Francezul Nans Peters s-a impus din evadare la capătul unei etape în care s-au dat destule lupte între oamenii de clasament general. Francezul este la a 2-a sa victorie într-un mare tur, după ce anul trecut a câștigat o etapă în Giro. Victoria de etapă a adus o oarecare consolare pentru Franța, care a avut surpriza neplăcută ca marea speranță a țării, Thibaut Pinot, să iasă din lupta pentru clasamentul general. Acesta a acuzat dureri la spate și a rămas în urmă, pierzând foarte mult timp și nu se știe dacă va mai continua competiția.
În lupta pentru clasamentul general, marele câștigător al zilei a fost Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), care a reușit să recupereze 40 de secunde față de grupul marilor favoriți, asta după ce ieri a fost unul dintre marii învinși, pierzând peste un minut.

Tom Dumoulin a căzut în etapa a 2-a din Turul Franței, dar olandezul nu a avut de suferit nimic serios

Credit imagine: Getty Images

Ciclism
Strade Bianche 2022. 3 mari favoriți, într-una dintre cele mai spectaculoase clasice din an
03/03/2022 LA 12:50
De asemenea, desfășurarea etapei a arătat clar cum stau lucrurile în cadrul celor de la Jumbo Visma. Tom Dumoulin s-a sacrificat pe Col de Pyresourde și a impus un ritm foarte ridicat, care a reușit să lase mulți rutieri în urmă, dar apoi s-a retras și nu a mai rămas în grupul favoriților, arătând că singura opțiune a echipei olandeze pentru tricoul galben este Primoz Roglic.
Un alt element de notat după etapa de astăzi este abandonul campionului european, Giacomo Nizzolo (NTT Pro Cycling), care a fost nevoit să renunțe după ce a acuzat probleme la genunchi.
În lupta pentru tricoul verde, Sam Bennett (Deceuninck Quick-Step) a recuperat 2 puncte față de Peter Sagan (Bora Hansgrohe). Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale) și-a mărit avansul în clasamentul cățărătorilor, după ce a luat toate punctele pe prima cățărare a zilei, Col de Mente.
Etapa de mâine ne propune un traseu asemănător cu cel de astăzi. Pe traseul celor 153 de kilometri dintre Pau și Laruns vor fi 3 cățărări repertoriate: Col de Soudet (3,8 km/8.5 %), Col d'Ichere (4,2 km/7%) și Col de Marie Blanque (7,7 km/8,6), dar și vremea ar putea juca un rol important, anunțându-se ploaie pe parcursul etapei.

Clasamentul etapei a 8-a din Turul Franței 2020

https://i.eurosport.com/2020/09/05/2880442.jpg

Clasamentul general după etapa a 8-a

https://i.eurosport.com/2020/09/05/2880444.jpg

Desfășurarea etapei a 8-a din Turul Franței 2020

Etapa de astăzi a început așa cum era de așteptat și imediat după startul real s-a format o evadare numeroasă din care au făcut parte Ben Hermans (Israel StartUp Nations, Michael Morkov (Deceunick Quick Step), Jerome Cousin (Total Direct Energie), Tom Skujins (Trek Segafredo), Kevin Reza (B&B Hotels), Carlos Verona (Movistar), Ilnur Zakarin (CCC), Soren Kragh Andersen (Sunweb), Nans Peters (AG2R La Mondiale), Quentin Pacher (B&B Hotels), Fabien Grellier (Total Direct Energie), Neilson Powless (EF) și Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale).
Nefiind implicat în evadare nici un om candidat la clasamentul general, plutonul nu a reacționat, iar evadarea s-a distanțat chiar și la 15 minute. Fiind atât de mulți rutieri în frunte, la sprintul intermediar au mai rămas doar 2 rutieri din pluton care puteau să ia puncte. Sam Bennett (Deceuninck Qiuick-Step) a sprintat din pluton și a recuperat 2 puncte față de Peter Sagan (Bora Hansgrohe) în clasamentul tricoului verde.
Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale) a sprintat din grupul fruntaș pe finalul primei cățărări a zilei, Col de Mente, și a luat cele 10 puncte aferente, mărindu-și așadar avansul din clasamentul celor mai buni cățărători.
Cu 80 de kilometri înainte de final, Jumbo Visma a luat lucrurile în serios în pluton și a trecut la trenă, fără a impune însă un ritm infernal. Chiar și așa, ritmul impus de Wout Van Aert a lăsat în urmă destui rutieri, cel mai important fiind Thibaut Pinot (AG2R La Mondiale), care însă a acuzat probleme la spate.
În partea din față, Nans Peters (AG2R La Mondiale) și Ilnur Zakarin (CCC) s-au desprins de ceilalți rutieri și era aproape sigur că se vor bate pentru victorie, dar ecartul dintre ei a crescut, iar Zakarin nu a făcut față, fiind chiar întrecut de Carlos Verona (Movistar) și Tom Skujins (Trek Segafredo).
Pe ultima cățărare a zilei, Col de Pyresourde (9,7 km/7,8%), au început "artificiile" în grupul favoriților. Tom Dumoulin a trecut la trenă și a rupt o bună parte dintre rutierii importanți, inclusiv purtătorul tricoului galben, Adam Yates (Mitchelton Scott). După atacul lui Dumoulin lucrurile s-au mai calmat, iar cei rămași în urmă au început să revină în plutonul favoriților.
Tadej Pogacar, unul dintre marii pierzători ai etapei de ieri, a atacat din grupul favoriților și a pus repede o distanță de 20 de secunde față de contracandidații săi.
Cum lucrurile în fruntea cursei erau tot mai clare, Nans Peters desprinzându-se în câștigător, toți ochii erau ațintiți pe grupul favoriților, unde Pogacar continua să pună distanță între el și urmăritori. Alți doi oameni care au pierdut timp în etapa de ieri, Mikel Landa (Bahrain McLaren) și Richie Porte (Trek Segafredo), au plecat în urmărirea lui Pogacar, în timp ce în spate Adam Yates avea tot mai mari dificultăți în a rezista în grup.
Aproape de finalul Col de Pyresourde, Nairo Quintana a încercat un atac, iar Primoz Roglic s-a luat imediat după el și cei doi s-au desprins de grupul tricoului galben. Totuși, până la final grupul tricoului galben s-a regrupat și cei doi au fost ajunși. Câștigătorul acestei etape dintre oamenii de general a fost fără îndoială Tadej Pogacar, care a recuperat 40 de secunde în fața marilor favoriți, asta după ce ieri fusese surprins de "bordura" celor de la Ineos și a pierdut peste un minut.
Așadar, Nans Peters s-a impus din evadare în etapa a 9-a din Turul Franței 2020, fiind urmat pe podium de Carlos Verona și Tom Skujins. Turul Franței continuă mâine cu etapa a 9-a, una asemănătoare cu cea de astăzi, care va putea fi urnărită în direct și în exclusivitate la Eurosport începând cu ora 14:00.
Turul Spaniei
Clement Champoussin, victorie uriașă în etapa a 20-a din Vuelta! Roglic, ca și câștigător la general
04/09/2021 LA 15:48
Turul Franței
Poate cea mai frumoasă lecție din sport în 2021 vine din Turul Franței
05/07/2021 LA 05:39