Etapa a 7-a din această ediție a Turului Franței, câștigată de Wout Van Aert (Jumbo Visma), părea una destinată celor mai rapizi dintre sprinteri, dar planurile acestora au fost date peste cap. Majoritatea sprinterilor importanți au rămas în urmă de la început și nu au mai putut să revină în pluton pentru a se lupta pentru victorie.
Nu doar sprinterii au avut ieri de suferit, ci și unii oameni importanți de general, care au fost surprinși de "bordura" creată de cei de la Ineos cu 30 de kilometri înainte de final și au pierdut timp prețios în clasamentul general.
https://i.eurosport.com/2020/09/04/2879429.jpg
Ciclism
2021 în sport | Tadej Pogacar, omul capabil să doboare orice record în Turul Franței
24/12/2021 LA 09:24

Sam Bennett a pierdut tricoul verde

Sam Bennett (Deceuninck Quick-Step) a început etapa de ieri îmbrăcat în tricoul verde și era unul dintre marii favoriți la câștigarea etapei, deoarece pe traseu nu erau cățărări care să-l pună în dificultate pe irlandez.
Doar că Bora Hansgrohe a avut o tactică excelentă, care în final s-a dovedit a fi una câștigătoare. Echipa germană a impus o trenă furibundă pe colina Luzencon (2,9 km/6,1%), astfel că mulți rutieri au fost surprinși și au rămas în urmă. Printre aceștia și Sam Bennett, care nu a reușit să mai ajungă în plutonul fruntaș și nu a luat niciun punct în această etapă, pierzând pentru moment tricoul verde.
Acesta va fi purtat astăzi de Peter Sagan, care a trecut al doilea la sprintul intermediar luând 17 puncte și a terminat pe 13 etapa, luând încă 4 puncte. Astfel, prin tactica de ieri Bora a rezolvat 2 lucruri: i-a readus tricoul verde pe umeri lui Peter Sagan și și-a ținut departe de probleme principalul om de general, Emanuel Buchmann.
https://i.eurosport.com/2020/09/05/2880155.jpg
Pe lângă Sam Bennett, care a pierdut tricoul verde, pot fi considerați mari perdanți ai etapei de ieri și ceilalți sprinteri, care au pierdut o șansă bună de a-și trece în palmares o victorie. Caleb Ewan (Lotto Soudal), Giacomo Nizzolo (NTT Pro Cycling) sau Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) vor mai avea puține șanse în această ediție. Pe lângă celebra etapă care încheie Turul Franței pe Champs-Elysees, doar etapele a 10-a și a 11-a mai par a fi potrivite pentru sprinteri.
https://i.eurosport.com/2020/09/04/2879563.jpg

Pogacar și Landa, marii perdanți ai zilei

Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) și Mikel Landa (Bahrain-McLaren) sunt marii învinși ai acestei etape a 7-a din Turul Franței. Cei doi s-au aflat printre rutierii surprinși în spate în momentul în care cei de la Ineos au inițiat o "bordură" cu 30 de kilometri înainte de finalul etapei. Profitând de vântul lateral, rutierii echipei britanice au accelerat împărțind plutonul în 3 grupuri mai mici, iar cei rămași în urmă nu au mai avut nici o șansă să revină în grupul fruntaș până la final.
Astfel, aceștia din urmă au pierdut 1'20'', foarte mult pentru o etapă care nu anunța mare lucru înainte de start. Odată cu pierderea acestui timp, slovenul Tadej Pogacar a pierdut și tricoul alb, destinat celui mai bun tânăr clasat la general. Acest tricou va fi purtat de astăzi de Egan Bernal (Ineos), câștigătorul de anul trecut al Turului Franței.
https://i.eurosport.com/2020/08/27/2872618.jpg

Ghinion teribil pentru Richard Carapaz

"Bordura" creată de cei de la Ineos s-a dovedit a avea 2 tăișuri până la urmă. Pe de o parte a avut un efect pozitiv, pentru că a lăsat în urmă destui contracandidați ai lui Bernal la tricoul galben, dar pe de alta printre cei rămași în spate s-a numărat și Richard Carapaz, a doua variantă a echipei britanice pentru clasamentul general.
Ecuadorianul era în față în momentul creării "bordurii", dar apoi a avut ghinionul unei probleme mecanice și a rămas în spate. Coechipierul său, Nicolas Castroviejo, a rămas să îl ajute să revină în frunte, dar ritmul infernal în care s-a mers nu a mai permis acest lucru, astfel că cei doi au fost înghițiți de grupul urmăritor, ajungând în același timp cu Landa, Pogacar sau Richie Porte.
Cu Pavel Sivakov ieșit din formă, Richard Carapaz va fi principalul "locotenent" al lui Bernal în munți și era văzut ca o a doua variantă în clasamentul general, dar acest plan a fost deja năruit, columbianul fiind deja la peste 2 minute distanță de Adam Yates, purtătorul tricoului galben.
Astăzi, Turul Franței 2020 ajunge în Pirinei. Etapa a 8-a are doar 140 de kilometri, dar pe traseu sunt 3 cățărări repertoriate: Col de Mente (6,9 km/8,1%), Port de Bales (11,7 km/7,7%) și Col de Pyresourde (9,7 km/7,8%).
Ciclism
Alaphilippe: "Nu vreau să îmi termin cariera fără să fi încercat să câştig Turul Franţei"
30/11/2021 LA 12:31
Turul Franței
Tadej Pogacar nu va face dubla Giro - Turul Franţei în 2022: "Sunt încă foarte tânăr"
19/11/2021 LA 11:49