Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Tadej Pogacar, victorie fabuloasă în Strade Bianche! Slovenul a spulberat două recorduri din istoria cursei

Nicu Savin

Publicat 02/03/2024 la 17:43 GMT+2

Tadej Pogacar a început en-fanfare sezonul 2024, cu o victorie istorică în Strade Bianche. Slovenul de la UAE a atacat cu 81 de kilometri înainte de finish și nu a mai puut fi ajuns. A fost cea mai mare distanță parcursă de unul singur de învingător în istoria competiției, dar și cel mai mare ecart față de locul secund, aproape 3 minute.

Tadej Pogacar face show în Strade Bianche! Slovenul a atacat cu 81 de kilometri înainte de final

Tadej Pogacar a început excepțional sezonul în care va merge atât în Giro, cât și în Turul Franței. Tocmai din acest motiv, slovenul a decis să înceapă mai târziu să concureze în 2024, iar prima sa cursă a fost Strade Bianche. Chiar dacă Mathieu Van Der Poel și Wout Van Aert au lipsit, existau câțiva rutieri care amenințau să-l pună în dificultate pe liderul de la UAE, dar nu a fost cazul.
Clasica din Toscana a început cu favoriții stând la cutie, dar evadarea care s-a format nu a avut nicio șansă. Plutonul a redevenit compact când mai erau mai mult de 100 de kilometri până la finish și s-a mers așa până când Pogacar a ieșit la rampă.
Cu 81 de kilometri rămași de parcurs, slovenul a atacat pe o porțiune de sterate și nimeni nu a putut să-i ia roata. "Pogi" nu doar că s-a desprins de restul competitorilor, dar în numai câțiva kolemtri a pus peste un minut față de plutonul care nu reușea să se organizeze pentru a începe o urmărire.

Tadej Pogacar, victorie senzațională în Strade Bianche

Kilometru cu kilometru ecartul a crescut și a ajuns la peste 4 minute când mai erau 30 de kilometri și era clar că totul e jucat. Tom Skujins (Lidl Trek) și Maxim Van Gils (Lotto Dstny) s-au rupt de pluton la un momenta dat, dar a fost doar o mișcare care le-a asigurat locul pe podium.
Pogacar a rulat nestingherit până la linia de sosire și a obținut o victorie clară, care arată că forma sa este una de speriat pentru orice rival. Lupta pentru locul doi a fost câștigat de Skunjins, în timp ce Van Gils a trebuit să se mjulțumească cu locul 3. Letonul a venit la două minute și 46 de secunde de învingător.
Prin proporțiile succesului de azi, "Pogi" a stabilit două recorduri incredibile în istoria competiției. În primul rând, slovenul a reușit să se impună cu cel mai de departe atac: 81 de kilometri înainte de sosire. Precedentul record îi aparținea tot lui și a fost stabilit la ediția din 2022, când s-a impus după un atac dat cu 49,2 kilometri înainte de final.
Mai mult, diferența de două minute și este cea mai mare înregistrată vreodată între câștigător și ocupantul locului secund. Până în acest an, recordul îi aparținea lui Fabian Cancellara, care a terminat ediția din 2012 cu un avans de 42 de secunde față de Maxim Iglinskyi și Oscar Gatto, care au venit împreună.
Pogacar a devenit al 3-lea ciclist din istorie care își adjudecă cel puțin două succese în Strade Bianche, după Fabian Cancellara (3 victorii) și Michal Kwiatkowski (două victorii).
Așadar, Tadej Pogacar a câștigat în mod impresionant prima cursă la care a luat startul în 2024. E al 5-lea an la rând în care slovenul începe cu un succes. Slovenul nu concura săptămâna viitoare nici în Paris - Nice, nici în Tirreno - Adriatico, iar următoarea sa apariție va fi peste două săptămâni, în Milano - San Remo. Ulterior va merge în Turul Catalunyei și Liege - Bastogne - Liege, înainte de primul mare tur al anului, Giro d'Italia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo