Tadej Pogacar a obținut prima victorie din carieră în Turul Franței, după ce s-a impus la sprint dintr-un grup din care au mai făcut parte Primoz Roglic, Marc Hirschi, Egan Bernal (Ineos) și Mikel Landa (Bahrain McLaren).
Pogacar a fost primul dintre favoriți care a atacat pe ultima cățărare a zilei, iar apoi a făcut față unui atac dat de Egan Bernal și alături de Primoz Roglic și Mikel Landa l-au ajuns din urmă pe evadatul Marc Hirschi când mai erau mai puțin de 2 kilometri până la finish.
La sprint, Hirschi a plecat primul, dar Pogacar a venit excelent din spate și a trecut primul linia de sosire, obținând o victorie impresionantă.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Etapa de astăzi a adus cu sine și schimbarea liderului claamentului general. Adam Yates (Mitchelton Scott) nu a făcut față atacurilor de pe Col de Marie Blanque și a rămas în urmă, ajungând la final cu o întârziere de 54 de secunde, astfel că Primoz Roglic va purta tricoul galben începând de marți.
În clasamentul tricoului verde nu s-a schimbat nimic în această etapă, Peter Sagan (Bora Hansgrohe) rămânând lider urmat de Sam Bennet (DEceuninck Quick-Step), iar în clasamentul cățărătorilor, Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale) a mai câștigat un punct în fața coechipierului Nans Peters, câștigătorul etapei de ieri.
Mâine va fi prima zi liberă din Turul Franței 2020, iar marți și miercuri vor urma două etape dedicate sprinterilor.

Clasamentul etapei a 9-a din Turul Franței 2020

https://i.eurosport.com/2020/09/06/2881219.jpg

Clasamentul general după etapa a 9-a

https://i.eurosport.com/2020/09/06/2881220.jpg

Desfășurarea etapei a 9-a din Turul Franței 2020

Traseul etapei a 9-a din acestă ediție din Turul Franței era unul favorabil unei evadări, dar aceasta s-a format cu mare dificultate din cauză că plutonul a mers într-un ritm infernal, în prima oră de cursă parcurgându-se 48,2 kilometri. În acest context nu au fost multe lucruri de notat în prima parte, poate doar punctul luat de Benoit Cosnefroy (AG2R) în vârful primei cățărări a zilei pentru clasamentul tricoului alb cu buline roșii.
Când mai erau 100 de kilometri de parcurs din etapă s-a format în sfârșit o evadare, compusă din 7 rutieri: Remi Cavagna, Sunt Cyril Barthe, Marc Hirschi, Tiesj Benoot, Soren Kragh Andersen, Imanol Erviti, Valentin Madouas, la care s-au adăugat ulterior și alți rutieri precum Daniel Martinez, Lennard Kamna, David Gaudu, Davide Formolo, Warren Barguil, Sebastien Reichenbach și Jonathan Castroviejo.
În pluton, trena celor de la Jumbo Visma a desprins câțiva rutieri importanți, dar ecartul nu a fost atât de mare, astfel că în scurt timp rutierii rămași în urmă, printre care și Egan Bernal sau Adam Yates au revenit.
https://i.eurosport.com/2020/09/06/2881116.jpg
Pe Col de la Hourcere, Marc Hirschi (Sunweb) a accelerat și a plecat de unul singur în speranța unei victorii solitare. Elvețianul a rulat excelent și a pus o distanță de 4 minute între el și grupul favoriților în momentul intrării pe ultima cățărare a zilei: Col de Marie Blanque (7,7 km/8,6).
Jumbo Visma a continuat la trenă în pluton, iar Manuel Buchmann (Bora Hansgrohe) și Sebastien Reichenbach (Groupama FDJ) au fost primi rutieri importanți care au dat distanță. Dintre favoriți, Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) a fost cel care a atacat primul, iar Adam Yates (Mitchelton Scott) nu a făcut față. Mai apoi a urmat un atac al lui Egan Bernal, care i-a "rupt" printre alții pe Nairo Quintana (Arkeea Samsic), Richie Porte (Trek Segafredo), Rigoberto Uran (EF Procycling) Romain Bardet (AG2R La Mondiale) sau Guillaume Martin (Cofidis). Primoz Roglic, Tadej Pogacar și Mikel Landa au rămas lângă Bernal și cei 4 au pornit în urmărirea lui Marc Hirschi.
Aproape de vârful Col de Marie Blanque, Tadej Pogacar a accelerat din nou pentru cele 5 secunde de bonificație, dar Primoz Roglic s-a luat după el și chiar l-a depășit până în vârf, bicicletele celor 2 atingându-se, iar Pogacar fiind aproape să cadă. Imediat, Roglic și-a cerut scuze, cei doi sloveni fiind buni prieteni în afara curselor.
Marc Hirschi a forțat pe coborârea de pe Col de Marie Blanque și și-a mărit avansul spre jumătate de minut în fața grupului Roglic, Pogacar. Bernal și Landa. La intrarea în ultimii 4 kilometri, elvețianul mai avea doar 15 secunde avans față de grupul de urmăritori. Dându-și seama că va fi prins din spate, Marc Hirschi a lăsat-o mai moale pentru a avea o șansă în plus la sprintul final.
Marc Hirschi a fost primul care a declanșat sprintul, dar efortul depus pe parcursul etapei l-a costat foarte mult și nu a rezistat, fiind depășit de Tadej Pogacar și Primoz Roglic. Astfel, Tadej Pogacar a câștigat prima etapă din carieră în Turul Franței, iar Slovenia a acaparat din nou primele 2 poziții ale etapei, după ce se întâmplase acest lucru și în etapa a 4-a.
Tatonările dinaintea sprintului final au permis grupului din spate să se apropie, astfel că Quintana, Porte, Uran, Bardet, Martin au pierdut numai 11 secunde față de cei din frunte.
Adam Yates a venit cu aproape un minut întârziere, iar Primoz Roglic a devenit lider în clasamentul general și slovenul va purta tricoul galben începând de marți, mâine fiind prima zi de pauză în Turul Franței 2020.
Ciclism
2021 în sport | Tadej Pogacar, omul capabil să doboare orice record în Turul Franței
24/12/2021 LA 09:24
Ciclism
Primoz Roglic și-a prelungit contractul cu Jumbo Visma! Șefii echipei au planuri mari cu slovenul
22/12/2021 LA 16:22