Etapa de azi se anunța una epică, mai ales că ne puteam raporta la ce s-a întâmplat acum mai puțin de două luni. Runda de duminică a fost în a doua ei parte copie la indigo a ultimei runde din Tour de l'Ain 2020. Atunci, Roglic s-a impus, însă de această dată victoria părea că va veni din evadare. Dar Jumbo Visma a avut alte planuri și nu le-a permis atacanților zilei să se distanțeze niciodată la mai mult de 5 minute.
Ultimii 80 de kilometri ai rundei de azi au fost teribili, înainte de Grand Colombier rutierii trebuind să treacă peste două cățărări de categoria întâi înlănțuite: La Selle de Fromentel și Col de la Biche. Aceasta din urmă a fost extrem de solicitantă pentru cățărătorii cu "motoare diesel": e foarte abruptă, cu secțiuni care se apropie de 13%.
Cu o trenă susținută, care a lăsat în urmă 3 dintre rutierii de la Ineos pe primele două cățărări, se anunțau artificii pe Grand Colombier. O cățărare care nu are pante foarte abrupte, dar care ridică mari probleme ca urmare a lungimii ei (17,4 kilometri!).
Ciclism
UCI Track Champions League | Archibald pierde teren în fața lui Valente
03/12/2022 LA 04:36

Bernal a pierdut Turul Franței 2020

Rolland și Gogl, singurii care au rezistat în frunte din evadare, au intrat cu un avans de doar 1 minut și 50 de secunde pe ultima ascensiune. După ceva mai mult de un kilometru, ecartul față de atacanții zilei se redusese la doar un minut și jumătate.
Guillaume Martin, cel care după căzătura suferită de Pinot în prima rundă părea să devină marea speranță a Franței pentru clasamentul general, a fost din nou urmărit de ghinion. Acum două etape, francezul a căzut, iar azi a făcut pană chiar pe primele pante de pe Grand Colombier. A reușit să revină în grup, dar a fost printre primii distanțați, ulterior.
Nu mai repede decât Egan Bernal și Nairo Quintana, dezamăgirile zilei. Cei doi au fost lăsați în urmă, pe trena lui Wout Van Aert, cu 13 kilometri înainte de final. Jumbo Visma se afla încă în frunte cu nu mai puțin de 5 rutieri când învingătorul din Turul Franței 2019 a fost desprins. Belgianul care a câștigat două runde la sprint a dus trena până cu 8,8 kilometri înainte de final, timp în care Bernal a fost distanțat la 1 minut și 40 de secunde.
Bernal a pierdut cu siguranță azi Turul Franței 2020, chiar dacă în Alpi există tărâmul prielnic pentru a se face ecarturi mari între favoriți. Totuși, o "manevră a la Froome", care în Giro 2018 a evadat cu 80 de kilometri de final și nu a mai putut fi prins, e exclusă. Asta pentru că Bernal nu pare în stare să își revină la nivelul maxim pentru ultima săptămână, chiar dacă altitudinile îl avantajează. Dar, aceasta ipoteză nu are în primul rând șanse de izbândă pentru că plutonul e controlat impecabil de Jumbo Visma. Van Aert, Gesink, George Bennett, Sepp Kuss sau Tom Dumoulin sunt capabili să ducă o trenă feroce și să anihileze orice atac al adversarilor lui Roglic.
Pentru a înțelege cât de slab a putut fi Bernal azi trebuie spus că, după ce a dus trena atât de mult timp, Wout Van Aert, stors de energie, nu a avut probleme să se "lipească" la "trenulețul" columbianului, condus de Kwiatkowski. În total, învingătorul din Turul Franței 2019 a pierdut 7 minute și 20 de secunde.

Pogacar, principalul rival al lui Roglic la tricoul galben în Turul Franței

Cu 7 kilometri înainte de final, Adam Yates a atacat, însă, deși a arătat extrem de proaspăt, a fost adus înapoi în pluton de Tom Dumoulin, după aproximativ un kilometru și jumătate.
Fostul câștigător de Giro, devenit "gregario" de lux la Jumbo Visma în acest Tur al Franței a fost impresionant, ducând o trenă susținută, prin care nimeni nu a putut ataca, până în ultimul kilometru.
Cu 550 de metri înainte de final, Roglic a sprintat pentru victoria de etapă, avându-l lângă el și pe Sep Kuss (sărbătoritul zilei). Probabil, acesta din urmă nu a dus trena deloc tocmai în speranța că cei doi rutieri Jumbo vor putea să meargă singuri spre victoria în rundă, iar Roglic să facă un gest de clasă și să îl răsplătească pe american cu un succes istoric în Le Tour.
Nu a fost cazul, Pogacar, Richie Porte și "Superman" Lopez răspunzând atacului. Australianul chiar a încercat el ulterior să se debaraseze de urmăritori, dar Roglic și Pogacar au rămas în trena celui care se află la ultimul mare tur din postura de lider.
Cu sprinturi superioare, Roglic și Pogacar s-au luptat pentru victoria de etapă, iar aceasta i-a revenit din nou celui mai tânăr dintre sloveni. La 21 de ani, Pogacar a bifat al doilea succes în Turul Franței, după izbânda din etapa 9, când l-a întrecut pe același Roglic.
"Azi a fost o zi care pe hârtie părea pentru evadare. Dar Jumbo Visma a dus trena toată ziua. A fost foarte dificil, s-a mers foarte repede, dar la final am putut sprinta. Am fost foarte pregătit și mi-am dat seama că nu are sens să atac pentru că am o șansă mai mare la victorie într-un sprint", a spus Pogacar la final, pentru ca apoi, întrebat dacă obiectivul său e să ducă tricoul galben la Paris, să afirme: "Roglic e de neoprit pentru moment, dar planul meu e să câștig Turul Franței. Poate că într-o zi nu se va simți bine, vor fi oportunități să îl atac și să încerc să câștig".
Pogacar, care nu a pierdut timp pe cățărări în raport cu tricoul galben (ecartul dintre ei a fost generat de faptul că tânărul de la UAE a fost prins de o "bordură", în spate, în prima săptămână) pare într-adevăr singurul în stare să amenințe supremația lui Jumbo Visma. Între Roglic și Pogacar sunt în acest moment 40 de secunde, dar ultima săptămână va fi cu siguranță teatrul unor bătălii pe muchie de cuțit între cei doi. Învingătorul din Vuelta rămâne, totuși, mare favorit. Pe lângă echipa foarte puternică, are și contra-timpul de partea sa.

Clasament etapa a 15-a din Turul Franței

https://i.eurosport.com/2020/09/13/2886124.png

Clasament general

https://i.eurosport.com/2020/09/13/2886126.png
Ciclism
Turul Franței 2024 se va termina la Nice! Motivul pentru care Parisul nu va găzdui ultima etapă
02/12/2022 LA 12:34
Ciclism
Adio, Davide Rebellin! Cele mai bune momente ale rutierului decedat în urma unui accident oribil
01/12/2022 LA 07:40