După Omloop Het Nieuwsblad, prima clasică pe pavate din 2022, în meniu urmează una dintre cele mai frumoase curse de o zi din ciclismul mondial. Strade Bianche are o tradiție de nici două decenii, dar a devenit preferata multor fani și cicliști datorită drumurilor neasfaltate, care ridică praful și dau senzația "drumurilor albe", dar și pentru finalul de pe îngustele și extrem de abruptele străzi din Siena.

Fără Van Aert și Van der Poel în Strade Bianche 2022

Din diferite motive, cei doi mari rivali, care au adus "războiul" din cyclo-cross în clasicele de primăvară, Van Aert și Van der Poel, nu vor fi la start. Explicațiile sunt diferite. Ciclistul lui Alpecin Fenix e încă în recuperare după accidentarea la spate, în timp ce Van Aert optează pentru un program mai ușor, pentru că marele lui obiectiv al sezonului e tricoul verde în Turul Franței. Ca atare, el va reveni pe șosea în Paris-Nisa, sărind peste Strade Bianche. Este păcat pentru cursă și spectacol, dar cele două absențe creează o oportunitate pentru mulți dintre favoriții de 4 stele care călătoresc în Toscana în această săptămână. Cu cei doi în formă maximă, nu am fi avut prea mult suspans, astfel că acum Strade Bianche va fi cu siguranță o cursă foarte deschisă.
Turul Italiei
Giro 2022 | Sprinterii vor duce o bătălie aprigă pentru tricoul cyclame! Cine sunt favoriții
05/05/2022 LA 15:22
Traseul va fi identic ca cel din 2021, în care Van der Poel a impresionat, impunându-se categoric. Trebuie spus că Strade Bianche nu se decide aproape niciodată într-un sprint umăr la umăr sau dintr-un grup, deoarece drumul abrupt către centrul Sienei este pe străzi înguste, cu pavate.
Arhitectura spectaculoasă face deliciul cursei, iar pantele de final condimentează această cursă fantastică (pante de 9%, cu un kilometru rămas de parcurs, drumurile ajungând la un maxim de 16%, exact în momentul în care intrăm în ultimii 500 de metri). Aici Van der Poel l-a atacat pe Alaphilippe anul trecut cu o demonstrație copleșitoare de forță. Primul ciclist care ajunge în vârful cățărării câștigă de obicei Strade Bianche, deoarece poziționarea este cheia.

Favoriții în Strade Bianche 2022

Tom Pidcock
Englezii susțin că orice sunt capabili să facă Van der Poel și Van Aert poate să facă și Tom Pidcock. Și, probabil, nu sunt departe de adevăr, chiar dacă rezultatele rutierului de 22 de ani nu sunt la nivelul rivalilor.
Noul campion mondial de cyclo-cross anunță un sezon de clasice de excepție și, din 2021, de când și-a făcut debutul în World Tour, pare confortabil cu orice gen de cursă de o zi. Anul trecut a sosit pe 5 în Strade Bianche, dar acum pare mai puternic, mai motivat, și cu o echipă Ineos capabilă să meargă all-in pentru liderul ei.
"M-am simțit foarte bine. Câteva curse în plus și kilometri în picioare și aș fi putut câștiga. Simt că o voi face în sezoanele viitoare", spunea Pidcock după cursa de anul trecut.
În Omloop Het Nieuwsblad și Kuurne-Brussel-Kuurne, weekendul trecut, rutierul englez a făcut câteva erori, lucru pe care l-a recunoscut, iar acum e gata de cel mai bun rezultat al carierei în ciclismul de șosea.
https://i.eurosport.com/2022/03/02/3330132.jpg
Julian Alaphilippe
Francezul de 29 de ani ar trebui să fie, pe hârtie, principalul contracandidat al lui Pidcock. Învingător în Strade Bianche în 2019 și al doilea anul trecut, rutierul din Hexagon nu e în teorie în forma maximă, pregătindu-și terenul pentru clasicele din Ardeni.
Dar asta nu înseamnă că poate fi scos din calcule, dimpotrivă. La Mondialele de la Leuven, Alaphilippe a demonstrat că niciodată nu trebuie subestimat în cursele mari și, chiar dacă nu s-a pregătit special pentru Strade Bianche, va fi foarte greu de învins. Puncheul pe care îl are se potrivește mănușă cu ultima cățărare din cursă, iar rutierul lui Quick-Step mânuiește bicicleta aproape la fel de bine ca Sagan. Ca atare, ar trebui să ajungă fără a sparge sau a fi implicat în căzături la final, iar acolo va fi greu de învins.
Tadej Pogacar
Un câștigător de Turul Franței nu e aproape niciodată favorit într-o clasică, mai ales în contextul în care acea cursă conține drumuri neasfaltate. Dar Pogacar e un rutier incredibil, ale cărui calități îl fac competitiv cam în orice scenariu.
Slovenul de 23 de ani s-a clasat pe 7 anul trecut și are marele avantaj că, spre deosebire de majoritatea cicliștilor, e întotdeauna în formă. Pogacar are capacitatea să se refacă imediat și, ca atare, nu pregătește în mod special o cursă. Astfel, el e mereu la cel mai înalt nivel și poate suprinde în Strade Bianche: poate ataca de departe, poate să forțeze pe pantele din Siena (cum a făcut Bernal, anul trecut) sau poate să surprindă la un eventual sprint în 2 sau 3.
Dincolo de acești trei favoriți de 4 stele, așa cum îi etichetăm noi, nu ar trebui scoși din calcule pentru victorie nici rutieri precum Michael Matthews (BikeExchange-Jayco), Greg Van Avermaet (AG2R Citroën), Alejandro Valverde (Movistar), Quinn Simmons (Trek Segafredo), Tiesj Benoot (Jumbo-Visma), Tim Wellens (Lotto Soudal), Romain Bardet (Team DSM), Jakob Fuglsang (Israel-Premier Tech) sau Alessadro Covi (marele talent al Italiei, care, în cazul în care Pogacar pățește ceva, poate prelua rolul de lider la UAE în Strade Bianche).
Tour of the Alps
Pello Bilbao, dublă lovitură în Turul Alpilor! A câștigat etapa a 2-a și a preluat șefia la general
19/04/2022 LA 14:49
Paris - Roubaix
Dylan Van Baarle a câștigat Paris - Roubaix 2022 | Olandezul, victoria carierei, după o cursă nebună
17/04/2022 LA 15:00