Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Quintana: "Din cauza acestui coechipier am pierdut Turul Franței, iar el o știe foarte bine"

Cristian Mihală

Publicat 29/04/2020 la 15:41 GMT+3

Nairo Quintana are două mari tururi în palmares (Giro 2014 și Vuelta 2016), dar niciodată nu a reușit să își vadă marele țel împlinit: câștigarea Turului Franței. Cel mai aproape de obiectiv a fost în 2015, însă un coechipier i-a destrămat visul, după cum a dezvăluit columbianul azi, într-un interviu pentru ESPN Bike show.

Froome, Quintana și Valverde, podiumul Le Tour în 2015

Credit imagine: Getty Images

Plecat de la Movistar după 7 ani, Quintana a avut un start de sezon fulminant la Arkea. Totuși, în ciuda faptului că are doar 30 de ani, cu greu cineva poate să creadă că sud-americanul va mai avea șanse reale să își treacă în palmares Turul Franței, în condițiile în care Bernal și Roglic par la alt nivel, iar Froome nu poate fi niciodată scos din calcule.
Quintana a avut 3 podiumuri în Marea Buclă, primul dintre ele chiar la debutul în competiție, în 2013. Dacă atunci locul secund, după Froome, a fost o performanță fantastică pentru un rutier care abia împlinise 23 de ani, doi ani mai târziu lucrurile s-au schimbat.
În 2015, Quintana a avut o ultimă etapă în munți fantastică, în runda disputată între Modane și Alpe d'Huez. Doar că unul dintre coechipieri nu a respectat planul tactic inițial, lucru care l-a costat scump pe Nairo. Deși nu l-a numit, cel mai probabil Quintana face referire la Valverde, care se afla în acel moment pe locul trei la general.
"Pe Alpe d'Huez am avut o strategie clară, dar au fost coechipieri care au respectat-o și au mers foarte bine, au muncit din greu, și alții care nu au făcut-o. A existat un moment anume în acea etapă: din cauza acestui coechipier am pierdut Turul Franței, iar el o știe foarte bine", a fost dezvăluirea codificată a lui Quintana, pentru sursa citată.

Toate indiciile duc către Alejandro Valverde

După toate probabilitățile, cel "vinovat" este Alejandro Valverde. Spaniolul a atacat pe Croix de Fer în acea rundă (penultima cățărare), iar Quintana a reușit să îl ajungă, cei doi rulând împreună până aproape de vârf, când columbianul s-a distanțat, după ce a văzut că "El Bala" nu mai poate duce o trenă susținută. Pe Alpe d'Huez, Quintana a încercat două atacuri, înainte ca Valverde să accelereze din nou. Din nou Nairo a făcut joncțiunea cu al său coechipier, pe care l-a lăsat într-un final în spate cu 8 kilometri înainte de final.
Pe ultima bucată din cursă, Quintana a fost ajutat de Winner Anacona, care se aflase în evadare și a rămas în mod voit în spate pentru a-și duce în trenă liderul.
Probabil nemulțumirea lui Nairo vine din faptul că ibericul nu a respectat strategia discutată cu directorii sportivi și nici nu a dus o trenă susținută, sacrificându-se pentru coechipierul său. În plus, columbianul a simțit probabil că pe Croix de Fer Valverde mai poate, dar nu mai e dispus să ducă trena. Lucru confirmat ulterior, când Valverde a atacat din nou pe Alpe d'Huez, deși mulți credeau că e cu "rezervorul" gol, judecând după ce a arătat pe penultima cățărare a rundei.
De notat că la vremea respectivă, imediat după cursă, Quintana nu a fost supărat pe Valverde. Cel puțin la nivel declarativ, columbianul a avut un discurs în care a lăudat Movistar pentru ce a reușit în etapa 20.
Am dat tot ce am putut. Echipa a făcut o treabă excepțională, Winner Anacona m-a ajutat incredibil, a făcut o muncă fantastică pe ultima parte a cățărării. Am pierdut Turul în prima săptămână, nu acum | Nairo Quintana, în 2015
Quintana a sosit pe locul doi în acea etapă, după Thibaut Pinot, dar sud-americanul a reușit să câștige 1 minut și 20 de secunde față de Chris Froome, tricoul galben. Insuficient totuși. În cele din urmă, Turul Franței 2015 a fost câștigat de Chris Froome, cu un avans de 1 minut și 12 secunde față de Quintana. Podiumul a fost completat de Valverde, sosit la 5 minute și 25 de secunde de învingător.
Probabil Nairo consideră că, dacă Valverde ar fi dat totul pentru obiectivul echipei - câștigarea Le Tour -, el ar fi ajuns mult mai odihnit pe Alpe d'Huez unde ar fi putut să aibă un parcurs și mai bun. Această tactică ar fi fost însă una de totul sau nimic: devenind locotenentul lui Quintana și ducând doar el trena pentru ca acesta să își dozeze cât mai bine resursele, Valverde ar fi coborât mai mult ca sigur de pe podiumul clasamentului general. Trebuie spus că în acea rundă Valverde a venit în același timp cu Froome, semn că a avut suficientă forță să se păstreze alături de cei mai buni.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo