Ultima etapă montană din Vuelta a semănat mai degrabă cu o clasică de primăvară, iar spectacolul nu a lipsit. O evadare foarte numeroasă s-a format încă de la început și ecartul față de pluton a crescut constant, ajungând la peste 10 minute la un moment dat.
În condițiile respective, era aproape sigur că victoria îi va reveni unui om din grupul fruntaș. Cursa a avut însă o desfășurare nebună, atacurile date pe cățărările de pe parcurs rupând plutonul în mai multe rânduri.
Ryan Gibbons (UAE) a fost ultimul om din evadare care a rezistat în frunte, iar avansul său era ceva mai mare de un minut la intrarea pe cățărarea de final, Alto Castro de Herville (9,7 kilometri / 4,6%).
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Grupul urmăritor însuma aproximativ 20 de oameni, dar oameni ca Egan Bernal sau Miguel Angel Lopez nu erau acolo. De altfel, rutierul celor de la Movistar, care era pe locul 3 la general înaintea acestei etape a și abandonat, semn că rămânerea sa în spate s-a datorat unor probleme serioase.

Clement Champoussin, victoria carierei în penultima etapă din Vuelta

În aceste condiții, Jack Haig (Bahrain) a urcat pe podium virtual în clasamentul general, iar Adam Yates era singurul care avea șanse reale să-l depășească. Britanicul a și forțat pe cățărarea finală, ceea ce a făcut ca avansul lui Gibbons să fie anihilat. Primoz Roglic, Enric Mas sau Adam Yates erau în grupul de frunte cu 2 kilometri înainte de finish, dar tatonările continue au dus la un deznădământ neașteptat.
Clement Champoussin (AG2R), un tânăr foarte promițător, și-a luat inima în dinți și a atacat, iar francezul nu a mai putut fi ajuns până la finish. Primoz Roglic a fost al 2-lea, iar ultima treaptă a podiumului i-a revenit lui Adam Yates, care însă i-a luat numai câteva secunde lui Jack Haig și va trebuie să-i ia australianului peste un minut la contratimpul de mâine pentru a urca pe podiumul general.
Așadar, Clement Champoussin a produs o mare surpriză și a salvat practic acest mare tur pentru cei de la AG2R, care avuseseră o prestație sub așteptări până acum. Aceasta va fi o zi de ținut minte pentru francezul de 23 de ani, deoarece această victorie este prima din cariera sa profesionistă.
De notat după etapa de astăzi ar mai fi faptul că Michael Storer a câștigat clasamentul cățărătorilor. Australianul a fost în evadare și a adunat mai multe puncte decât Romain Bardet, colegul său de la DSM, adjudecându-și astfel un tricou distinctiv.
Ultima etapă din Vuelta 2021 va fi un contratimp pe o distanță de 33,8 kilometri între Padron și Santiago de Compostela. Primoz Roglic ar putea încheia en-fanfare această ediție, dar nu se știe dacă slovenul va forța, al având asigurat tricoul roșu în cazul în care nu va păți ceva ieșit din comun.
Ciclism
Primoz Roglic și-a prelungit contractul cu Jumbo Visma! Șefii echipei au planuri mari cu slovenul
22/12/2021 LA 16:22
Ciclism
Alaphilippe: "Nu vreau să îmi termin cariera fără să fi încercat să câştig Turul Franţei"
30/11/2021 LA 12:31