Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Clement Champoussin, victorie uriașă în etapa a 20-a din Vuelta! Roglic, ca și câștigător la general

Nicu Savin

Publicat 04/09/2021 la 18:48 GMT+3

Clement Champoussin (AG2R) a furnizat o uriașă surpriză în etapa a 20-a din Vuelta, impunându-se în final după ce a păcălit un grup fruntaș din care făceau parte rutieri cu nume. Primoz Roglic (Jumbo Visma) și Adam Yates (Ineos) au completat podiumul, slovenul asigurându-și astfel în proporție de 99% al treilea titlu consecutiv în Turul Spaniei.

Clément Champoussin

Credit imagine: Getty Images

Ultima etapă montană din Vuelta a semănat mai degrabă cu o clasică de primăvară, iar spectacolul nu a lipsit. O evadare foarte numeroasă s-a format încă de la început și ecartul față de pluton a crescut constant, ajungând la peste 10 minute la un moment dat.
În condițiile respective, era aproape sigur că victoria îi va reveni unui om din grupul fruntaș. Cursa a avut însă o desfășurare nebună, atacurile date pe cățărările de pe parcurs rupând plutonul în mai multe rânduri.
Ryan Gibbons (UAE) a fost ultimul om din evadare care a rezistat în frunte, iar avansul său era ceva mai mare de un minut la intrarea pe cățărarea de final, Alto Castro de Herville (9,7 kilometri / 4,6%).
Grupul urmăritor însuma aproximativ 20 de oameni, dar oameni ca Egan Bernal sau Miguel Angel Lopez nu erau acolo. De altfel, rutierul celor de la Movistar, care era pe locul 3 la general înaintea acestei etape a și abandonat, semn că rămânerea sa în spate s-a datorat unor probleme serioase.

Clement Champoussin, victoria carierei în penultima etapă din Vuelta

În aceste condiții, Jack Haig (Bahrain) a urcat pe podium virtual în clasamentul general, iar Adam Yates era singurul care avea șanse reale să-l depășească. Britanicul a și forțat pe cățărarea finală, ceea ce a făcut ca avansul lui Gibbons să fie anihilat. Primoz Roglic, Enric Mas sau Adam Yates erau în grupul de frunte cu 2 kilometri înainte de finish, dar tatonările continue au dus la un deznădământ neașteptat.
Clement Champoussin (AG2R), un tânăr foarte promițător, și-a luat inima în dinți și a atacat, iar francezul nu a mai putut fi ajuns până la finish. Primoz Roglic a fost al 2-lea, iar ultima treaptă a podiumului i-a revenit lui Adam Yates, care însă i-a luat numai câteva secunde lui Jack Haig și va trebuie să-i ia australianului peste un minut la contratimpul de mâine pentru a urca pe podiumul general.
Așadar, Clement Champoussin a produs o mare surpriză și a salvat practic acest mare tur pentru cei de la AG2R, care avuseseră o prestație sub așteptări până acum. Aceasta va fi o zi de ținut minte pentru francezul de 23 de ani, deoarece această victorie este prima din cariera sa profesionistă.
De notat după etapa de astăzi ar mai fi faptul că Michael Storer a câștigat clasamentul cățărătorilor. Australianul a fost în evadare și a adunat mai multe puncte decât Romain Bardet, colegul său de la DSM, adjudecându-și astfel un tricou distinctiv.
Ultima etapă din Vuelta 2021 va fi un contratimp pe o distanță de 33,8 kilometri între Padron și Santiago de Compostela. Primoz Roglic ar putea încheia en-fanfare această ediție, dar nu se știe dacă slovenul va forța, al având asigurat tricoul roșu în cazul în care nu va păți ceva ieșit din comun.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo