Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Turul Flandrei 2024 | Mathieu Van Der Poel, favorit cert în al doilea monument al sezonului

Nicu Savin

Publicat 29/03/2024 la 21:19 GMT+2

Turul Flandrei 2024 se anunță o cursă la discreția lui Mathieu Van Der Poel, majoritatea specialiștilor fiind de acord că olanezul e marele favorit și orice alt rezultat decât o victorie a acestuia ar fi o mare surpriză. Totuși, într-o cursă cu atât de multe dificultăți orice e posibil și clasica flamandă va ține cu sufletul la gură fanii ciclismului.

Mads Pedersen and Mathieu van der Poel.

Credit imagine: Getty Images

Turul Flandrei este cursa care încheie "săptămâna sacră" în zona de vest a Belgiei. Cea de-a 108-a ediție a celebrei clasice va avea loc duminică, 31 martie, iar spectacolul va fi cu siguranță la el acasă, chiar dacă mulți actori principali vor lipsi sau vor ajunge cu "rănile deschise" la start.
Organizatorii continuă tradiția recentă de alterna locația de plecare, astfel că în acest an se va porni de la Antwerp. Rutierii vor avea de parcurs 270,8 kilometri, iar pe traseu se regăsesc 17 porțiuni de urcare și 7 zone de pavate care le vor face viața grea. Primii 130 de kilometri vor fi de acomodare, neexistând practic nicio dificultate majoră, dar zarurile vor începe să se învârtă odată cu prima dintre cele 3 treceri peste Oude Kwaremont (2.2 km / 4.2%).
Evident, cursa nu se va putea câștiga acolo, dar cu siguranță se poate pierde. Oricine va rămâne în urmă va avea o misiune foarte grea să revină, deoarece urmează aproximativ 50 de kilometri în care se vor succeda 8 ascensiuni și 3 porțiuni de pavate.
Ulterior se va trece din nou peste Oude Kwaremont, dar de această dată cățărarea va fi urmată imediat de Paterberg (0.4 km, pantă medie de 13.5%) și Koppenberg (0.5 km, pantă medie de 10%, dar maximul ajunge la 23%), celebrul zid unde cu siguranță multă lume va fi obligată să pună piciorul jos. Finalul va fi cel obișnuit, cu a doua înlănțuie Oude Kwaremont - Paterberg, după care vor urma 13 kilometri de plat până la finish-ul din Odenaarde.

Mathieu Van Der Poel, marele favorit în Turul Flandrei 2024

Spre deosebire de ultimii ani, există un singur nume pe buzele specialiștilor când vine vorba de favoriți, iar acela este Mathieu Van Der Poel. Asta și pentru că olandezul a arătat o formă de invidiat în startul sezonului, dar mai ales pentru că rivalii săi sunt practic inexistenți.
Tadej Pogacar, câștigătorul de anul trecut, a ales să sară peste clasica flamandă pentru a se pregăti de Giro. În absența starului sloven, Tim Wellens va fi principala armă a celor de la UAE, acesta având câteva rezultate notabile în acest an, printre care un loc doi în Kuurne - Bruxelles - Kuurne.
Wout Van Aert, marele rival al lui Van Der Poel în cursele de o zi, nu va fi la start din cauza unui ghnion teribil. Belgianul care visează de mic copil să triumfe în Turul Flandrei a suferit o căzătură oribilă în Dwars Door Vlaanderen și și-a rupt clavicula și câteva coaste, astfel că va rata inclusiv Paris-Roubaix și probabil și Giro. În afara lui Van Aert, Visma Lease a Bike nu-i va avea în cursă nici pe Christophe Laporte, Jan Tratnik, Tiesj Benoot sau Dylan van Baarle, astfel că speranțele într-un rezultat bun sunt în Matteo Jorgenson, câștigătorul din Dwars Door Vlaanderen
picture

Van Aert a abandonat din Dwars door Vlaanderen, după o căzătură în masă! Pedersen, implicat și el

În căzătura de miercuri au fost victime și alți rutieri care ar fi putut fi protagoniști în Turul Flandrei. Lidl Trek se anunța o nucă tare, dar Jasper Stuyven și-a rupt și el clavicula și e out. Mads Pedersen a făcut și el cunoștință cu asfaltul în "carnagiul" din Dwars Door Vlaanderen, dar a scăpat cel mai puțin șifonat dintre oamenii de top. Rămâne totuși de văzut dacă danezul va va fi la 100% în cursa de duminică. El l-a învins pe Van Der Poel în Gent - Wevelgem săptămâna trecută, însă Turul Flandrei va fi o cursă infinit mai grea pentru fostul campion mondial.
Revenind la Van Der Poel, acesta are așadar toate șansele să facă istorie, ai ales că va avea alături oameni de încredere precum Gianni Vermeersch, Søren Kragh Andersen sau Jasper Philipsen, acesta din urmă având toate motivele să tragă pentru lider în semn de recunoștință pentru ajutorul primit în Milano - San Remo.
Câștigător al Turului Flandrei în 2020 şi 2022, olandezul se va alătura, în cazul unui nou succes, lui Achiel Buysse, Fiorenzo Magni, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen şi Fabio Cancellara, toţi triplii învingători în "Ronde van Vlaanderen", cu perspectiva de a viza, în 2025, al al patrulea titlu, performanţă nereuşită de niciun alt ciclist până acum.
Rutierul de la Alpecin-Deceuninck are totodată şansa să-l egaleze pe Tadej Pogacar, singurul rutier în activitate cu cinci succese în "monumentele" ciclismului, aşa cum sunt denumite cele cele mai importante cinci curse clasice din sportul cu pedale.
Iată favoriții cursei de duminică, în opinia eurosport.ro:
  • ***** Mathieu van der Poel
  • *** Matteo Jorgenson, Tim Wellens
  • ** Stefan Küng, Laurence Pithie, Alberto Bettiol, Matej Mohoric
  • * Jasper Philipsen, Jonathan Milan, Toms Skujins, Mads Pedersen, Oier Lazkano, Matteo Trentin, Rasmus Tiller
Turul Flandrei 2024 va fi transmis integral duminică, de la 10:45, pe Eurosport 1 și în aplicația Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo