După două etape destul de grele în Apenini - sâmbătă și, mai ales, duminică -, se părea că plutonul va avea o misiune ușoară azi. Era o rundă destinată sprinterilor, cu o singură cățărare repertoriată, de categoria a 4-a. Ca atare, evadarea era ușor de ținut în frâu și puțini își imaginau alt scenariu decât o luptă între Tim Merlier - Giacomo Nizzolo - Davide Cimolai - Dylan Groenewegen - Peter Sagan și Elia Viviani pentru victorie.

Bora a muncit incredibil pentru a distanța sprinterii puri, în etapa a 10-a din Giro

Bora a tras tare pe Cantoniera și a prins evadarea imediat după ce această cățărare s-a terminat. Evident, coechipierii lui Sagan aveau în plan un singur lucru: să îi elimine pe sprinterii puri. Iar strategia a funcționat, de pe primele pante Tim Merlier rămânând în spate. Deși a fost însoțit de 4 coechipieri de la Alpecin Fenix, era limpede pentru toți că belgianul va avea o cursă de urmărire nebună și, chiar dacă va prinde, nu va mai fi la fel de proaspăt. Învingătorul din etapa a doua nu doar că a sucombat pe această ascensiune, dar manevra celor de la Bora a mai făcut o victimă, una mai puțin așteptată: Giacomo Nizzolo. Printre sprinterii puri, care sperau la un top 5 azi, și Dylan Groenewegen a fost îndepărtat pe Cantoniera, dar în cazul lui era de așteptat să nu reziste. Pe lângă faptul că e un sprinter pur, olandezul e la prima cursă de după expirarea suspendării din Turul Poloniei, când l-a aruncat în bariere pe Fabio Jakobsen.
Ciclism
Alaphilippe: "Nu vreau să îmi termin cariera fără să fi încercat să câştig Turul Franţei"
30/11/2021 LA 12:31
S-a ajuns astfel la un sprint din care cei mai rapizi rutieri au fost absenți. Iar Sagan nu putea rata o astfel de ocazie, mai ales că finalul a fost unul foarte tehnic, iar el e un as în poziționare. Și, totuși, succesul de azi nu a venit atât de ușor. Molano, de la UAE, a anticipat sprintul, permițându-i coechipierului său Gaviria să rămână în roata lui Sagan pentru a gândi timingul perfect pentru sprintul decisiv. Doar că slovacul de la Bora a fost prea puternic și, în ciuda eforturilor columbianului de la UAE, "Tourminator" a câștigat a doua sa cursă din Giro (mai avea un succes în Turul Italiei 2020). În afară de succesele din Giro, Sagan mai are alte 16 etape câștigate în marile tururi (12 dintre ele în Turul Franței).
Cu victoria de azi, Sagan devine lider în clasamentul tricoului pe puncte și are șanse mari să îl ducă la Milano, acesta fiind obiectivul său, pe lângă un succes de etapă.
Clasamentul de etapă
Marți e zi de pauză în Giro, iar miercuri vom avea o etapă de gală, o Strade Bianche în miniatură. Clasica toscană e văzută de mulţi drept al 6-lea "monument" al ciclismului, însă istoria scurtă nu o recomandă pentru un asemenea titlu. Chiar şi aşa, tot mai mulţi fani adoră cursa italiană, iar organizatorii Giro nu puteau rata prilejul să ne ofere o replică a clasicei în Turul Italiei.
Bernal a arătat anul acesta că se descurcă excelent - a sosit pe 3 într-un Strade Bianche câştigat entuziasmant de Mathieu Van der Poel -, astfel că e de văzut cum se vor comporta favoriţii în această etapă. Nu e o rundă în care să câştigi Giro 2021, dar cu siguranţă îl poţi pierde.
https://i.eurosport.com/2021/02/25/3001535.jpg
Turul Italiei
Un Giro pentru căţărătorii puri. Cei mai puţini kilometri de contratimp din ultimii 60 de ani
12/11/2021 LA 11:55
Ciclism
Van Aert a explicat prin ce a trecut în Paris-Roubaix. De ce nu a avut vreo șansă să câștige
04/10/2021 LA 11:10