu a oferit loc de surprize, iar Mathieu Van Der Poel, marele favorit, a obținut o victorie firească. Olandezul nu doar că s-a impus, dar a făcut-o într-un stil de mare campion, surclasându-și adversarii.
Liderul de la Alpecin a început cursa "având o țintă pe spate", iar echipele rivale au încercat să-l hărțuiască încă de la primele zone de urcare sau de pavate. Extrem de calm și ajutat de coechipieri, olandezul a răspuns tuturor provocărilor și chiar a început să forțeze pe unele porțiuni, ceea ce a rarefiat ușor-ușor plutonul de frunte.
Van Der Poel a dat semne reale că vrea să tranșeze repede lucrurile în favoarea sa la a 2-a trecere peste Oude Kwaremont (2.2 km / 4.2%), care a fost urmată imediat de Paterberg (0.4 km, pantă medie de 13.5%) și Koppenberg (0.5 km, pantă medie de 10%, dar maximul ajunge la 23%). Pe aceasta din urmă, campionul mondial a și dat lovitura de grație.
Ivan Garcia Cortina a intrat primul pe Koppenberg, cu un avans de câteva secunde, dar a avut o problemă mecanică și s-a dat jos de pe bicicletă. Van Der Poel a atacat din grupul urmăritor și numai Matteo Jorgenson a dat semne că se poate ține de el, dar americanul nu a rezistat până în vârf. Ceea ce s-a întâmplat în spatele celor doi a fost de-a dreptul fascinant, toți rutierii fiind nevoiți să urce zidul pe lângă bicicletă.

Mathieu Van Der Poel s-a impus pentru a 3-a oară în carieră în Turul Flandrei

Pe porțiunea de șosea care a urmat Van Der Poel nu s-a mai uitat în spate și avansul său a crescut văzând cu ochii. Olandezul a parcurs de unul singur cei 45 de kilometri rămași până la final și a obținut o victorie categorică, pe deplin meritată. Podiumul a fost completat de Michael Matthews (Jayco) și Luca Mozzato (Arkea). Cei doi urmează să fie departajați de foto-finish, pentru că nu s-a putut observa cu ochiul liber cine a fost în față.
Succesul de azi marchează câteva borne impresionante în ciclismul mondial. În primul rând, Van Der Poel a deveni al 7-lea rutier din toate timpurile care a câștigat de 3 ori prestigioasa clasică flamandă (s-a mai impus în 2020 și 2022). Precedesorii săi au fost Achiel Buysse, Fiorenzo Magni, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen şi Fabio Cancellara. Van Der Poel are numai 29 de ani, deci are toate șansele să mai câștige măcar o dată Turul Flandrei pentru a devenit lider solitar în acest clasament. În același timp, rutierul de la Alpecin a devenit primul om din istorie care urcă pe podium de 5 ori conecutiv în această cursă, el terminând al doilea în 2021 și 2023.
Pentru Van Der Poel este al 5-lea monument câștigat în carieră, el având câte un succes și în Milano - San Remo și Paris - Roubaix, ambele în 2023. Dintre rutierii aflați în activitate, doar Tadej Pogacar are atât de mute victorii în cele mai importante clasice.
Proporțiile victoriei de astăzi a lui Van Der Poel sunt atestate de alte câteva date statistice deosebit de interesante. Olandezul a urcat pe locul 8 în ierarhia rutierilor care s-au impus cu cei mai mulți kilometri parcurși solo (45). Multe dintre performanțele mai bune s-au produs în epoca boemă a ciclismului. În era modernă, doar succesul lui Philippe Gibert din 2017 este mai presus (56 de kilometri).
Nu în ultimul rând, Mathieu Van Der Poel a intrat în categoria selectă a rutierilor care au triumfat în Turul Flandrei având pe umeri tricoul de campion mondial pe șosea. Primii 5 au fost Louison Bobet (1955), Rik Van Looy (1965), Eddy Merkcx (1975), Tom Boonen (2006) și Peter Sagan (2016).
Așa cum îl știm, Mathieu Van Der Poel nu va sărbători prea mult succesul de azi. Peste doar 7 zile olandezul va încerca să scrie o nouă pagină de istorie, în Paris - Roubaix, cursa pe care a câștigat-o în premieră anul trecut.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo